Dopingtestaajat ryntäsivät kampaamoon – suomalaisaituri Annimari Korte saatiin testattua kahden tunnin odottelun jälkeen - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Dopingtestaajat ryntäsivät kampaamoon – suomalaisaituri Annimari Korte saatiin testattua kahden tunnin odottelun jälkeen

Annimari Korte on juossut Espanjassa elämänsä kovinta kyytiä tänä kesänä, mikä on saanut suomalaiset antidopingviranomaiset kiinnostumaan aiturista.

Suomalaisaituri Annimari Korte on harjoitellut viime syksystä lähtien Valenciassa espanjalaisen valmentajan alaisuudessa.

15.7.2018 9:53

Keväällä 30 vuotta täyttänyt aitajuoksija Annimari Korte on päässyt tänä vuonna hurjaan iskuun usean vuoden loukkaantumiskierteen hellitettyä.

Valenciassa asuva Korte on kilpaillut lähinnä Espanjassa – joskin hän kävi kesäkuun alussa juoksemassa kelpo tuloksen (13,31) Turun viileässä illassa Paavo Nurmen kisoissa.

Suomalaisen askeleessa on ollut lentoa tänä suvena. Pika-aitojen ennätys on parantunut lukemiin 13,14.

Espanjan lämmössä 100 metrin aidat on sujahtanut ennätysvauhtia 13,14. Se alittaa Berliinin EM-kisojen tulosrajan.

Kisapaikka ei ole kuitenkaan selviö, koska Suomessa on kolme muutakin rajan alittanutta juoksijatarta. Heistä Nooralotta Neziri on itseoikeutettu Berliiniin lähtijä, mutta kahdesta muusta paikasta kisaavat Kortteen ohella tamperelaiset seurakaverit Reetta Hurske ja Lotta Harala.

Väärä osoite

Kisapaikat jaetaan ensi perjantaina Jyväskylän Kalevan kisoissa. Näitä kisoja Korte on odottanut vesi kielellä, joten hän saapui Suomeen hyvissä ajoin valmistautumaan tärkeään koitokseen.

Hänen koneensa laskeutui Helsinki–Vantaan lentoasemalle lauantaina aamukymmeneltä. Hän oli ehtinyt olla kotimaassaan kaksi tuntia, kun dopingvalvonnasta vastaavan Suomen urheilun eettisen keskuksen (Suek) henkilökunta teki yllätysiskun.

– He etsivät minua, mutta menivät väärään paikkaan eli vanhempieni luokse. Ilmeisesti heillä oli vanhat osoitetiedot, Korte kertoo.

Aitajuoksijan äiti kertoi testaajille, ettei tytär ole paikalla, vaan kampaajalla Kauniaisissa. Testaajat kiittivät informaatiosta ja kaasuttivat paikalta. Tunnin päästä Hearts Salonin ovi kävi ja sisään astui totisen näköinen kaksikko.

– Henkilökunta luuli, että he ovat jotain kavereitani, kun tunsivat minut, Korte kertoo.

Aitajuoksija istui kampaajan käsittelyssä.

– Väri oli juuri laitettu hiuksiini, joten hommaa ei voinut oikein keskeyttää.

Testaajat jäivät odottamaan käsittelyn päättymistä.

– Henkilökunta tarjosi heille kahvia ja jutteli mukavia, Korte kertoo.

Näyte purkkiin

Kahden tunnin kuluttua Kortteen yläpää oli saatu edustuskuntoon (lopputuloksen voi tarkistaa oheisesta tviitistä). Oli testin aika.

– Annoin virtsanäytteen, ja lisäksi minusta otettiin veritestit, Korte kertoo.

Hän raportoi päivän tapahtumista sosiaalisessa mediassa, mikä sai espanjalaismedian tarttumaan aiheeseen.

– Ensimmäisenä soitti Marcan toimittaja ja hieman myöhemmin tuli puhelu Barcelonassa ilmestyvän Mundo Deportivon reportterilta.

Korte asui aikaisemmin Barcelonassa ja edustaa yhä FC Barcelonaa, joten hän on tuttu kasvo kaupungin urheiluskenessä.

Annimari Korte edustaa Espanjassa FC Barcelonaa, vaikka asuu nykyään Valenciassa.

Espanjalaismedian mielestä Korte joutui aika outoon tilanteeseen, kun testaajat ryntäsivät hiussalonkiin, jota pidetään yksityiselämään kuuluvana alueena.

– He ajattelevat tuohon suuntaan. Espanjassa testaaminen on paljon harvinaisempaa. Kilpailujenkaan yhteydessä ei ole testaajia näkynyt, Korte kertoo kokemuksistaan.

Milloin sinut on viimeksi testattu?

– Tänä keväänä ja sitä ennen viime vuoden keväällä. Ne olivat FC Barcelonan itse tekemiä testejä, koska seura testaa kaikki urheilijansa.

Kortteen mielestä yllätystestit ovat tärkeä osa antidopingtoimintaa.

– Se on ainoa oikea tapa kontrolloida aineiden käyttöä. Jos on urheilijaksi ryhtynyt, pitää kunnioittaa sääntöjä ja suostua testattavaksi milloin vain, Korte linjaa.

Korte on harjoitellut viimeiset kaksi viikkoa kovaa ja uskoo olevansa ennätyskunnossa. Jyväskylään hän matkustaa luottavaisin mielin.

– Jos en itse mitään mokaa, minun pitäisi olla kolmen parhaan joukossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?