Lähes kolmen vuoden vammahelvetti on ohi! Sanna Kämäräiseltä sensaatiomainen paluu kiekkorinkiin – ”Tämä on oikeasti ihme” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Lähes kolmen vuoden vammahelvetti on ohi! Sanna Kämäräiseltä sensaatiomainen paluu kiekkorinkiin – ”Tämä on oikeasti ihme”

Sanna Kämäräinen palasi kisoihin lähes kolmen vuoden tauon jälkeen – ja millä tavalla.

Sanna Kämäräinen Paavo Nurmi Gamesissa maanantaina.­

5.6.2018 20:53

Keväällä 2015 kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen oli elämänsä kunnossa. Kausi alkoi ennätyksellä 61,07 mutta päättyi syksyllä selkäleikkaukseen välilevyn pullistuman takia.

Alkoi tapahtumasarja, joka on puistattavaa luettavaa. Ensimmäinen puolen vuoden kuntoutus katkesi välilevyongelmiin keväällä 2016, mitä seurasi uusi kuntoutus, joka päättyi punttisalille Etelä-Afrikan harjoitusleirillä.

Tulos: kaksi pahalaatuista välilevyn pullistumaa, jotka estivät kilpailemisen toista vuotta putkeen.

Siispä ei ollut vaikeaa ymmärtää, miksi Kämäräinen oli tiistaina Paavo Nurmen stadionilla yhtä hymyä kilpailun jälkeen.

Jo pelkkä kilpaileminen oli 32-vuotiaalle tamperelaiselle suunnaton helpotus, mutta riemua vain lisäsi ensimmäisen kierroksen tulos 54,91!

Käsittämätöntä kyllä, Kämäräisen paluuheitto jäi vain metrin ja 9 senttiä Berliinin EM-kisojen tulosrajasta (56,00) – siis 995 päivän kilpailutauon jälkeen.

– Tavoitteeni oli saada edes jokin tulos tästä kisasta, mutta kun olin heittänyt ensimmäisen heittoni, ajattelin, että eihän tämä voi olla totta! Että tällaisella ruitaisullako tämä tuli? Lapinlahden Vedon urheilija päivitteli.

– Sen jälkeen päätin, että nythän minä halkaisen kentän ja heitän sen EM-rajan. Klassinen aloittelijan virhe. Energiaa oli vain niin paljon, sillä oli niin ihana kisata pitkästä aikaa.

Sanna Kämäräinen palasi komealla tavalla.­

Kämäräinen on palannut mutta vasta puolivaloilla. Valmennustiimi, johon jo entuudestaan kuului Frantz Kruger, vahvistui vuodenvaihteessa Teemu Roinisella, painonnoston moninkertaisella arvokisaedustajalla.

– Teemu on fysiikkavalmentajana pitänyt punttitreenini tosi hyvin aisoissa. Olemme vahvistaneet kroppaa joka puolelta maltillisesti. Niin hitaasti, että välillä ihan ärsyttää. Sitä kautta luottamus selän kestoon on kuitenkin vahvistunut.

– Vielä viime vuoden lopulla en olisi ikinä uskonut, että voisin paitsi kyykätä myös heittää terveenä. Tämä on oikeasti ihme! Kämäräinen sanoi.

Kämäräinen oli parhaimmillaan EM-kisojen seitsemäs Zürichissä 2014 ja oli mukana myös Pekingin MM-kisoissa 2015, mutta siellä hän karsiutui loppukilpailusta.

Hän kilpailee seuraavan kerran ensi keskiviikkona Espoossa. Vaikka EM-raja on jo kutkuttavan lähellä, Kämäräinen pitää tavoitteensa maltillisena.

– Harjoittelen tällä hetkellä puolitehoilla. Olen vasta 32-vuotiaana oppinut kuuntelemaan kehoani enkä enää jatkossa aio runtata eteenpäin kivun kanssa. Kunnonrakennus on vielä pahasti kesken, kivuista vapaa Kämäräinen kertoi.

– Maaliskuussa asettamani maali on vasta Kalevan kisoissa, jonne aion herkistellä. Nyt nautin kuitenkin tästä hetkestä. Siitä, että heitin lähes 55 metriä.

– Ne, jotka tietävät tarinan tuloksen takana, ymmärtävät, millaiseen valoon se asettuu, Kämäräinen sanoi.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?