Rikkinäisen puhelimen seuraus – Kristiina Mäkelä leimattiin heti valittajaksi: ”Ihmettelin sitä tosi suuresti” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Rikkinäisen puhelimen seuraus – Kristiina Mäkelä leimattiin heti valittajaksi: ”Ihmettelin sitä tosi suuresti”

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä haluaa positiivista muutosta suomalaiseen yleisurheiluun.

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä opiskelee kotieläintiedettä Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa.

4.6.2018 8:29

Tehdään nyt heti alkuun yksi asia selväksi. Kristiina Mäkelä ei ole valittanut ja vaatinut lisää taloudellista tukea. Hän ei ole pyytänyt itselleen mitään.

Kristiina Mäkelä haluaa parannusta suomalaisen huippuyleisurheilun tilaan. Ei itsensä vuoksi, vaan tulevien urheilijasukupolvien. Mäkelä haluaa, ettei tulevaisuuden tähdet joudu kulkemaan yhtä kivistä tietä huippu-urheilijaksi kuin hän itse.

Englanninkielisellä Finnisnews.fi –verkkosivustolla julkaistiin toukokuun alussa Mäkelän kirjoittama artikkeli. Artikkelissa suomalaisen yleisurheilun kirkkaimpiin tähtiin lukeutuva Mäkelä, 25, kritisoi lajinsa kattojärjestöä Suomen Urheiluliittoa kyvyttömyydestä tarjota parasta mahdollista tukea ja tietoa huippu-urheilijoille.

– SUL ei ole tällä hetkellä sellainen organisaatio, joka pystyy tuottamaan huippu-urheilijoista mitalisteja, Mäkelä kirjoitti ja myrsky oli valmis.

Kristiina Mäkelä pitää tärkeänä, että aktiiviurheilijat tarttuvat kokemiinsa epäkohtiin.

Mäkelän kirjoituksen varsinainen pointti hukkui, kun irrallisia tekstinpätkiä pyöriteltiin mediassa. Rikkinäisen puhelimen seurauksena hänet leimattiin valittajaksi, joka oli muka vaatimassa lisäresursseja itselleen. Todellisuudessa Mäkelä ei tekstissään vaatinut, hän ehdotti. Hän kertoi omiin kokemuksiinsa nojautuen, mitkä asiat yleisurheilussa voisi olla paremmin ja miten niitä voisi parantaa.

– Ihmettelin tosi suuresti, miten minusta tehtiin valittaja, kun vain kerroin oman mielipiteeni ja sille perustelut omasta elämästäni. Tein vielä ehdotuksen siitä, mitä mielestäni pitäisi tehdä ja tätä sanottiin valittamiseksi, Mäkelä hämmästelee kuukausi ”kohukirjoituksen” julkaisun jälkeen.

– En voi korostaa enempää sitä, etten lähtenyt hakemaan mitään itselleni.

Mitä Mäkelä sitten todellisuudessa ”vaati”? Ensisijaisesti sitä, että SUL hyödyntäisi paremmin resurssejaan ja jakaisi urheilijoiden tarvitsemaa informaatiota tehokkaammin ja entistä avoimemmin.

– SUL:n pitäisi tehdä itsestään tietopankki, Mäkelä sanoo.

Jos urheilija esimerkiksi loukkaantuu tai joutuu etsimään syystä tai toisesta uuden valmentajan, hän voisi ottaa liittoon yhteyttä ja saada nopeasti apua ja vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi.

Mäkelän mielestä SUL:n pitäisi tehdä itsestään tietopankki.

Nyt urheilija jää Mäkelän mielestä vinkkien varaan ja aikaa menee hukkaan, kun aletaan etsimään vaihtoehtoja.

– Olen joutunut vaihtamaan valmentajaa kaksi kertaa neljän vuoden sisällä. Niissä tilanteissa ei ole ollut mitään paikkaa, mistä olisin saanut tietää, ketä valmentajia Suomessa edes on. Sama loukkaantumisten kanssa: urheilijalla on siinä tilanteessa muutenkin hirveä stressi, ja sitten pitäisi vielä tietää, kuka on paras lääkäri ja kenen leikattavaksi kannattaisi mennä.

Mäkelä löysi valmentajansa sattumalta suhteiden kautta. Loukkaantumisten keskellä hän on itse tehnyt työn oikeiden auttajien löytämiseksi. Hän kertoo koonneensa uran kannalta tärkeän tukitiiminsä ilman SUL:n apua.

Ehdotetut parannuskeinot tuskin ehtisivät enää auttaa Mäkelän omaa huippu-urheilu-uraansa. Hän tarttui aiheeseen siitäkin huolimatta. Kaikki huipulle pyrkivät tarvitsevat esimerkiksi valmentajia, lääkäreitä, ravintoneuvojia ja fysioterapeutteja, mutta Mäkelän toiveena on, etteivät kaikki joutuisi käyttämään niiden etsimiseen omaa aikaansa ja omia resurssejaan. Näin aikaa jäisi tärkeimpään, urheiluun.

SUL:n tämän hetkiset talousvaikeudet on Mäkelällä hyvin tiedossa. Sen vuoksi hän ei edes ehdottanut mitään, mikä veisi kauheasti rahaa.

– Tiedon kerääminen ja jakaminen ei paljoa maksa, jos sen tekee oikein. Paljon työtä ja selvitystä se kyllä vaatii.

Kristiina Mäkelä

Syntynyt: 20.11.1992, Orimattilassa.

Seura: Orimattilan Jymy.

Laji: Kolmiloikka.

Ennätykset: Ulkoradalla 14,24, hallissa 14,20 (SE).

Saavutuksia: Viisi Suomen mestaruutta, Rion olympialaisten finalisti, 2016 MM-hallikisojen kuutonen.

Muuta: Asuu Helsingissä. Opiskelee kotieläintiedettä Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?