Tilastojen perusteella Oliver Helander ratsastaa lahjakkuudellaan – uusi keihästähti tyrmää näkemyksen

Oliver Helander satsasi pitkään käsipalloon, mikä selittää vähäisiä kilpailumääriä. Nuorukainen sanoo, että tekee kaiken huippu-urheilun ehdoilla.

Oliver Helanderin lähes 87,50 kantanut heitto Paavo Nurmi Gamesissa oli niukasti yliastuttu.

17.6.2018 13:18

73 vastaan 18. Nuo numerot kuvaavat erinomaisesti sitä, miten erilaista reittiä jo uransa viimeistä auringonlaskua kohti ratsastava Tero Pitkämäki, 35, ja Oliver Helander, 21, ovat lähestyneet keihäänheiton huipputasoa.

Pitkämäki, tuolloin 22, rikkoi miesten 800-grammaisella välineellä henkisesti tärkeän 85 metrin rajapyykin 19. kesäkuuta 2005, kun hän heitti Gävlessä 85,90. Se oli hänen urallaan 73. kilpailu, jossa käteen iskettiin 800-grammainen väline. Siinä 74:nnessä syntyi muuten heti perään nykyinen ennätys 91,53.

Helander, 21, heitti ensimmäisen kerran yli 85 metriä, 46 sentin verran, Vantaalla 26. toukokuuta. Mutta se oli vasta 18. kerta, kun hän kilpaili 800-grammaisella keihäällä. Kilpailumäärien valtavaa eroa selittävät Helanderin monivuotinen käsipallosatsaus, joka vei hänet Ruotsiin ja A-maajoukkueeseen saakka, sekä pitkäaikaiset kyynärpäävaivat, jotka pitivät kilpailumäärän varsinkin kaudella 2016 olemattomana.

Keihäänheittoa ja varsinkin käsipalloilun vaatimaa heittomäärää tuntemattomille saattaa näyttää siltä kuin Helander olisi saanut kaiken helpolla mielettömän lahjakkuutensa avulla. Raaseporin Karjaalla 200 metrin päässä urheilukentästä yksin asuva nuorukainen tyrmää mielikuvan.

– Tiedän hyvin, että matalat kilpailumääräni saattavat näyttää kummallisilta niille, jotka eivät tunne taustaani. Mutta laitan aivan kaiken likoon huippu-urheilun ehdoilla, sanoo Helander, joka on sunnuntaina Karjaalla kotikisojensa suuri vetonaula.

Yleisö odottaa jälleen uutta ennätystä, sillä Turun Paavo Nurmi Gamesissä lensi lähes 87,50, mutta 2–3 senttiä yliastuttuna.

Vielä viime kesänä Helander huhki kesätöissä siuntiolaisella golfkentällä mutta urheilee nyt ammatikseen. Aamuvirkku hän ei ole.

– Herään noin 10.30 ja treenaan noin 12.30 alkaen pari tuntia, kilpailukaudella vain kerran päivässä. En pelaa tietokoneella mitään, mutta illat venyvät kaverien kanssa. En omista autoa, vaan kävelen joka paikkaan.

Päivällistä Helander syö usein lapsuudenkodissaan, mutta arkilounaat hänelle sponsoroi karjaalainen ravintola Socis. Hänen isänsä Jan Helander on Suomen kaikkien aikojen käsipalloseuran, maan 19-kertaisen mestarin BK-46:n pelaajalegendoja, ja vaikka Oliver lopetti rajun kontaktipelin, traditio jatkuu perheessä vahvana.

– Pikkuveljeni Benjamin sai ammattilaissopimuksen ruotsalaiseen huippuseuraan Alingsåsiin. Hän on myös Suomen A-maajoukkueen vahvuudessa, Oliver Helander puhuu ylpeänä veljestään, jonka kanssa kävi muutama vuosi sitten käsipallolukiota juuri Alingsåsissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?