Yleisurheilu

Jami Kinnusta, 23, surettaa isoisänsä Jorman vointi – ”On aika rankkaa, kun sen näkee läheltä”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Jami Kinnunen jatkaa sukunsa kunniakkaita keihäsperinteitä. Häntä on huolissaan isoisänsä Jorma Kinnusen, 76, kunnosta.
Kun sukunimi on Kinnunen ja lajina on keihäänheitto, odotuksia syntyy väkisin. Ja kun vielä sattuu olemaan juuri sitä kuuluisaa Kinnusen keihässukua alenevassa polvessa, odotukset ottavat lisäkierroksia.

Ei nimi miestä kuitenkaan pahenna – tai paranna. Kuuluisa sukunimi ei auta 23-vuotiasta Jami Kinnusta, maailmanmestari Kimmo Kinnusen poikaa ja olympiahopeamitalisti Jorma Kinnusen pojanpoikaa, heittämään keihästä pitkälle. Se hänen on tehtävä ihan itse.

Eilisissä Espoon gp-kilpailuissa Kinnunen hoiti sen homman odotuksia herättävästi. Oma henkilökohtainen ennätys 78,44 riitti Espoon illassa toiseen sijaan, kun puolalaisvieras Cyprian Mrzyglod kävi nappaamassa voiton.

Vaikka 80 metrin raja ei vieläkään ylittynyt, Kinnunen iloitsee lupaavasta alkukaudestaan. Viimeisiä vuosia ovat häirinneet loukkaantumiset.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Viime ajat terveystilanne on ollut parempi kuin viiteen vuoteen. Nyt olen ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2013 päässyt kilpailemaan alkukaudesta suunnitelmien mukaan, Kinnunen kertoi.

– Tämä on henkisesti tosi iso asia. Olen tiennyt jo pari vuotta, että olen fyysisesti valmis heittämään kahdeksankymppiä. Nyt kun vaan saan kisoja alle, niin toivottavasti se jossain vaiheessa menee.

Kinnusta valmentaa hänen isänsä Kimmo Kinnunen. Isä ja poika ottavat kuulemma joskus treeneissä vähän yhteenkin.


– Yhteistyö sujuu hyvin, mutta kun menee tunteisiin niin sitten menee kovastikin. Kun kaksi jääräpäätä lyö yhteen niin se on vähän kuin kirveitä hakkaisin yhteen, poika-Kinnunen naurahti.

– En haluaisi sanoa, että minä annan periksi... mutta minä se yleensä olen.

Eilisen uuden henkilökohtaisen ennätyksen jälkeen valmentaja-isältä ei vielä tullut ylisanoja.

– Meillä on vähän niin, että kehutaan vasta kun menee erittäin hyvin. Ei hän oikein mitään sanonut, vähän neuvoi, mitä voisi tehdä paremmin, Jami Kinnunen naureskeli.

Isoisä Jorma Kinnunen on nuorimman Kinnusen keihäsuralla enää henkisenä tukena. 76-vuotiaan olympiamitalistin kunto on pojanpojan mukaan nykyään kovin heikko.

– Aika paljon paremminkin voisi olla. Se, pystyykö hän liikkumaan, riippuu päivästä. Ei kovin hyvin, Kinnunen kertoi.

Pystyykö hän seuraamaan kilpailujasi?

– Ei oikeastaan. Hän ei oikein enää näe. Hänellä alkaa keho sammumaan pikkuhiljaa.

– Se on aika rankkaa, kun sen näkee läheltä. Mutta ei sille mitään voi, se on elämää, Kinnunen kertoi.

Jami Kinnunen kilpailee seuraavan kerran sunnuntaina Raaseporin Tähtikisoissa.

– Olen vähän sen tyyppinen heittäjä, että parannan kisa kisalta. Kyllä mä luulen, että pystyisin 82 ja 84 metrin väliin heittämään. Se alkaisi olemaan jo ihan keihäänheittäjän tuloksia.

Sellaisella tuloksella alkaisi myös tosissaan tappelemaan jo EM-kisapaikasta. Berliinin kisojen tulosraja on 80 metriä ja Suomen miehillä on kisoihin kolme paikkaa. Yksi on Tero Pitkämäen, mikäli hän kuntoutuu ajoissa, toisessa on tiukasti kiinni Oliver Helander.

– Kolmannesta paikasta tulee kova kilpailu, Kinnunen vakuutti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt