Nooralotta Neziri sai karua palautetta muuttuneesta ulkonäöstään – ”Ei se tunnu koskaan hyvältä” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Nooralotta Neziri sai karua palautetta muuttuneesta ulkonäöstään – ”Ei se tunnu koskaan hyvältä”

Viime kausi oli Nooralotta Nezirille suurten muutosten aikaa.

Julkaistu: 13.6.2018 5:56

Nooralotta Neziri joutui viime kaudella kovan kritiikin kohteeksi. Nyt hän kertoo, mikä auttoi pääsemään ikävien kommenttien yli.

Yleisurheilukentillä käveli viime kesänä synkän näköinen urheilija. Nooralotta Neziri tunsi, ettei kaikki ollut kunnossa.

Vuonna 2016 pika-aitojen Suomen ennätyksen 12,81 juossut Neziri oli viime kaudella hukassa. Sen kertoi sekuntikello ja vielä armottomammin oma fiilis.

Nezirin alavire huomattiin totta kai suomalaisissa yleisurheilupiireissä. Urheilijalle alkoi tulla palautetta, josta kaikki ei ollut mukavimmasta päästä. Iso osa negatiivisista kommenteista koski aiturin ulkonäköä.

– Varsinkin viime kesänä sain palautetta, koska en ollut ulkoisesti niin timmissä kunnossa kuin minut on totuttu näkemään. Nyt kaikki varmaan tietävät sen tilanteen taustat, Neziri, 25, sanoo viitaten ylirasituksen aiheuttamaan henkiseen ja fyysiseen romahdukseen.

Neziri sai palautetta kaikenlaisilta ihmisiltä. Osa tuli Nezirille suoraan viesteinä, osan hän huomasi, kun urheilijan tilannetta spekuloitiin esimerkiksi Twitterissä.

Nooralotta Neziri joutui pettymään viime kauden tuloksiinsa. Kuvassa pika-aituri Paavo Nurmi Gamesissa 13. kesäkuuta 2017.

– Jonkun verran tuli palautetta, jossa kritisoitiin, että ongelmat olivat vain omasta motivaatiostani kiinni. Se tuntui hassulta, sillä olin valmis tekemään urheilu-urani eteen isoja uhrauksia. Onneksi pääsin jotenkin sen yli.

Neziri myöntää, että ulkonäkökritiikki satutti.

– Eihän se tunnu koskaan hyvältä. Tiesin kuitenkin, että minulla oli vaikea tilanne, enkä ollut terve. Ajattelin, ettei se ollut normaali tilani. Urheilijana sitä on kohtuullisen itsevarma, joten ehkä sekin auttoi.

Nezirin viime kausi alkoi mahalaskulla, kun hän kaatui Karjaan Tähtikisoissa kesäkuun alussa 2017.

Myös asioiden läpikäyminen taustajoukkojen kanssa helpotti. Neziri puhui viesteistä läheistensä, urheilupsykologin ja valmentajansa kanssa.

– Se oli ihan ehdoton juttu. Jos niitä miettisi yksin, muiden mielipiteillä alkaisi olla liian suuri vaikutus.

Raskas syksy

Viime kausi oli porilaislähtöiselle aitajuoksijalle muutenkin suurten myllerrysten aikaa. Tulinen valmennussuhde Jussi Ihamäen kanssa loppui, mikä noteerattiin laajasti ympäri Suomea.

Porissa asunut Neziri siirtyi Petteri Jousteen valmennettavaksi ja muutti uuden luotsinsa ohjaukseen Jyväskylään. Alavireinen kausi jätettiin lopulta kesken, ja urheilija keskittyi kokoamaan ajatuksiaan.

– Viime syksy oli tosi raskas. Meni pitkään ennen kuin jaksoin harjoitella kunnolla. Sanoin Petterille ensimmäisen kerran marraskuussa, että nyt olo tuntuu aika normaalilta.

Nezirin kauden päätavoite on elokuussa järjestettävät Berliinin EM-kisat.

Lepo ja muutokset harjoittelussa auttoivat Nezirin kuntoon. Sen myötä kritiikkikin viimeistään unohtui.

Viitteitä paremmasta saatiin hallikaudella, kun Neziri pinkoi Ranskassa 60 metrin aidat aikaan 8,03. Tulos jäi kuusi sadasosaa hänen vuonna 2015 juoksemastaan ennätyksestä. Aiturin mukaan kehitystä on tapahtunut niin tekniikassa kuin voimatasoissa.

– Monet pienet jutut viittaavat, että olen vähintään samassa kunnossa kuin pari vuotta sitten. Petteri on vienyt aitatekniikkaani todella paljon eteenpäin, Neziri kertoo.

– Olen muuttanut tämän takia koko elämäni. Nyt minulla on luottavainen fiilis. Verrattuna viime kesään olo on ihan eri maailmasta.

Kuluvan kauden Paavo Nurmi Gamesissa Neziri juoksi kauden kärkituloksensa 13,20. Kisa meni välillä kevyeksi painiksi yhdysvaltalaisjuoksija Queen Harrisonin kanssa.

Neziri kilpailee seuraavaksi keskiviikkoiltana Espoon GP-kisassa. Toistaiseksi kauden paras noteeraus on Turun Paavo Nurmi Gamesissa juostu 13,20.

Lajinsa ykköstähti haluaa tehdä suorituksen, josta ei jäisi jossiteltavaa. Nezirin mukaan puhtaalla juoksulla 13 sekunnin alitus on mahdollinen.

– Uskon, että minulla on potentiaalia juosta koviakin aikoja. Hyvän ja tasapainoisen juoksun pitäisi riittää pitkälle.

Brändäystä ulkonäöllä

Viime kausi ei ollut ainoa kerta, kun Neziri sai palautetta ulkonäöstään. Kaikenlaiset kommentit ovat tulleet urheilijalle uran aikana tutuiksi.

– Olen saanut joskus viestejä sosiaalisessa mediassa, joissa on kritisoitu, voiko naisurheilija tuntea olonsa hyväksi niin pienissä vaatteissa. Joskus sain positiivista palautetta naisilta, kun juoksin kokopuvussa. He kiittelivät, ettei navan tarvinnut vilkkua koko aikaa.

Neziri pystyy jälleen nauttimaan huippu-urheilusta.

Tapa, jolla urheilijat brändäävät eli tekevät itsestään sponsoreille houkuttelevan tuotteen, on puhuttanut yleisurheilukauden alussa. Aktiivisuus sosiaalisessa mediassa ja näyttävä ulkonäkö ovat avanneet urheilijoille ovia.

– Esimerkiksi Lotta (Harala) on tehnyt hienoa työtä. Brändäystä on osannut käyttää hienosti hyväkseen, jos sillä pystyy elättämään itsensä urheilijana. Itse en ole niin aktiivinen sosiaalisessa mediassa, vaikka ehkä pitäisi. Monille yhteistyökumppaneille se tuntuu olevan yhä tärkeämpää, Neziri sanoo.

Neziri menee mietteliääksi kysyttäessä, miten pitkälle hän olisi valmis menemään sponsorihuomion vuoksi.

– Mielestäni se on jokaisen oma asia. Pitää tehdä niin kuin hyvältä tuntuu. En ole asettanut itselleni mitään rajoja, mutta tiedän, että kotoakin tulisi heti sanomista, jos julkaisisin kuvia, jotka eivät olisi minulle hyväksi. Olen joskus saanutkin siitä kotoa palautetta.