Naisten viisinkertainen Suomen mestari hylättiin vilppilähdön takia – syytti teknologiaa: ”Aika herkällä on systeemi” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Naisten viisinkertainen Suomen mestari hylättiin vilppilähdön takia – syytti teknologiaa: ”Aika herkällä on systeemi”

Hanna-Maari Latvala hylättiin naisten 100 metrin juoksun finaalissa Kalevan kisoissa Jyväskylässä lauantaina.

Julkaistu: 21.7.2018 22:21

Hanna-Maari Latvala vieritti syyn vilpinpaljastusjärjestelmälle.

Hanna-Maari Latvala haaveili EM-rajasta, mutta kokenut juoksijatar pettyi rajusti kotikisoissaan. Latvala liputettiin radalta vilppilähdön vuoksi.

– Aika herkällä on systeemi, enkä ole ainoa, joka on vilppilähdön ottanut. Se ei edes tuntunut varaslähdöltä. Yleensä sen kuitenkin tuntee välittömästi. Hyvästä reaktiosta näköjään rangaistaan. Se ei ole hyvä juttu, 30-vuotias Latvala kritisoi Kalevan Kisojen vilpinpaljastusjärjestelmää.

Latvalan kausi on ollut vaikea. Viisi SM-kultaa molemmilta pikamatkoilta urallaan napsinut pikajuoksija ei ole löytänyt syytä vaisulle vauhdille.

– Kausi on ollut vaikea, eikä se EM-raja kaatunut tuohon vilppiin. Teknisesti olen ollut vakaa koko kauden, mutta tehoja uupuu. En tiedä, mistä se johtuu.

Anniina Kortetmaa pinkoi lauantaina Kalevan kisoissa naisten 100 metrin voittoon ajalla 11,82. Kyseessä on 23-vuotiaan Kannuksen Uran urheilijan ensimmäinen aikuisten Suomen mestaruus.

Vuonna 2016 Kortetmaa ylsi SM-hopealle sekä 100 että 200 metrillä.

– Tämä tuntuu tosi hyvältä. Alkukesä oli vaikea, mutta vähitellen on mennyt parempaan suuntaan. Vastatuuli söi aikaa ja vaikutti juoksuun, Kortetmaa summasi.

Kortetmaa metsästää EM-rajaa 11,50, mutta Jyväskylässä se jäi vielä haaveeksi. Viimeinen yritys on Lapinlahden gp-kisoissa ensi viikolla. Kuortaneella kesäkuussa Kortetmaa juoksi 11,60.

Anniina Kortetmaa voitti naisten 100 metrin juoksun Suomen mestaruuden.

– Toivotaan Lapinlahdelle hyviä tuulia ja olosuhteita. Tietenkin myös itse pitää olla iskussa. EM-raja on kuitenkin ihan mahdollinen. Luotan, että pystyn sen juoksemaan, 23-vuotias Kortetmaa sanoi.

Kortetmaan jälkeen SM-hopeaa juoksi Milja Thureson (11,86), joka oli hopealle myös 400 metrin juoksussa perjantaina. Pronssille pinkoi vasta 16-vuotias Raision Kuulan Johanna Kylmänen (11,98).

Eetu Rantala pinkoi mestariksi

Eetu Rantala juhli Jyväskylässä riehakkaasti 100 metrin Suomen mestaruutta. Rantala kiihdytti karkuun ennakkosuosikki Samuel Purolalta ja otti uransa toisen satasen SM-kultamitalin ajalla 10,58.

Rantala juhli ensimmäistä mestaruuttaan neljä vuotta sitten Kuopiossa ja samalla ajalla 10,58. Silloin hän saavutti tuplamestaruuden 100 ja 200 metrillä. Sen jälkeen hänellä on ollut vaikeampaa.

– Tämä oli minulle suuri helpotus. Mestaruus maistuu paremmalta kuin mikään aiemmista, koska viime kaudet ovat olleet niin vaikeita, Rantala kertoi.

– Piti toipua selkävammastakin.

Eetu Rantala (edessä) juhli Suomen mestaruuttaan riehakkaasti.

Pudasjärven Urheilijoita edustava Rantala voitti Jyväskylän finaalin seitsemän sekunnin sadasosan erolla järkälemäiseen Purolaan. Ikaalisten Urheilijoiden Otto Ahlfors oli Oulun Pyrinnön Purolan kanssa samalla ajalla 10,65 kolmas.

– Tiesin, että juoksusta tulisi tasainen, enkä ollut maalissa satavarma voitostani, Rantala kertoi.

– Tänään juoksimme vain mestaruudesta. Valitettavasti piti juosta vastatuuleen, mutta sen voin sanoa, että tämä oli kauden paras juoksuni.

Kuume vei ennakkosuosikilta voimat

Purola sairastui viime viikolla kesken nuorten MM-kisojen. Jyväskylässä hän tunsi, että oli menettänyt voimansa kuumeeseen.

– Se vei varmaan aika paljon. Tuntuu, että kunto on vain varjo vireestä, joka minulla oli Tampereella, Purola harmitteli.

– Mietin jo etukäteen, mitä tästä tuulee.

Purola muistutti kuitenkin Kalevan kisojen arvosta.

– Sain SM-kisoista hopean. Ei silloin voi olla täysin pettynyt.

Purolan jatkokausi on valmentajaisän Mika Purolan piirustuspöydällä. Näillä näkymin edessä on kilpailutauko.

– En usko, että kilpailen Lapinlahdella.

Rantala juoksee Lapinlahden gp-kisoissa viikon kuluttua ja tähtää siellä Berliinin EM-kisojen tulosrajaan 10,35.

100 metrin tulokset

Naiset:

100 m: (-0,7) 1) Anniina Kortetmaa KannU 11,82, 2) Milja Thureson TuTo 11,86, 3) Johanna Kylmänen RaisKu 11,98, 4) Taika Koilahti TuWe 12,15, 5) Kerttu Latvala KeskiUYU 12,17, 6) Annika Haverinen KajKi 12,20, 7) Matilda Bogdanoff HIFK 12,38. Hanna-Maari Latvala JyväskKU hylättiin.

Miehet:

100 m (-1,0 m/s): 1) Eetu Rantala PudasjU 10,58, 2) Samuel Purola OulPy 10,65, 3) Otto Ahlfors IkaalU 10,65, 4) Viljami Kaasalainen MikkKV 10,67, 5) Aleksi Lehto SeinäjSU 10,75, 6) Ville Myllymäki KanksLei 10,75, 7) Eerikki Pekkola IkaalU 10,80, 8) Markus Skyttä KouvU 10,81.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?