Räväyttääkö Oliver Helander jälleen hirmutuloksen? Keihäsmiesten 56 vuoden putki vaarassa katketa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Räväyttääkö Oliver Helander jälleen hirmutuloksen? Keihäsmiesten 56 vuoden putki vaarassa katketa

Oliver Helander on parantanut tällä kaudella ennätystään jo lähes kahdeksan metriä.

Oliver Helander on parantanut tällä kaudella ennätystään jo lähes kahdeksan metriä.

Julkaistu: 21.7.2018 11:41

Keihäänheitto on perinteisesti yksi Kalevan kisojen odotetuimmista lajeista.

Kuluvan keihäskesän ylivertainen komeetta on ollut vasta 21-vuotias Oliver Helander. Edelliskisassaan kaksi viikkoa sitten Pietarsaaressa nuorukainen täräytti avausheitollaan tauluun hirmulukemat 88,02.

Vielä ennen toukokuun loppua Helanderin ennätys oli viime kesänä nakattu 80,25.

Helander lukeutuu myös Jyväskylässä käytävien Kalevan kisojen seuratuimpiin urheilijoihin.

Hän loukkasi itseään kesäkuun puolivälissä kotikaupunkinsa Raaseporin keihäskisassa ja lopetti Pietarsaaressakin kilpailunsa heti avauskierroksen hirmurykäisyyn. Sillä hän nousi maailmantilaston kuudenneksi, mutta ei kuitenkaan ollut halukas lähtemään viime viikon Rabatin Timanttiliigan osakilpailuun.

Valmentaja Glenn Lignell kertoi tuolloin, että Helanderin kilpailu- ja harjoituskalenteri on rakennettu nyt täysin EM-kisojen ehdoilla.

Lue lisää: Keihässensaatio Oliver Helander hätyyttelee pian 90 metrin haamurajaa – ”Katsotaan, meneekö tällä vai ensi kaudella”

Säästeliäästi loukkaantumisensa jälkeen kilpailleen Antti Ruuskasen piti olla mukana Kalevan kisoissa, mutta hän ilmoitti hiljattain kärsivänsä oikean jalan jännevammasta ja jättävänsä Jyväskylän kilpailun väliin.

Ruuskanen on jo ehtinyt rikkoa Berliinin EM-rajan heinäkuun alun tuloksellaan 82,59. Tuore vamma luo kuitenkin jälleen tummia pilviä Ruuskasen tuloskehityksen ylle.

Tero Pitkämäen loukkaannuttua, Suomella on tällä hetkellä vain kaksi EM-rajan rikkonutta keihäsmiestä. Viimeksi Suomi jäi ilman täyttä miesten keihäskolmikkoa EM-kisoissa vuonna 1962.

Lähimpänä rajaa 80,00 ovat Jami Kinnunen (78,44) ja Lassi Etelätalo (78,38).

Lisämausteen SM-kisoihin tuo tietenkin myös Harri Haatainen, 40. Jo vuonna 1995 Kalevan kisojen finaalissa Seppo Rädyn, Kimmo Kinnusen ja kumppaneiden kanssa heittänyt konkari ei ole saanut tilastoihinsa vielä yhtäkään tulosta tältä kaudelta, mutta hänen nimensä komeilee tuttuun tapaan Kalevan kisojen osallistujaluettelossa.

Haatainen heitti yli 80 metriä viimeksi toissa kaudella. Jo vuonna 1999 Suomea Sevillan MM-kisoissa edustanut heittäjä on kuitenkin aina yllätysvalmis.

Miesten keihäänheiton karsinta on lauantaina kello 13.20, finaali sunnuntaina kello 16.40.

Tuoreimmat osastosta