Karusta vammakierteestä kärsineen Oona Kettusen yllätyspäätös – keskittyy jatkossa hiihtoon: ”Aika yrittää jotain muuta” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Karusta vammakierteestä kärsineen Oona Kettusen yllätyspäätös – keskittyy jatkossa hiihtoon: ”Aika yrittää jotain muuta”

Ikävä vammakierre kiusasi kestävyysjuoksija Oona Kettusta vuosia. Nyt hän aikoo juoksun sijaan keskittyä hiihtoon.

Oona Kettunen aikoo keskittyä jatkossa kestävyysjuoksun sijaan maastohiihtoon.

2.7.2018 18:39

Rasitusmurtumia, tulehdusperäisiä vammoja, lonkkavaiva... Kestävyysurheilija Oona Kettusen viimeiset vajaat viisi vuotta ovat olleet epäonnisen vammakierteen täyttämiä.

Lahjakkaana 3000 metrin estejuoksija tunnettu Kettunen juoksi kyseisellä matkalla mestariksi vuonna 2013 Italian Rietissä pidetyissä alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa. Harppaus kansainväliselle huipputasolle myös aikuisten tasolla jäi kuitenkin tekemättä, kun vammat pilasivat kauden toisensa jälkeen.

Viimeisin Kettusen ehjä kilpailukausi on nimenomaan kesä 2013, jolloin huippuiskussa ollut Karhulan Katajaisten juoksija paranteli ikäluokkansa Suomen ennätyksiä ja nappasi 3000 metrin esteiden EM-kullan lisäksi myös junioreiden EM-hopeaa 5000 metriltä.

Sittemmin Kettunen on juossut kisan siellä, toisen täällä, mutta ei ole päässyt kunnolla keskittymään harjoitteluun ja kisaamiseen vammojen vuoksi. Viime kesän pilasi jalkaterän rasitusmurtuman esiaste.

Nyt 24-vuotiaalla Kettusella on kuitenkin pitkästä aikaa iloisia urheilu-uutisia: hän kertoi maanantaina julkaisemassaan blogitekstissä aikovansa keskittyä lähitulevaisuudessa kestävyysjuoksun sijaan maastohiihtoon.

– En ollut pystynyt neljään vuoteen harjoittelemaan saati kilpailemaan, kuten juoksijat enkä tiennyt pystyisinkö ylipäätään enää koskaan harjoittelemaan siten, että voisin tavoitella itseäni motivoivia juoksutuloksia, Kettunen kirjoitti.

– En siis tiennyt mitä halusin, joten päätin antaa itselleni vuoden aikaa päättää. Halu kilpaurheilla ja pyrkiä takaisin kansainväliselle tasolle oli yhä vahva, mutta tarvitsin aikaa miettiä, missä lajissa haluaisin vielä yrittää.

Oona Kettunen on alle 20-vuotiaiden Euroopan mestari 3000 metrin esteistä. Vuoden 2013 huippuvuoden jälkeen alkoivat isot vaikeudet.

Helmikuussa ilmaantunut lonkkavamma helpotti osaltaan Kettusen päätöstä. Se esti juoksemisen, mutta hiihto onnistui.

– Lisäksi tuntui huomattavasti motivoivammalta aloittaa keväinen kunnonrakennus kohti seuraavaa talvea kuin kohdata viides peräkkäinen vamman vuoksi pilaantuva kesän juoksukausi. Toukokuun alusta lähtien olen siis harjoitellut hiihdon ehdoilla ensimmäistä kertaa elämässäni, Kettunen kirjoitti.

Kettunen: ”Nyt on aika yrittää jotain muuta”

Kettunen kertoo Ilta-Sanomille, ettei hän päätöksestään huolimatta ole vielä täysin sulkenut ovea kestävyysjuoksu-uralta.

– En voi sanoa, että se ura olisi täysin paketissa. Tällä hetkellä aion harjoitella hiihdon ehdoilla, mutta en ole myöskään lyönyt piikkareita täysin naulaan. Jos jossain vaiheessa tuntuu, että juoksu voisi sittenkin olla mun juttu, niin se on mahdollista. Tässä vaiheessa yritän kuitenkin ihan tosissaan hiihdon kanssa, enkä harjoittele juoksussa arvokisoja ajatellen, puhelimitse tavoitettu Kettunen kertoi.

– Olen jo monta vuotta painiskellut vammojen kanssa. On ollut useampi luurasitusvamma ja useampi tulehdusperäinen vamma. Käytännössä en ole pystynyt tekemään normaalia harjoittelua melkein viiteen vuoteen. Viimeisin vaiva sai päättämään, että nyt on aika yrittää jotain muuta.

Kettunen ei luonnollisestikaan hyppää juoksuradoilta hiihtoladuille kylmiltään. Hän on kilpaillut maastohiihdossa juoksu-uransa ohella ja saavuttanut muun muassa useita nuorten SM-mitaleita.

Aiotko tavoitella arvokisoja nyt hiihdossa?

– Totta kai aina toivoo kaikenlaista, mutta lähden aika maltilla liikkeelle. Tavoitteena on toistaiseksi vaan päästä harjoittelemaan ja kehittyä. Katsotaan sitten myöhemmin, mihin se johtaa, Kettunen kommentoi.

– On helpottanut, kun on saanut selkeän suunnan harjoittelulle.

Kettunen on kilpaillut juoksu-uransa ohella myös hiihdossa. Kestävyysjuoksu on kuitenkin aiemmin ollut selvä päälaji. Nyt tilanne on muuttunut.

Vaikka Kettusen kilpailulliset tavoitteet on asetettu nyt hiihtoon, häntä nähtäneen erilaisissa juoksukilpailuissa edelleen. Harrastusmielessä mukana kulkee myös triathlon.

– Pystyn kyllä juoksemaan tällä hetkellä, mutta en lähde edes yrittämään mitään kovin isoja määriä. Lonkkavaiva kiusaa vielä vähän, mutta siinä ei ole käytännössä mitään rikki, joten kohtuumäärin sillä on mahdollista juosta.

Kettusen kaltaiselle kilpailemisesta nauttivalle urheilijalle vuosien vammakierre on totta kai ollut tiukka paikka myös henkisesti.

– On tietysti ollut rankkaa, kun halua kilpailla on ollut kovasti. Mutta tilanne on ollut mikä se on ollut, eikä ole hyödyttänyt murehtia.

Kettunen nähdään näillä näkymin hiihtokisoissa, kun kausi syksyllä alkaa. –Jos nyt ei mitään uusia haasteita ilmaannu, hän sanoo.

Kettunen on vammojen keskellä pystynyt onneksi keskittymään opintoihin. Hän opiskelee liikuntabiologiaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa. Maisteriksi hän valmistunee syksyyn mennessä.

– Opiskelu on ollut hyvää vastapainoa tässä tilanteessa. Ja olen myös saanut turvan ja tutkinnon tulevaisuutta ajatellen. Nyt on hyvä tilanne satsata urheiluun, kun saan koulun pikkuhiljaa valmiiksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?