Yleisurheilu

Suomen keihäänheiton taso on valahtanut 1960-luvun tasolle – missä yleisurheilumme menee?

Julkaistu:

Yleisurheilu
Ilta-Sanomien studiossa pureuduttiin Suomen yleisurheilun nykytilaan.
Kalevan kisojen lähestyessä ISTV:n yleisurheilustudio keskittyy sinivalkoisten urheilijoiden näkymiin. Erityistarkastelussa on suomalaisille rakas keihäänheitto, jonka tilanne on varsin arvoituksellinen Tero Pitkämäen jouduttua päättämään kautensa polvivamman takia.

Tilastojen mukaan miesten keihäänheiton taso on valahtanut 1960-luvun lukemiin. Jossain kirjoituksissa on puhuttu jopa katastrofaalisesta tilanteesta.

– Eivät ne puheet ole ainakaan mitään hysteeristä liioittelua, Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo sanoo.

Hänen mukaansa näkymät eivät ole kovin kirkkaat, eikä tulevaisuuskaan näytä yhtä valoisalta kuin joskus ennen. Ohjelma tosin nauhoitettiin ennen Oliver Helanderin Pietarsaaressa heittämää tulosta 88,02, joten pieni valonpilkahdus on nähty terävimmän kärjen osalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Studiossa keskusteltiin myös suomalaisnäkymistä Berliinin EM-kisojen suhteen.

Keihään lisäksi syynissä ovat myös muut lajit. Esimerkiksi naisten 110 metrin aitajuoksun taso on nyt Suomessa poikkeuksellisen korkea. Nooralotta Nezirin, Lotta Haralan ja Reetta Hurskeen lisäksi Annimari Korte on löytänyt uransa parhaan vireen 30-vuotiaana.

Hollo uskoo, että Nezirin Suomen ennätys 12,81 ei ole enää kauan voimassa.

– Neziri voi yltää hyvin jopa sinne noin 12,70 sekunnin paikkeille tänä kesänä. En pidä sitä mitenkään mahdottomana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nezirin kuluvan kauden kärkiaika 12,86 oikeuttaa Euroopan tilaston seitsemänneksi. Ennusmerkit kuukauden päästä Berliinissä käytäviin EM-kisoihin ovat siis lupaavat.

Käsittelyssä ovat myös muun muassa korkeushypyn Suomen ennätyksestä jo sentin päähän hypännyt 20-vuotias Ella Junnila, kolmiloikkaaja Simo Lipsanen ja laajalla rintamalla nousussa oleva moukarinheitto.

– Moukarinheiton lajiporukassa on todella hyvä henki, eikä mitään kyräilyä. Uskon, että siitä nousee meille vielä keihästäkin kovempi laji, Hollo sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt