Kuulamestari ei ollut tunnistaa Arsi Harjua kasvoista törmättyään tähän sattumalta USA:ssa – ”Muutama haiven tullut lisää”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Maailmanmestari Tom Walsh ja olympiavoittaja Arsi Harju tapasivat sattumalta kaksi viikkoa sitten Yhdysvaltain Tucsonissa.
Kuulantyönnön hallitseva ulkoratojen maailmanmestari Tom Walsh on yksi yleisurheilukauden mielenkiintoisimmista kasvoista.

Walsh puolusti maaliskuun alussa menestyksellisesti MM-hallikultaansa, kun hän työnsi Englannin Birminghamissa uuden kisaennätyksen 22,31.

Toisin kuin yhdysvaltalaiset kilpakumppaninsa, 26-vuotias uusiseelantilainen jatkoi mestaruuden jälkeen heti ulkoradoille, sillä Kansainyhteisön kisat odottivat huhtikuun alussa Australian Gold Coastilla. Siellä tuloksena oli myös kultamitali ja uusi kisaennätys 22,45 – heti karsinnassa.

Sen jälkeen Walsh päätyi aiempien vuosien tapaan Yhdysvaltoihin, jossa hän harjoittelee paraikaa Athensissa, Georgian osavaltiossa. Syynä on helpompi sopeutuminen aikaeroon ennen Euroopan kisoja.

– Olen tullut tänne viitenä viime vuonna, sillä Uudesta-Seelannista lentää Yhdysvaltain länsirannikolle 12 tunnissa. Se on puolet vähemmän kuin Eurooppaan, Walsh kertoo Ilta-Sanomille puhelimitse.

Mestarin tie vei länsirannikon alaosasta ensin Yhdysvaltain Keski-Länteen, Iowan Des Moinesiin ja sieltä Arizonan Tucsoniin.

Siellä Walsh törmäsi yllättäen yhteen suosikkityöntäjäänsä, vuoden 2000 olympiavoittajaan Arsi Harjuun.

Kuulantyönnön kuusinkertaista naisten Suomen mestaria Suvi Heliniä valmentava Harju oli Tucsonissa seuraamassa suojattinsa edesottamuksia.

– Hän oli katsomassa harjoituksia, ja hetken epäröinnin jälkeen menin tervehtimään häntä. Vaikka hän on olympiavoittaja ja yksi lajin ikoneista, olin aluksi epävarma, sillä hänen kasvoihinsa oli tullut muutama haiven lisää, Walsh sanoo ja nauraa.

Kuten Walshin Twitteriin lisäämä kuva näyttää, uusiseelantilainen ei ainakaan liioitellut Harjun parrankasvussa.
Walsh kertoo tutustuneensa Harjun kulta-aikoihin videoiden avulla vasta myöhemmin, olihan hän Sydneyn olympiafinaalin aikaan vasta kahdeksanvuotias.

– En ollut kiinnostunut yleisurheilusta vielä silloin mutta 15-vuotiaana muistan katsoneeni Sydneyn finaalin videolta. Hain tuolloin inspiraatiota oman kokoisistani työntäjistä, etenkin pyörähtäjistä kuten Harju, sillä isommat miehet olivat valtaamassa markkinoita, 188-senttinen ja 130-kiloinen Walsh sanoo.

Hän nimeää innoittajikseen viisi senttiä lyhyemmän Harjun ja yhdysvaltalaisen Reese Hoffan, 181 senttiä.

Nyt Walsh käy valtataistelua Hoffan maanmiehen, 203-senttisen Ryan Crouserin kanssa. Vaikka Walshin ja Crouserin välillä on pituuseroa 15 senttiä, Walsh johtaa ennätystyönnöissä lukemin 22,67–22,65.

Vaikka molemmat ovat pyörähtäjiä, jo pelkkä ruumiinrakenne tekee heistä erilaisia työntäjiä.

– Minun on turha matkia Ryania, koska hän on minua vahvempi, pidempi ja pystyy hyödyntämään pidempiä raajojaan. Pystyn kuitenkin kompensoimaan asioita ringissä, jossa olen Ryania nopeampi ja sulavaliikkeisempi. Rakennan työntöni etenkin rytmiin ja ajoitukseen, Walsh sanoo.

Vaikka Walsh on työntänyt tällä kaudella pisimmän työnnön, edellä mainittu ennätys, Crouser johtaa keskinäisissä kohtaamisissa 2–0. Kaksikko ottaa toisistaan mittaa seuraavan kerran Oslon Timanttiliigassa 7. kesäkuuta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt