Pika-aituri Annimari Korte, 30, kertoo nousustaan huipulle – ”Painoin 15 kiloa enemmän kuin nyt, tämä ei ole vitsi” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Pika-aituri Annimari Korte, 30, kertoo nousustaan huipulle – ”Painoin 15 kiloa enemmän kuin nyt, tämä ei ole vitsi”

Annimari Kortteen tarina on Suomen yleisurheilukesän kiehtovimpia.

Korte säteilee ulospäin karismaa ja itsevarmuutta.­

21.7.2018 6:59

Kuluvan yleisurheilukesän kiehtovin suomalaisnimi on pika-aituri Annimari Korte, 30, joka tiukassa suorassa karsintatilanteessa varmisti uransa ensimmäisen arvokisapaikan SM-hopealla Nooralotta Nezirin perässä. Aika 13,15 jäi sadasosan kauden parhaasta kellotuksesta.

Kun EM-mitaleista kilpailtiin Zürichissä 2014, Korte oli paikalla, mutta median kulkulupa kaulassa ja haaveet huippujuoksuista haudattuina. Ruokatorven sairaus oli tuhonnut suorituskyvyn jo kolme kautta.

– Siellä olin ja painoin 15 kiloa enemmän kuin nyt. Tämä ei ole vitsi. Painoin silloin 65 kiloa ja nyt 50. Se on tällaisessa kropassa kauhea määrä. Sairauteni jylläsi pahimmillaan, muisteli HIFK:n Espanjassa asuva urheilija, joka haaveili juoksevansa arvokisoissa jo kesällä 2012.

– Yritin Helsingin EM-kisoihin, mutta en B-rajalla päässyt, kun Nooralotta (Neziri) juoksi A-rajan. Sen vuoden syksyllä alkoivat sitten sairauteen liittyvät vaikeudet.

Barcelonasta Valenciaan

Espanjassa Korte asettui alun perin Barcelonaan, josta on nyt muuttanut valmentajansa perässä Valenciaan. Hän aikoo pysyä Espanjassa, mutta asuu syksyyn saakka vanhempiensa kanssa Kirkkonummen Veikkolassa. Hänen kireä kroppansa muistuttaa piiskansivallusta. Syyt ovat loogiset.

– Olen allerginen lähes kaikelle ruualle. Sen lisäksi erittäin allerginen myös koivulle, ja niitähän ei Espanjassa ole. Itsekuriahan tämä myös kysyy. Kaverit Valenciassa aina kysyvät päivällisellä, enkö voisi ottaa vähän sangriaa tai jälkiruokaa. Olen pysynyt tiukkana.

Annimari Korte (oik.) ja Reetta Hurske hymyilivät 100 metrin aitakisan jälkeen. Hopea ja pronssi siivittävät kaksikon erittäin todennäköisesti Berliinin EM-kisoihin.­

Korte lopetti palkkatyöt Espanjassa huhtikuussa, pienellä riskillä.

– Ajattelin, jos saisin annettua tämän kauden aikana sellaiset näytöt, että takaisin rahoituksen urani jatkolle. Toivottavasti se järjestyy. Kannattaa muuten käydä tori.fi:ssä. Sieltä löytyy todella löysiksi käyneitä vaatteitani myytäväksi, Korte nauroi.

Kadehdittu tekniikka

Korte ei ole palannut tyhjästä. Hänet on aina tiedetty aitajuoksupiireissä erittäin lajitaitavaksi urheilijaksi, jonka tekniikkaa on suorastaan kadehdittu.

– Kun viime vuonna aloin tervehdyttyäni tätä paluuprojektia vähän tyhjästä rakentaa, niin tekniikka ei ollut kadonnut mihinkään. Sain suoraan panostaa nopeuteen ja voimaan. Tosin etureisiongelmien takia olen voinut tänä vuonna tehdä vain kolme starttiharjoitusta. Uskon, että minulla on rahkeissa juosta jo tänä kesänä ideaalioloissa alle 13 sekunnin.

Kansainvälisissä yleisurheilupiireissä kuin kala vedessä liikkuva, loistavat kontaktit hankkinut Korte säteilee ulospäin suomalaisittain harvinaista karismaa ja itsevarmuutta. Naisen sisällä näistä ei perjantaina ollut tietoakaan.

– Olo oli ennen finaalia kaikkea muuta kuin itsevarma. Pakarat särkivät, kun kävelin lähtöpaikalle ja kävin jännityksestä kolme kertaa vessassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?