Paluukisansa voittanut juoksijalupaus Alisa Vainio on nyt täysin terve – ”Mitään rajoittavia tekijöitä ei ole”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Alisa Vainio on vammakierteen jälkeen lupaavassa vireessä. Valmentaja vakuuttaa, että loukkaantumissuma on nyt historiaa.
Kestävyysjuoksun suurlupaus Alisa Vainio esitti lupauksia herättäviä otteita lauantaina Helsingissä. Vainio, 20, juoksi naisten sarjan voiton Half Marathon -tapahtumassa.

Erityisen rohkaisevaa Vainion kohdalla on se, että hän juoksee valmentajansa Jarmo Viskarin mukaan täysin terveenä. Vainiota piinannut vammakierre olisi siis ainakin tällä tietoa nujerrettu.

– Alisa juoksee täysin ehjänä tällä hetkellä. Mitään rajoittavia tekijöitä ei ole, Viskari sanoi Ilta-Sanomille.

Vainion voittoajaksi puolimaratonilla kirjattiin 1.17,28. Aika on hänen ennätyksensä. Toiseksi sijoittunut Suvi Miettinen hävisi Vainiolle yli neljä minuuttia.

Huippulupaus Vainion terveysongelmista on raportoitu viime vuosina laajalti. Alun perin hän nousi yleisurheiluväen puheenaiheeksi vuonna 2015 maratonjuoksullaan. Tuolloin Vainio viiletti uransa ensimmäisessä täyspitkässä maratonkilpailussa ajan 2.33.24. Aika alitti jopa Rio de Janeiron olympialaisten 2016 tulosrajan, mutta Vainio ei tuolloin voinut kilpailla Riossa nuoren ikänsä takia.

Sittemmin Vainio ajautui vammakierteeseen. Hän kärsi rasitusmurtumista ja hengitystievaikeuksista. Viime syksynä hänen paluukisansa Jyväskylän SM-maratonilla päättyi keskeytykseen pohjekramppien takia.


”Vammojen välttämiseksi”

Valmentaja Viskari kuvaili suojattinsa lauantaista suoritusta odotetun mukaiseksi.

–Treenit ovat sujuneet, ja kisa kertoi meille hyviä asioita. Perusvauhtikestävyys oli hyvällä tasolla, Viskari totesi.

Valmentaja vahvisti, että myös Vainio oli tyytyväinen lauantain antiin.

–Alisa sanoi, että juoksu oli kulkenut rennosti, itse asiassa helposti, Viskari raportoi.

Mitä aika kertoi sinulle?

–Se on Alisan ennätys ”puolikkaalla”. Lisäksi se oli nyt pari minuuttia parempi kuin vuoden 2015 aika, jolloin nuo muut parhaat tulokset tulivat.

Jos mennään lauantain kilpailun yksityiskohtiin, kuinka arvioisit Alisan juoksuasentoa ja askellusta?

–Juoksuasento on koko ajan paranemaan päin. Siihen on kiinnitetty paljon huomiota juurikin niiden vammojen välttämiseksi. Juoksuasento ja pito on nyt hyvä, Viskari sanoi.

Mikä juoksuasennossa on erityisen tärkeää?

–Se, että juoksu lähtee lantiosta alkaen oikeassa asennossa. Se näkyi nyt ja on näkynyt jo treeneissä, Viskari kertoi.

Suunnitelmallisesti eteenpäin

Viskarin mukaan optimaalisen juoksuasennon saavuttamiseen ja ylläpitoon on kiinnitetty Vainion kohdalla erityishuomiota.

–Lihastasapainosta huolehditaan. Alisalla on tähän asiaan liittyvä harjoitusohjelma, jota hän toteuttaa säännöllisesti. Sillä pidetään tukevat lihakset hyvässä kunnossa ja juoksuasento oikeana.

Viskarin mukaan Vainion seuraavaa kilpailua ei ole vielä päätetty. Hän kuitenkin sanoo, että juoksijalupauksen kautta viedään suunnitelmallisesti eteenpäin.

Miesten sarjan voittoon Helsinki Half Marathonilla kiiruhti kenialainen Robert Magut ajalla 1.07.25.

Helsinki Half Marathonin tulokset voit katsoa täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt