DDR:n keihäslegenda Uwe Hohn uhrasi työpaikkansa – rakastui 20 vuotta nuorempaan ja sai tylyt potkut - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

DDR:n keihäslegenda Uwe Hohn uhrasi työpaikkansa – rakastui 20 vuotta nuorempaan ja sai tylyt potkut

DDR-poltinmerkki tuntuu olevan ikuinen. Uskomattomat 104,80 heittänyt Uwe Hohn ei löydä valmennustyötä kotimaastaan.

Uwe Hohn vierailee Kuortaneen urheiluopistolla. Huimasta ME-heitostaan muistettava Hohn seurustelee australialaisen Kathryn Mitchellin kanssa.

31.5.2018 15:49

Vuodet ovat harmaannuttaneet ja ohentaneet hiuskuontaloa, mutta olemus on yhä tuttu.

Uwe Hohn, nyt 55, esitteli yleisurheilumaailmalle jotain unohtumatonta Itä-Berliinissä Ludwig Jahn -stadionilla 20. heinäkuuta 1984.

Sen ajan liitokeihäs otti sen verran ilmaa alleen, että laskeutui vasta juuri ennen korkeushyppypatjaa lukemiin 104,80 metriä.

Vaikka samassa gaalassa nähtiin mm. naisten korkeushypyn uusi ME-tulos, Hohnin ihmeheitto jäi ikuisesti mieliin – ja johti siihen, että pari vuotta myöhemmin lajissa siirryttiin painopisteeltään ja rakenteeltaan uudenlaiseen välineeseen, joka lyhensi heittoja selvästi.

– Yli 100 metrin heitto oli pitkäaikainen unelmani, Hohn kertoi Ilta-Sanomille keskiviikkona Kuortaneen urheiluopistolla.

Hän vierailee nyt keihäsmekassa toisen kerran elämässään.

Ura päättyi 24-vuotiaana

Ensimmäinen vierailu liittyi traagiseen tapahtumaketjuun, joka lopetti 24-vuotiaan itäsaksalaisen uran vuonna 1986. Hohn sai harjoitusleirillä Kuubassa selkäänsä tekniikkavirheen takia pudonneet tempausraudat, jotka aiheuttivat pahan hermovaurion.

Hohnin vasen nilkka jouduttiin jäykistämään, ja uran saldoksi jäi yksi EM-kulta, maailmancupin voitto, tilastoista poistettu ME-tulos ja 60 prosentin invaliditeetti.

Uwe Hohn joutui lopettamaan uransa vain 24-vuotiaana.

DDR:ssä tehdyt operaatiot eivät auttaneet, eikä Hohn saanut maastapoistumislupaa hakeakseen apua läntisen Saksan huippukirurgeilta.

Vuonna 1995 suomalainen keihäsväki kutsui hänet vieraakseen, ja pätevät lääkärit kävivät vamman vielä kerran läpi, mutta aikaa oli kulunut liikaa.

Yhdistyneen Saksan, ja monien muidenkin maiden, monet kovat urheilusaavutukset perustuvat pitkälti DDR:ssä koulutettujen valmentajien osaamiseen. Esimerkiksi Thomas Röhlerin valmentaja Harro Schwuchow on itäsaksalaisen koulukunnan kasvatti.

Hohn on Kuortaneella leirillä Intian maajoukkueen keihäsvalmentajana ja kertoi IS:lle törmänneensä jatkuvasti lasikattoon etsiessään töitä kotimaastaan kuluneiden yli 20 vuoden aikana.

– DDR:stä on tullut minulle ja useille muille jonkinlainen poltinmerkki; kaikki yhdistetään Stasiin ja dopingiin. Olen etsinyt Saksasta keihäsvalmentajan töitä useita kertoja, mutta tuloksetta.

Kansainvälinen valmentaja

Siksi valmennustyö on tehnyt hänestä maailmanmatkaajan. Intian lajivalmentajuutta ovat edeltäneet pestit Puolassa, Qatarissa, Australiassa ja Kiinassa.

Urheilijoista Kiinan Qinggang Zhao ja Australian Jarrod Bannister heittivät parhaimmillaan yli 89 metriä.

Kiinnostavin Hohnin urheilija on oma elämänkumppani, 35-vuotias Kathryn Mitchell, joka voitti tänä vuonna Brittiläisen kansainyhteisön kisoissa kultaa hurjalla tuloksella 68,92. Se vei hänet kaikkien aikojen tilastossa 7:nneksi.

Kathryn Mitchell voitti Brittiläisen kansainyhteisön kisoissa kultaa tuloksella 68,92.

– Rakastuminen häneen maksoi minulle Australiassa työpaikan, sitä pidettiin sopimattomana, Hohn totesi.

Vaikka valmennettaviin yli miljardin asukkaan maassa kuuluu myös nuorten maailmanmestari, torstaina Kuortaneelle saapuva Neeraj Chopra, Hohn ei anna työnantajalleen valtiomieskohtelua.

– Yleisurheilun infrastruktuuri ja ammattitaito ovat aivan surkealla tolalla. Jos tarvitsen jotain, joudun aina vääntämään rautalangasta, miksi. Sen jälkeen ehkä joskus saan tarvitsemani.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?