Talousvaikeuksien kanssa painivalla Urheiluliitolla ei ole vieläkään varustesopimusta – toimitusjohtaja vastaa kritiikkiin

Suomen Urheiluliitossa tehdään töitä uuden varustesopimuksen eteen.

SUL:lla ei ole voimassa olevaa varustesopimusta. Näillä näkymin kesä mennään vanhoilla Asicsin varusteilla.

17.6.2018 12:45

Suomalaisen yleisurheilun kattojärjestön Suomen Urheiluliiton (SUL) taloudellinen tilanne on puhuttanut pitkään.

Ilta-Sanomat kertoi huhtikuussa, kuinka SUL teki tilikaudella 2017 tappiota hieman alle 433 000 euroa, kun tavoite oli tehdä 301 000 euron positiivinen tulos.

Maaliskuussa IS puolestaan kertoi, kuinka SUL:lla ei ole voimassa olevaa varustesopimusta. Vuodet 2012–2016 varustekumppanina olleen Asicsin jälkeen uutta kumppania ei ole löytynyt. A-maajoukkueen kerrottiin tuolloin kilpailevan kesän 2018 vanhoilla Asicsin varusteilla, joita kerättiin urheilijoilta takaisin.

– Kokonaistilanne vetää surulliseksi. Ei olisi liikaa vaadittu, että maajoukkuetasolla olisi voimassa varustesopimus. Kyllä sen pitäisi olla kirkossa kuulutettu asia, keihäänheittäjä Tero Pitkämäki kommentoi huhtikuussa IS:lle.

Nyt uusi yleisurheilukausi on ollut käynnissä jo hyvän tovin. SUL:n uusi toimitusjohtaja, eläkkeelle jäävän Jarmo Mäkelän korvannut Harri Aalto vahvisti Ilta-Sanomille, että uutta varustekumppania ei ole edelleenkään löytynyt.

– Sen eteen tehdään totta kai kovasti töitä. En halua mitään aikataulua laittaa, mutta toivottavasti saadaan sopimus tehtyä mahdollisimman pian, keskiviikkona Espoon gp-kilpailuja katsomassa ollut Aalto kertoi.

Harri Aalto on Suomen Urheiluliiton uusi toimitusjohtaja.

Aallon mukaan kohu siitä, että urheilijoiden on pitänyt palauttaa vanhoja varusteita, on ylimitoitettu.

– Se (kohu) alkoi elää vähän omaa elämäänsä. Meillä on aina palautettu varusteita. Olen itse ollut arvokisajoukkueen johtajana nuorten kisoissa, ja aina kun kisoista tullaan, varusteet on palautettu ja viety seuraavalle. Ei sen sen kummallisempi asia ole.

– Kummallisempi asia on se, ettei me olla saatu uutta varusteyhteistyökumppania.

Aalto kertoo, että oman hankaluutensa varustesopimuksen solmimiseen tuo yksinkertaisesti se määrä vaatteita ja varusteita, jota SUL tarvitsee. Yksin loppukesän Ruotsi-ottelun aikana massat ovat suuria, kun yhtä aikaa kilpailee niin nuorisomaajoukkueet kuin aikuisetkin.

Suomi ei myöskään ole mahdollisten kumppaneiden näkökulmasta kaikkein houkuttelevin markkina-alue, Aalto pohti.

– Totta kai jos Suomella olisi pilvin pimein menestyviä kansainvälisiä urheilijoita, niin se varmasti aina helpottaisi tilannetta, sitä ei voi kiistää.

– Mutta niillä eväillä mennään mitä meillä on. Sen eteen tehdään töitä, että kumppani saadaan. Toivottavasti pystymme kertomaan pian iloisia uutisia, Aalto sanoi.

Kritiikkiä urheilijoilta

Aallon mukaan SUL:n taloudellinen tilanne on valoisampi kuin mitä media on kenties antanut ymmärtää.

– Uskon vahvasti, että meillä on yleisurheilussa hyvä tulevaisuus. Meillä on moneen muuhun lajiliittoon verrattuna kohtuullisen vahva tausta ja esimerkiksi säätiö tukena ja takana. Sellaiset kommentit, että Urheiluliitto on menossa konkurssiin ovat ihan turhia.

– Ei ole mitään syytä pukeutua säkkiin. Meillä on paljon hyviä asioita. Aina pitää tietenkin korjata niitä heikompia juttuja.

SUL on viime aikoina saanut osakseen kärkästäkin kritiikkiä myös huippu-urheilijoilta. Esimerkiksi kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä kritisoi kovin sanoin liittoa toukokuun alussa julkaisemassaan kirjoituksessa.

– SUL ei ole tällä hetkellä sellainen organisaatio, joka pystyy tuottamaan huippu-urheilijoista mitalisteja, Mäkelä kirjoitti englanninkielisellä FinnishNews.fi-sivustolla julkaistussa artikkelissa.

Kolmiloikan olympiafinalisti Kristiina Mäkelä on ollut eturintamassa kritisoimassa Suomen Urheiluliittoa.

Aalto kertoi käyneensä Mäkelän kanssa lounaalla hiljattain ja keskustelleensa tämän kanssa kirjoituksessa esitetyistä huolenaiheista.

– Kun meidän kärkiurheilijat antavat jonkun näköistä kritiikkiä tai avaavat suunsa, meidän on totta kai herkällä korvalla kuunneltava heitä.

– Kaikista asioita on erilaisia näkemyksiä ja mielipiteitä, mutta on selvää, että meidän pitää aina pystyä parantamaan urheilijoiden olosuhteita. Jos jotkut urheilijat kokevat, ettei kaikki ole kunnossa, niin turha sitä on selitellä. Täytyy kuunnella ja yrittää parantaa, se on meidän tehtävämme, Aalto sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?