Unohdettuna kuollut suomalainen yleisurheilulegenda ei ole saanut edes hautakiveä – urheilijakavereilta koskettava ele - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Unohdettuna kuollut suomalainen yleisurheilulegenda ei ole saanut edes hautakiveä – urheilijakavereilta koskettava ele

Kotonaan kuukausia kuolleena olleen Rainer Steniuksen vanhat ystävät hankkivat keräyksellä pituushypyn EM-mitalistille hautakiven.

Rainer Stenius kuoli loppuvuodesta 2014, mutta ei ole vieläkään saanut hautakiveä. Kuva otettu vuonna 2013.

8.6.2018 15:39

Pituushyppylegenda Rainer Steniuksen traaginen kohtalo nousi näkyvästi esiin syksyllä 2017 ilmestyneessä Kiveen hakatut -kirjassa. Stenius sai kotonaan Espoossa loppuvuodesta 2014 sairauskohtauksen, johon menehtyi lähes välittömästi.

Pituushypyn SE-tulosta (816) lähes 40 vuotta hallussaan pitäneen Steniuksen ruumis löytyi kuitenkin vasta kahden kuukauden päästä, kun taloyhtiön huoltomies tuli yleisavaimilla asuntoon.

Yksinäisenä ja unohdettuna kuolleen Steniuksen kohtalona on ollut jäädä unohdetuksi myös viimeisessä leposijassaan, helsinkiläisellä Malmin hautausmaalla. Haudalle ei vajaan neljän vuoden aikana ole saatu edes hautakiveä. Yhtään Steniuksen lähiomaista ei ole hengissä, ja yhteys ex-vaimoon ja parin lapsiin katkesi aikanaan avioeroon.

Steniuksen harvalukuisiin lähiystäviin kuulunut Risto Ankio ja muut Steniuksen vanhat urheilukaverit ovat nyt ottaneet asiasta vastuun.

– Eltsun (Eläintarhan urheilukenttä Helsingissä) seniorien, Helsingin Kisa-Veikkojen ja Työväen Mailapoikien (Steniuksen yleisurheilu- ja pesäpalloseurat) porukat sitoutuivat asiaan, ja sovimme, että HKV alkaa hoitaa jatkossa hautaa, Ankio kertoi perjantaina.

Kun Stenius hyppäsi 19-vuotiaana EM-hopeaa vuonna 1962, Ankio sijoittui samoissa Belgradin kisoissa seiväshypyssä neljänneksi. Vuonna 1965 Ankio kuului elämäntyönsä lähinnä USA:ssa tehneen Steniuksen bestmaneihin Kalifornian Pasadenassa pidetyissä häissä.

Rainer Stenius esitteli Paras helsinkiläisurheilija -palkintoaan vuonna 1966.

Ennen kuin hautaa aletaan hoitaa, siihen pitää hoitaa kivi.

– HKV on hankkinut keräysluvan, ja jokainen asian omakseen kokeva voi lahjoittaa maltillisen summan, esimerkiksi 20–50 euroa hautakiven hankintaan (tilinumero FI0957209920089116). Sen verran otimme riskiä, että kivi on jo Orivedeltä tilattu, Ankio sanoi.

Ankio kuului todennäköisesti viimeisiin henkilöihin, joka näki Steniuksen elossa.

– Se oli noin viikko ennen kuin Rainer kuoli. Istuimme Espoonlahdessa kahvilla, asuimme vain muutaman sadan metrin päässä toisistamme. Sen jälkeen yritin soittaa hänelle monesti, mutta puhelimesta oli tietysti akku tyhjentynyt. Arvelin kai, että Rainer oli lähtenyt etelän lämpöön mielipuuhaansa eli golfaamaan.

Stenius löytyi, kun Länsimetron räjäytystöiden jäljiltä Espoonlahdessa tarkastettiin asuntoja mahdollisten vaurioiden varalta. Kuolinajan viranomaiset pystyivät päättelemään esimerkiksi postin ja puhelinliikenteen perusteella.

– Tältä huoltomieheltä myöhemmin kuulin, että näky oli järkyttävä. Aortan repeämä oli kuolinsyy, eli lähtö oli ollut erittäin nopea, Ankio muisteli.

Stenius panosti vammojen takia lyhyeksi jääneen huippu-urheilu-uransa aikana aja jälkeen kovasti yliopisto-opintoihinsa USA:ssa. Hän valmistui biomekaniikan alalta ensin maisteriksi ja väitteli myöhemmin tohtoriksi.

Steniuksen viimeiset vuodet olivat hiljaiseloa. Rahapula vaivasi, ystäviä ja muita läheisiä ei juuri ollut eikä mielekästä tekemistä golfinpeluun ohelle tahtonut löytyä. Valmennusovi oli jo pysyvästi säpissä. Suomeen palattuaan 1997 Stenius työskenteli jonkin aikaa Urheiluliitossa pituushypyn lajivalmentajana. Asemia valmentajamarkkinoilla heikensi kuitenkin esimerkiksi heikosti harkittu lehtihaastattelulausunto, jossa Stenius piti huippumenestystä yleisurheilussa ilman dopingaineita lähinnä haihatteluna. Steniusta ei pidetty ns. helppona luonteena.

– Minä tulin hänen kanssaan aina toimeen, mutta kaikki eivät. Rainer oli erittäin suorasanainen, kulmikas ja räväkkä persoona, Ankio sanoi Ilta-Sanomissa marraskuussa 2017.

Fyysisesti erittäin vahvan hyppääjän elämän suuri suru oli oman pojan kuolema huumeyliannostukseen. Tyttärensä Stenius näki viimeisen kerran 1989, mutta tähän oli jonkinlainen yhteys olemassa.

– Siunaustilaisuuteen entinen puoliso ja tytär kuitenkin saapuivat Amerikasta, Ankio kertoi.

Lue lisää: Suomalainen yleisurheilulegenda virui kuukausia kuolleena – ystävä kertoo hirvittävästä löydöstä

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?