Yleisurheilun hurja ME-tulos on kestänyt 26 vuotta – suomalaisasiantuntijalta kova ennuste - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yleisurheilun hurja ME-tulos on kestänyt 26 vuotta – suomalaisasiantuntijalta kova ennuste

Kova kilpailutilanne on nostanut miesten 400 metrin aitajuoksun yhdeksi kiinnostavimmista lajeista yleisurheilussa.

Abderrahman Samba on noussut 400 metrin aitajuoksun supertähdeksi yhdessä kaudessa. Sunnuntaina Samba juoksi Aasian ennätyksen 47,41 Tukholman Timanttiliigassa.­

12.6.2018 6:05

Yleisurheilun kuumin laji tällä hetkellä lienee miesten 400 metrin aitajuoksu. Viime vuonna hätkähdettiin norjalaisen Karsten Warholmin, nyt 22, MM-kullasta Lontoossa.

Tällä kaudella on saatu todistaa Qataria edustavan Abderrahman Samban räjähdysmäistä nousua lajin huipulle. Samballa, 21, oli hallussaan kolme kauden kärkiaikaa (47,48, 47,57 ja 47,60) vielä lauantaina, vaikka hän aloitti matkan juoksemisen vasta viime kaudella.

Lauantaina Sambankin huippuajat kalpenivat, kun Yhdysvalloista kuului kummia. Antigua ja Barbudan Rai Benjamin, 20, pamautti Eugenen yliopistomestaruuskisoissa historian toiseksi kovimman ajan 47,02.

Legendaarisen Edwin Mosesin vuoden 1983 hirmuaikaan yltäminen löi lajin suomalaisvalmentaja Jussi Ihamäen ällikällä.

– Olihan se käsittämättömän kova aika. Sama trendi jatkuu, että kun taso nousee, niin muidenkin on pakko juosta kovempaa.

Olosuhteet olivat kohdallaan lauantaina Eugenessa. Sade oli lannistanut tuulen, mikä helpotti juoksemista usein tuulisella radalla. Silti on vaikea käsittää, miten Benjamin paransi edellistä ennätystään 47,98 lähes sekunnilla.

– Valmentaja Caryl (Smith Gilbert) sanoi koko kauden, että ”valmistaudu, Eugenessa sataa”. Hän käski minua pysymään juoksusuunnitelmassa, tein sen, ja aika puhuu puolestaan, Benjamin kommentoi hirmuvetoaan Kansainvälisen yleisurheiluliiton sivuilla.

Rai Benjamin pinkoi historian toiseksi kovimman ajan lauantaina Eugenessa. Edwin Moses juoksi saman ajan 47,02 vuonna 1983.­

Mikäli Benjamin jättää lauantaisen kauden päätavoitteensa jälkeen yliopistouran ja siirtyy ammattilaiseksi, saatetaan Euroopassa nähdä mielettömiä taistoja vielä tämän kesän Timanttiliigan kisoissa.

Kovia kisoja on toki nähty Warholmin ja Samban välillä pitkin kevättä ja alkukesää. Viimeisimpänä miehet ottivat toisistaan mittaa sunnuntaina Tukholman Timanttiliigassa.

Takasuoran vastatuulesta huolimatta Samba pystyi parantamaan Aasian ennätystä lukemiin 47,41. Tasan 0,4 sekuntia hävinnyt Warholm puolestaan tykitti Norjan ennätyksen.

Maailmanennätys vaarassa?

Miesten 400 metrin aitajuoksussa on eletty pitkään taantumaa. Kiitos kolmen nuoren miehen, laji on herännyt kunnolla henkiin kertarysäyksellä.

– Se on hurja laji. Kun juoksee matkan äärirajoilla noita vauhteja, niin siinä tulee oikeasti todella paha olo. Siinä pistetään kroppaa likoon, Ihamäki muistutti.

Lajin tämän hetkisessä noususuhdanteessa on ollut tähdet kohdillaan. Huippulahjakkuuksille on löytynyt sopivat valmentajat. Tilanne on niin hyvä, että lähitulevaisuudessa saatetaan nähdä tapahtuvan jotain todella suurta.

Yhdysvaltalainen Kevin Young on historian ainoa 47 sekunnin alittaja. Vuoden 1992 ME 46,78 on ollut uhkaajille utopiaa jo 26 vuoden ajan.

Norjan ennätysmies Karsten Warholm on 400 metrin aitojen maailmanmestari Lontoosta viime kesältä.­

Ihamäen näkemyksen mukaan Youngin maailmanennätys saattaa olla vaarassa jo kuluvalla kaudella. Asiaa auttaa se, että huipputuloksia on tavoittelemassa samaan aikaan kolme todella kovaa juoksijaa: Warholm, Samba ja Benjamin.

– Jos saadaan kaikki kolme samaan kisaan ja tuulettomat olosuhteet tai pieni myötätuuli takasuoralla, niin miksei jo tällä kaudella, Ihamäki perusteli.

Jo tähän mennessä suomalaisvalmentajan odotukset ovat olleet korkealla.

– Kun kisoja seuraa, tekee mieli ottaa kännykkäkamera esiin. Jos vaikka saisi ikuistettua mahdollisen maailmanennätyksen tai 47 sekunnin alituksen omaan kännykkään, Ihamäki kertoo.

Ilta-Sanomat kysyi maailmanennätystavoitteista myös Samban ruotsalaismanagerilta Daniel Wessfeldtiltä perjantaina. Wessfeldt asetteli sanansa tarkasti vastatessaan.

– ME on hullun hyvä. Sanon vain sen, että Samba on kyvykäs juoksemaan alle 47 sekunnin. Sitten ei olla enää kovin kaukana ennätyksestä, Wessfeldt muotoili.

Miesten 400 metrin aitajuoksun maailmanlista

1. Rai Benjamin, ANT, 47,02

2. Abderrahman Samba, QAT, 47,41

3. Karsten Warholm, NOR, 47,81

4. Kenneth Selmon, USA, 48,12

5. Kyron McMaster, IVB, 48,25

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?