Tampereella MM-kultaa jahtaava yleisurheilulupaus on somessa supersuosittu – ei saa kuitenkaan ansaita sillä rahaa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tampereella MM-kultaa jahtaava yleisurheilulupaus on somessa supersuosittu – ei saa kuitenkaan ansaita sillä rahaa

Tara Davis on yleisurheilu- ja YouTube-tähti.

Nuorten MM-kisojen supertähti Tara Davisilla on YouTubessa 30000 seuraajaa.

12.7.2018 15:31

Ei ole vaikeaa ymmärtää, miksi yhdysvaltalainen pituushyppääjä Tara Davis on niin suosittu seurattava sosiaalisessa mediassa. Urheilijalahjakkuus suorastaan säteilee positiivista energiaa.

– Olen aina hyvällä tuulella, Davis hymyili eilen Ratinan stadionin katsomossa

Iloisen olemuksen ohella Davisin huimat sosiaalisen median seuraajamäärät – yli 83 000 Instagram-seuraajaa ja liki 30 000 YouTube-kanavan tilaajaa – johtunevat myös hänen urheilulahjoistaan.

19-vuotias Kalifornian kasvatti lukeutuu käynnissä olevien alle 20-vuotiaiden MM-kisojen ehdottomien kärkiurheilijoiden joukkoon ja on nostettu yleisurheilun suurvallassa Yhdysvalloissa suureksi tulevaisuuden lupaukseksi.

Tampereella Davis on ennakkosuosikki voittamaan naisten pituushypyn. Hän ei kuitenkaan ole pelkästään hyppylahjakkuus: alkuvuodesta yhdysvaltalainen teki alle 20-vuotiaiden halli-ME:n 60 metrin aidoissa.

– Luulen, että pituushypystä tulee päälajini, mutta haluaisin edelleen myös juosta. Jos voisin tehdä molempia, se olisi loistavaa! Davis kertoi.

Davis on urheillut lähes koko nuoren ikänsä. Aiemmin hän on harrastanut cheerleadingia, jalkapalloa ja lacrosseakin, mutta yleisurheilu on aina ollut se ykkösjuttu. Sen pariin päätyminen ei ollut yllätys, onhan hänen isänsä entinen yliopistotason yleisurheilija, joka aloitti oman uransa jälkeen valmentamisen.

– Kun olin nelivuotias, isosiskoni aloitti yleisurheilun isämme vetämässä ryhmässä. Vanhempia sisaruksiaan katsoo aina ylöspäin, joten halusin silloin tehdä samaa kuin siskoni. Eli seurasin vain hänen jalanjäljissään, Davis kuvaili yleisurheilu-uransa alkua.

Sittemmin yleisurheilu on vienyt Davisin Yhdysvaltojen länsirannikolta syvään etelään. Davis aloitti viime vuonna yliopistourheilijana Georgian yliopistossa.

– Se on aika erilainen ympäristö. Treenaaminen on yliopistotasolla paljon intensiivisempää.

Vaikka Davis suhtautuu monen muun asian tavoin positiivisesti yliopistouraansa, yksi asia häntä siinä harmittaa – sen lisäksi että hän joutuu olemaan erossa perheestään.

Yhdysvaltojen yliopistourheilua säätelevä kattojärjestö NCAA, National Collegiate Athletic Association, on tunnettu tarkoista säännöistään. Yliopistourheilijat eivät saa missään nimessä ansaita urheilulla rahaa, joten omat sponsorit ja yhteistyökumppanit ovat urheilijoilta tiukasti kielletty.

– Minulla on YouTube-kanava, mutta en voi ansaita siitä yhtään rahaa. Se olisi vastoin NCAA:n sääntöjä, kun yliopiston ulkopuolelta ei saa ottaa vastaan rahaa.

– Minun mielestäni se ei ole reilua, koska esimerkiksi YouTube-kanavaan käytetään omia rahoja, mutta et sitten saa itse siitä mitään, Davis harmitteli.

Tiukat säännöt johtavat siihen, että moni urheilulahjakkuus jättää yliopiston kesken. Myöskään Davisin suunnitelmissa ei ole viettää yliopistossa täyttä neljää vuotta. Hän haluaa ammattilaiseksi, mikä tarkoittaa yliopistouran päätöstä.

– Toiveissani on, että opiskelisin vielä yhden vuoden ja ryhtyisin sitten ammattilaiseksi. Mutta jos se ei vielä tapahdu, niin se on okei, Davis avasi suunnitelmiaan.

Kultaisin tavoittein uraansa suhtautuva Davis saa paljon tukea paitsi perheeltään, myös poikaystävältään. Hän on seurustellut vuoden päivät yhdysvaltalaisjuoksija Hunter Woodhallin kanssa.

Woodhall lukeutuu parayleisurheilun puolella Yhdysvaltojen nuoriin tähtiin: hän on voittanut muun muassa 200 ja 400 metrin pronssimitalit Rion paralympialaisissa 2016.

Kansainvälisellä tasolla jo menestyneestä poikaystävästä Davis hakee inspiraatiota omallekin uralleen.

– Haluan päästä hänen tasolleen. Hänellä on jo olympiasormus ja sellaisen minäkin haluan!

Tilastokärkenä pituuskisaan

Yhdysvaltalaisurheilija ei ole koskaan voittanut minkään väristä mitalia alle 20-vuotiaiden MM-kisojen naisten pituushypyssä. Mikäli ennakkokaavailut pitävät kutinsa, se tilasto jää pian historiaan. Tilastokärjessä oleva Davis on tällä kaudella hypännyt parhaimmillaan 671, kun tilastokakkosen Japanin Ayaka Koran paras noteeraus on 644.

– Haluan voittaa. Jos en voita, mutta teen oman ennätykseni, niin sekin on kyllä ihan ok. Mitalin haluan viedä joka tapauksessa kotiin, Davis totesi eilen.

Davis oli torstain karsinnan ykkönen tuloksella 640. Pituusfinaali hypätään perjantaina.

Viime sunnuntaina Suomeen saapunut Davis ei ole omien sanojensa mukaan vielä ehtinyt sen enempää tutustua MM-kaupunki Tampereeseen. Siihen on syynsä: ensin työ, sitten hupi.

– Tämä on minulle vähän kuin työmatka. Toivottavasti sitten kisan jälkeen ehtisin nähdä vähän Tamperetta.

Ja ehkä kuvata vähän sisältöä YouTube-kanavalle, jota hän pitää yhdessä poikaystävänsä kanssa. Urheilun ohella Davis haluaa jatkuvasti kehittää itseään myös sillä saralla.

– Olen niin kiitollinen kaikista seuraajista. Toivottavasti seuraajamäärät vielä nousevat entisestään, Davis sanoi hymyillen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?