Huvittavat kuvat Tampereen MM-kisoista: urheilijat ahtautuvat kilpailujen jälkeen roskapönttöihin – taustalla järkevä syy - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Huvittavat kuvat Tampereen MM-kisoista: urheilijat ahtautuvat kilpailujen jälkeen roskapönttöihin – taustalla järkevä syy

Tampereen MM-kisojen nuoret yleisurheilijat pääsevät ottamaan jääkylpyjä roskapönttöihin.

Dominikaanisen tasavallan viestijoukkueen jäsenet vilvoittelivat roskapöntössä.­

14.7.2018 15:28

Tampereella viikonloppuna huipentuvia yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kisoja on päästy viettämään sään puolesta mainioissa olosuhteissa. Muutamia sadekuuroja lukuun ottamatta kisapäivät ovat pääosin olleet aurinkoisia, ja lauantaiksi lämpölukemat ovat entisestään nousseet.

Tamperelaisyleisö saa nauttia nuorten urheilijoiden suorituksista noin 25 asteen lämmössä.

Oli sää mikä tahansa, urheilijoiden on luonnollisesti aina huolehdittava palautumisestaan. Yksi palautumismetodi on silti todennäköisesti mukavampi suorittaa mahdollisimman helteisessä säässä.

Osa urheilijoista vannoo palautumisessaan jääkylpyihin, ja Ratinan stadionin urheilijoiden alueelta löytyy tätä tarkoitusta varten fasiliteetit.

Valmentaja ohjeisti urheilijoita ottamaan 10 minuutin jääkylvyn suorituksen jälkeen.­

Myös muista kisoista tuttu, mutta aina yhtä riemastuttavalta näyttävä keino on käytössä Tampereen kisoissakin: jääkylpytynnyreinä käytetään roskapönttöjä. Mikäli urheilija siis haluaa jääkylpyyn, hän menee seisoman jäävedellä täytettyyn roskikseen.

– Roskikset ovat käteviä tähän tarkoitukseen: niitä on helppo siirrellä ja huoltaa ja niissä on helppo olla, kisoissa fysioterapiasta vastaava Jari Inkinen kertoo.

– Vesi kipataan aina pois ja laitetaan uutta tilalle. Joku palju voisi tietysti olla vielä kätevämpi, kun siihen saisi useamman urheilijan. Mutta en tiedä onko näissä eettiset ja uskonnollisetkin syyt… se, että eri sukupuolta olevat eivät saa olla samassa altaassa, Inkinen pohtii.

Naisten 4 x 400 metrin alkuerien jälkeen jääkylpyroskiksiin hyppäsi ainakin finaaliin hienosti selviytynyt Dominikaanisen tasavallan nelikko. Milagros Durán, Lilian Reyes, Maria Matos ja Fiordaliza Cofil ottivat valmentajansa Felix Sanchezin ohjeiden mukaisesti 10 minuutin palauttavan jääkylvyn.

Sanchezilla ei ole mitään negatiivista sanottavaa jääkylpyroskiksista; hän on nähnyt samanlaisia muuallakin.

– Joskus jääkylvyt ovat isoissa altaissa, hän kertoo.

Sanchezin mukaan jääkylpy ei kuulu ohjelmaan jokaisen startin jälkeen. Nyt kun kisat ovat jo pitkällä ja urheilijoilla on takanaan monta starttia, palautumismetodi otettiin käyttöön. Nelikon on oltava terävinä sunnuntaina juostavassa pitkän viestin finaalissa.

Fysioterapeutti Jari Inkisen mukaan jääkylvyjen tehosta ei ole paljoa tieteellistä näyttöä.­

Fysioterapeutti Inkisen mukaan jääkylpyjen hyötynä pidetään nimenomaan palautumisen jouduttamista.

– Ollaan kyllä eri maiden lääkäreiden kanssa puhuttu, ettei siitä nyt hirveästi tieteellistä näyttöä ole. Mutta toisaalta on aika paljon muitakin asioita, joita urheilijat ovat valmiita tekemään auttaakseen palautumista.

– Kivaltahan sen tietysti tuntuu kuumalla kelillä, Inkinen sanoo.

Kuinka kylmä jääkylpy sitten on? Inkisen mukaan hanasta tuleva kylmä vesi on noin kuusiasteista ja jään määrästä riippuen asteet putoavat arvioiden mukaan 3–4 asteeseen.

Jäätä kisapaikalla on oltava, se on Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n vaatimus.

– Olen kärrännyt jäätä koko viikon. Ensin sitä tuotiin Lempäälän jäähallista ja nyt sitä on haettu Ylöjärven jäähallista, koska kaikki Tampereella olevat jäähallit ovat säästösyistä kiinni, Inkinen kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?