Pekka, 67, yltää huimaan suoritukseen Tukholman maratonilla – harjoittelee metsässä moottorisahan kanssa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Pekka, 67, yltää huimaan suoritukseen Tukholman maratonilla – harjoittelee metsässä moottorisahan kanssa

Ruotsinsuomalainen Pekka Ahola on juossut kaikki Tukholman maratonit vuodesta 1979 alkaen.

Pekka Ahola juoksee jo 40. kertaa Tukholman maratonilla.

2.6.2018 7:17

Pekka Ahola, 67, kuuluu yhä pienempään joukkoon, joka osallistuu lauantaina Tukholman 40-vuotisjuhlamaratonille.

Perjantaina hän haki Kuninkaalliselta tennishallilta numerolappunsa. Lähtönumero 201 kertoo, että hän kuuluu niihin 12 juhlittuun sankariin, joilla on takanaan 39 maaliintuloa Tukholman stadionilla.

Luvassa on helteinen 42 kilometriä, ja juoksijoita on varoitettu nestehukan vaarasta.

– Ei helle ole ongelma. Istutaanhan sitä saunassakin hyvässä seurassa tuntitolkulla, Ahola kuittaa pilke silmässä.

– No, pitää juosta vähän rauhallisemmin, kun ei enää ole 20-vuotias. Varman päälle mennään.

Hän tietää, että nestetankkaus on tärkeää ja loppumatkasta pitää saada suolakurkkuja ja lihalientä.

– Pahin maratonkokemus oli takavuosina, kun oli lämmintä oli vain neljä astetta, vettä satoi ja tuuli pohjoisesta. Silloin palelin koko matkan, Ahola muistelee.

Parhaana maratonkokemuksena Ahola pitää ennätysjuoksuaan, kun matka taittui komeaan aikaan 2.52. Hän kertoo, että matka sujui kevyesti, kun kunto oli päälle kolmekymppisellä miehellä kohdallaan. Elettiin 1980-lukua.

– Silloin viimeinen kymppi oli nopein. Oli upea tunne, kun juoksijoita ”tuli vastaan” viimeisillä kilometreillä. Kun on hyvässä kunnossa, se on mahtavaa.

Aholalta on kyselty tämän tästä, milloin hän aikoo lopettaa maratonien juoksemisen. Siihen hän vastaa, ettei aio lopettaa, vaan jatkaa niin kauan kuin terveyttä riittää. Ongelmiakin on ollut, joten hän osaa olla kiitollinen terveistä vuosista.

Ahola ilmoittautui jo ensi vuodenkin Tukholman maratonille.

Metsänhoitajalle kävi vuonna 1995 työtapaturma, joka olisi voinut olla kohtalokas. Moottorisahan terä lipsahti jalkaan, mistä seurasi sairaalareissu ja leikkaus. Jalka tuli kuntoon ja seuraavana kesänä hän taas juoksi maaliin.

– Mutta 10 vuotta sitten oli paha paikka, kun erikoislääkäri koitti kipeytynyttä polvea ja sanoi, että nyt on juoksut juostu. En oikein uskonut sitä todeksi ja menin toiselle lääkärille. Hän teki tähystysleikkauksen ja poisti nivelessä hiertäneet sirut, ja taas pääsin juoksemaan, Ahola kertoo.

Sallassa 1950 syntynyt Ahola muutti 20-vuotiaana Ruotsiin Jönköpingiin ja on sittemmin kotiutunut Boråsin lähelle. Hän edustaa boråsilaista urheiluseuraa. Vuosien varrella hän on juossut myös Lidingöloppetin ja hiihtänyt Vasaloppetin. Finlandia-hiihdon 75 kilometriä hän on sivakoinut kahdeksan kertaa.

Toisin kuin monet maratoonarit, Pekka Ahola ei juokse sataa kilometriä viikossa. Ei enää. Peruskunto lähtee metsästä. Hän on monet vuodet tehnyt töitä metsänhoitajana raivaussahan ja moottorisahan kanssa Etelä-Ruotsin metsissä.

– Kun vetää muutaman tunnin metsässä raivaussahan kanssa hiki päässä, se käy harjoittelusta. Ja siitä maksetaan vielä palkkaakin. Teen vieläkin satunnaisia keikkoja, äskettäin eläkkeelle jäänyt Ahola sanoo.

Tänä talvena hän harjoitteli Kanariansaarilla kolme viikkoa, mutta helmikuun jälkeen hän ei ole juossut kuin kuusi–seitsemän lenkkiä. Hän vakuuttaa, että hyvältä tuntuu.

Ahola haki perjantaina numerolappunsa ja ilmoittautui samalla vuoden 2019 Tukholman maratonille.

– Nyt tiedän mitä teen ensi vuonna, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?