Yleisurheilu

Kolumni: Harjulla ollaan perinnetietoisia – kymppitonnilla juostiin lähellä Paavo Nurmen ennätysvauhtia

Julkaistu:

Kolumni
Kalevan kisoilla ja Jyväskylän Harjun urheilukentällä on pitkä yhteinen historia, kirjoittaa Juha Kanerva.
Harva muistanee, että Jyväskylässä järjestetyissä Kalevan kisoissa on rikottu kaksi ME:tä. Kyse on tosin nuorten ennätyksistä, mutta kovista tuloksista on kyse.

Elokuussa 1965 Harjulla nähtiin kovatasoinen 3-loikkakisa, jossa huippulahjakkuus Pertti Pousi loikki hiilimurska-alustalla 19-vuotiaiden ME-lukemat 16,02. Se riitti kakkossijaan, sillä voittoon pomppi yllättäjä Kaj Helminen (16,12).

Toinen maailmanennätys nähtiin kesällä 1992, jolloin 17-vuotis ihmepoika Aki Parviainen paiskasi juniorien ME:n 80,94. Hieman varttuneempi velipoika Mika heitti 80,26 ja oli viides. Parviaisen veljekset olivat Pyhäselältä ja agraari-Suomen kasvatteja.

Jyväskylän Kalevan kisoissa on ollut vallalla hieman samanlainen kiireetön elämä: Harjulla ei hättäillä. Kesällä 1950 lähettäjä kutsui 100 metrin juoksijat kolme kertaa takaisin, eikä kenelläkään ollut kiire mihinkään. Lähettäjä antoi kilpailijoiden levätä ja pukea verryttelyasut päälle aavistuslähtöjen välissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

***

Pitkien matkojen suhteen Harjulla on nähty ääripäitä. Vuonna 1965 elettiin matalapaineen aikaa, kun kestävyysjuoksun ahdingossa myös B-luokan tuloksen saavuttaneet kelpuutettiin valiourheilijoiden joukkoon. Kisan voitti muuten äskettäin 60-vuotista olemassaoloaan juhlineen vantaalaisen KU-58:n juoksija Raimo Tikka ajalla 30.18,2. Eilen Saarijärven Pullistuksen Jaakko Piesanen kellotti kympillä ajan 30.09,87 eli Paavo Nurmen ennätyslukemissa liikutaan jälleen.

Miesten 1 500 metrin kilpailu nostatti viime vuoden kisoissa kohun, kun mailerit päättivät juoksemisen sijasta hölkätä yli 4.10:n tuloksen. Sellaisia ei ollut nähty näissä karkeloissa sataan vuoteen.

Myös vuonna 1974 tonnivitosen kisa oli hidasvauhtinen, mutta kisan voittaja potentiaalinen arvokisamenestyjä. Vammoista kärsinyt Lasse Virén vei mestaruuden sivumatkallaan ”hävyttömän huonolla ajalla” (Matti Hannuksen ilmaus Kalevan kisojen historiateoksessa) 3.50,0.

Noiden kisojen sensaationimi oli Riitta Salin, jonka kaarrematkan ja ratakierroksen tulokset (23,0 ja 51,2) olivat maailmanluokkaa. Kuukautta myöhemmin hän voittikin Euroopan mestaruuden Roomassa ME-tuloksella 50,14.

***

Harjun kenttä oli saanut moitteita jo 1950, kun pitkän hellekauden (!) jälkeen radat lohkeilivat ja jättivät muutenkin toivomisen varaa. Vuoden 1974 kisoja arvosteltiin hidastempoisiksi, kun kentälle ahtautui liikaa urheilijoita. Kisaisännät lupasivat tuolloin, että seuraavat Kalevan kisat järjestetään Hippoksen komealla stadionilla, joka oli suunnitteilla. Eipä ole tullut valmista vieläkään, sillä Harju on ollut kisanäyttämönä myös 2006 ja 2018.

Ja vielä...

Eräässä asiassa keskisuomalaiset ovat olleet aikaansa edellä – kierrätyksessä. Kesällä 1950 keskimatkoilla tuplamestaruuden napannut Ilmari Taipale sai kunniapalkinnoksi kahvikaluston, mutta sillä evästyksellä, että kyseessä on kiertopalkinto, joka täytyy palauttaa seuraavaksi vuodeksi. Edustusasujaan kierrättävä SUL on pitänyt perinnettä yllä 2000-luvulla.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt