Viime vuoden kohujuoksun ”syypää” lähetti terveisiä legendalle – ”Vasalan Pekka on vissiin unohtanut” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Viime vuoden kohujuoksun ”syypää” lähetti terveisiä legendalle – ”Vasalan Pekka on vissiin unohtanut”

Tuomo Salonen ohjeisti lajilegendaa Pekka Vasalaa.

Joonas Rinne voitti miesten 1500 metrin juoksun Kalevan kisoissa.­

20.7.2018 22:35

”Hyi hävetkää!”, luonnehti Münchenin olympiakisojen 1500 metrin voittaja Pekka Vasala Kalevan kisojen vuoden takaista tonnivitosta.

Silloin Seinäjoella ”juostiin” 4.10 päälle painunut kilpailu, jossa Joonas Rinteen voittoaika oli kelvoton 4.10,32 – matkan heikoin suomenmestaruusaika 99 vuoteen. Kyttäily lähti lapasesta jo heti kättelyssä, kun ensimmäiset kaksi kierrosta jolkoteltiin aikaan 2.32,95.

Vuotta myöhemmin Jyväskylän Harjulla kellossa oli toinen ääni. Kansainvälinen kärki viilettää toki pahemman kerran suomalaishuipuilta karussa, mutta nyt sentään juostiin omien kykyjen ylärajoilla. Jonkinlaisena ”uskottavuusrajana” pidettävän 3.50:n alittajia oli radalla kaikkiaan viisi ja Joonas Rinteen voittoaika kirjattiin 3.52,55.

”Aina saa kärsiä ja hävetä”, kuuluu vanha lausahdus, mutta nyt ei sentään viime vuoden tapaan tarvinnut.

– Puhuttiin ennen kisaa jätkien kanssa, että lähdetään huonontamaan vielä sitä viime vuoden aikaa, viime vuoden hidasteluun ”pääsyyllisenä” pidetty Tuomo Salonen revitteli.

– Sundell (4. sijoittunut Tommi) ei ilmeisesti ollut saanut muistiota asiasta ja lähti menemään kovaa, hopealle juossut Salonen murjaisi.

Juoksijalegenda Vasalan kritiikki ei Salosta erityisemmin kiinnostanut.

– Vasalan Pekka on vissiin unohtanut, miten itse juoksi aikoinaan olympialaisten alkuerässä. Pitkästi yli neljän minuutin! Joskus juostaan hitaammin, joskus lujempaa. Ei niistä pidä mieltään pahoittaa, Salonen ohjeisti.

Espoon Tapioiden juoksijalla oli tälläkin kertaa mielessä samat metkut kuin Seinäjoen kohujuoksussa.

– Olisin hidastanut, jos olisi pystynyt. Se olisi ollut minulle parempi, Salonen tuumasi.

– Tonnivitonen on sellainen matka, että juostaan lujaa tai todella lujaa. Joskus juostaan todella lujaa vasta ihan lopussa, tuplamestari Rinne säesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?