Kuulantyönnön olympiaedustaja Bo Grahn on kuollut - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kuulantyönnön olympiaedustaja Bo Grahn on kuollut

Maanantaina 70-vuotiaana kuollut Bo Grahn työnsi kuulaa Münchenin olympiakisoissa ja oli 20 metrin kerhon kokoonkutsuja.

18.7.2018 21:49

Harvan perheen elämää urheilu on hallinnut niin voimallisesti kuin Bo ja Tuija Grahnin. Pariskunnan yhteinen taival alkoi 50 vuotta sitten Solvallan urheiluopistolla, jossa he kävivät urheiluohjaajakurssia.

Maanantaina 16. heinäkuuta 2018 tuli muutos elämänkulkuun, kun ”Bosse” nukkui pois Peijaksen sairaalassa Vantaalla. Hän oli syntynyt 6.10.1947 Tolkkisissa Porvoon lähistöllä.

Grahnilla oli todettu joulupäivänä 2016 melanoomasyöpä, joka oli levinnyt melko laajalle. Urheilijan sitkeydellä entinen kuulantyöntäjä taisteli urhoollisesti vuoden verran, mutta sitten sairaus otti uuden niskalenkin. Alkoi lopun odotus. Sairaudesta huolimatta Grahn jaksoi hymyillä seitsemälle lapsenlapselleen, joiden läsnäolo piristi ison miehen arkea.

Sunnuntai-iltana 15.7. Grahn joutui lähtemään sairaalaan terveydentilan heikennettyä nopeasti. Sairaalassa hän pääsi hyvään hoitoon ja tavoilleen uskollisena seurasi vielä viimeisinä tunteinaan jalkapallon MM-finaalin uusintaa tv:stä.

Suomen Bo Grahn työnsi kuulaa Münchenin olympialaisissa 1972.­

Maaottelurakkautta

Grahnien elämä oli siis (yleis)urheilua täynnä. Kihlajaismatka 6.9.1969 suuntautui Tukholmaan, jossa oli tarjolla Suomi–Ruotsi-maaottelu. Bussimatkalla muutkin näkivät nuoren parin onnen. Jalkapallovalmentaja Sixten Boströmin isä tarjosi rakastavaisille kihlajaisillallisen Tukholman keskustassa.

Häitä tanssittiin vuotta myöhemmin 19.9.1970. Silloin oli yleisurheilumaaottelu meneillään.

– Meinasimme myöhästyä omista häistämme, koska Bosse halusi kuunnella maaottelua autoradiosta kirkon pihalla, Tuija Grahn muistelee.

400 metrin aidat olivat juuri alkamassa, ja Bosse halusi tietää miten suomalaisässän Ari Salinin käy. Ja hyvinhän siinä kävi, kuten Grahnien liitollekin. Pariskunnalle syntyi kolme lasta, jotka ovat olleet vanhempien tavoin liikunnallisia.

Münchenin C-kasetti

Bo Grahnin uran huippuhetki osui Münchenin olympiakisoihin 1972. Hänen kämppäkaverinaan oli toinen mörssäri Seppo Simola, jonka sisko asui kaupungin lähistöllä. Kuulamiehet ehtivät käydä tervehtimässä sukulaista. Olympiastadionin kuularingissä esitys oli vaisumpi, sillä Grahn jäi karsintaan vaatimattomalla tuloksella 18,29.

Tulokseen saattoi vaikuttaa paria päivää aikaisemmin sattuneet tapahtumat, jotka tunnetaan Münchenin verilöylynä. Palestiinalaisterroristien iskettyä kisakylään omaiset olivat huolissaan urheilijoista, niin Suomessa kuin muuallakin. Niinpä suomalaisurheilijat nauhoittivat C-kasetille tervehdyksen, jossa kertoivat kuulumisistaan ja että kaikki on kunnossa.

– Kauniissa kotelossa ollut kasetti taisi tulla perille varmaan parin päivän sisällä. Valitettavasti lapset nauhoittivat jossain vaiheessa sen päälle musiikkia, Tuija Grahn kertoo.

Ammatiltaan Bo Grahn oli toimittaja, ja hän työskenteli muun muassa Hufvudstadsbladetin ja STT:n palveluksessa, kunnes jäi 58-vuotiaana sairauseläkkeelle. Varsinaisen työnsä ohessa Grahn pyöritti hänelle erittäin rakkaan yhteisön toimintaa. Maamme ykkösrivin kuulamiehet perustivat 20 metrin kerhon, jonka kokoonkutsujana ja tiedottajana Grahn toimi vuosikausia. Grahnin oma ennätys oli 20,09 vuodelta 1972.

Grahn rakasti urheilun ja yleisurheilun seuraamista, eikä vain Suomessa. Hänellä oli erittäin laaja tuttava- ja ystäväpiiri ympäri maailmaa. Kun tieto ”Bossen” kuolemasta tuli sosiaaliseen mediaan, surunvalittelijoiden lukumäärä nousi nopeasti kymmenistä satoihin. Tuija Grahn työskenteli 1972–2014 Suomen Urheiluliiton palveluksessa, joten hänkin ehti hankkia noina vuosina aika monta ystävää lajin parista.

Kalevan kisojen kuulafinaalin alla koettaneen hiljainen hetki merkittävän yleisurheilijan poismenon johdosta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?