Pikajuoksulupaus Sara Francis, 17, ennakkoluulottomana nuorten MM-kisoihin – mentorina Antti Ruuskanen - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Pikajuoksulupaus Sara Francis, 17, ennakkoluulottomana nuorten MM-kisoihin – mentorina Antti Ruuskanen

Sara Francis juoksee nuorten MM-kisoissa molemmilla pikamatkoilla.

Julkaistu: 11.7.2018 10:18

Sara Francis valitsi jalkapallon sijasta yleisurheilun.

Yleisurheilun alle 20-vuotiaiden MM-kisat alkoivat tiistaina suomalaisittain mukavissa merkeissä, kun pikajuoksumiehet Samuel Purola ja Riku Illukka selvittivät kotiyleisön edessä 100 metrin alkueränsä ja varmistivat paikkansa tiistaina juostaviin välieriin.

Keskiviikkona samanlaista loistostarttia omaan kisaurakkaansa tavoittelee pikajuoksulupaus Sara Francis. Kiuruveden Urheilijoiden 17-vuotias sprintteri kilpailee Tampereella sekä 100 että 200 metrillä, joista tiistaina vuorossa ensin mainitun pikapyrähdyksen naisten alkuerät (2. erä, klo 12.35).

LUE LISÄÄ: Yleisurheilun nuorten MM-kisat Tampereella – tässä ohjelma ja suomalaiset

Sprinttien ennakkosuosikit tulevat Euroopan ulkopuolelta, etenkin Yhdysvalloista. Francis ei kuitenkaan vaivaa päätään sillä, että ennakkokaavailuissa oma nimi löytyy kaukana kärkijoukosta.

– En mieti niitä muita kilpailijoita ollenkaan, mietin vain omaa suoritusta. Mulle on periaatteessa ihan sama, ketä siellä viivalla on, Francis vakuuttaa.

Vauhdilla Suomen pikajuoksukärkeen murtautunut Francis on toisen polven urheilija. Hänen isänsä Chris on tuttu nimi etenkin savolaisissa jalkapallopiireissä. Vuonna 1987 Englannista Suomeen tullut Chris Francis pelasi urallaan muun muassa PK-37:ssa ja Iisalmen Palloveikoissa.

Isältään Francis on saanut kullanarvoisia neuvoja paitsi koko uralleen, myös Tampereen kisoja silmällä pitäen.

– Iskä auttaa mua paljon, hän sanoo yleensä asioita, joita pitää muistaa. Esimerkiksi, että pitää ottaa rennosti. Viime kauteen verrattuna olen nyt henkisesti vahvempi, kestän paremmin paineita enkä hätäile, vaikka tulokset eivät heti tulisikaan, Francis sanoo.

Francis on isänsä tavoin entinen jalkapalloilija. Francis aloitti jalkapalloilun pikkutyttönä, mutta myöhemmin mukaan tullut pikajuoksu veti lopulta yhä enemmän puoleensa. Kolmisen vuotta sitten Francis teki vaikean päätöksen ja jätti jalkapallon kokonaan keskittyäkseen kunnolla juoksuun.

– Tykkäsin molemmista, mutta yleisurheilu tuntui enemmän omalta jutulta. En silloin miettinyt mitään menestysjuttuja, mä vaan tykkäsin siitä tosi paljon.

Isä ei pahastunut, vaikka tytär päätti hylätä hänelle rakkaan ja tutun jalkapallon.

– Se riippui siitä, mitä mä haluan tehdä. Ja iskäkin on nyt innostunut yleisurheilusta tosi paljon. Valmentajani Tapani Turunen asuu Tervossa, josta on Kiuruvedelle vähän matkaa, joten hän ei aina pääse harjoituksiin. Iskä on siis paljon apuna harjoituksissa.

– Silloin alkuaikoina hän ei ihan hirveästi tiennyt lajista, mutta nyt hän on oppinut paljon. Ja on hänen urheilutaustastaan apua minulle.

Isän ja muun lähipiirin lisäksi Francis saa urheilu-uralleen tarvittaessa tukea myös keihäänheittäjä Antti Ruuskaselta.

Francis on viiden muun nuoren yleisurheilulupauksen kanssa mukana Peugeotin sponsoroimassa ja Suomen Urheiluliiton tukemassa tiimissä, jonka mentorina Ruuskanen toimii.

– Se on tosi hyvä juttu. Antti antoi meille puhelinnumeronsa ja sanoi, että voi soittaa jos tulee jotain kysyttävää Francis kertoo.

Sara Francis

Syntynyt: 22.11.2000Asuu: KiuruvedelläSeura: Kiuruveden UrheilijatValmentaja: Tapani TurunenEnnätykset: 11,75 (100 m) ja 24,39 (200 m)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?