Kristiina Mäkelä kritisoi Urheiluliittoa – managerilegenda latasi tiukkaa tekstiä Ylellä: ”Maailman tuetuin urheilija” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kristiina Mäkelä kritisoi Urheiluliittoa – managerilegenda latasi tiukkaa tekstiä Ylellä: ”Maailman tuetuin urheilija”

Manageri Jukka Härkösen mukaan urheilijan on itse otettava vastuu taloudestaan.

Kokenut urheilumanageri Jukka Härkönen ei allekirjoita Kristiina Mäkelän väitteitä.

28.5.2018 23:04

Suomen urheilupiirejä on viime aikoina puhuttanut yleisurheilun lajiliiton, Suomen urheiluliiton toiminta.

Sysäyksen keskusteluun antoi kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä, joka kritisoi SUL:n toimintaa puheenvuorossaan FinnishNews.fi-sivustolla.

– SUL ei ole tällä hetkellä sellainen organisaatio, joka pystyy tuottamaan huippu-urheilijoista mitalisteja, Mäkelä tykitti.

Mäkelä, 26, on tyytymätön urheilijoiden resursseihin, SUL:n tukeen ja informaation puutteeseen. Hän kokee, että ei ole saanut tarpeeksi tukea esimerkiksi etsiessään apua vammoihinsa ja tarvitessaan uutta valmentajaa.

Kristiina Mäkelä on tyytymän Suomen urheiluliiton toimintaan.

SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä oli yllättynyt kolmiloikkaajan ulostulosta. Hän näki tilanteen toisin.

– Nuo ovat yksittäisiä mielipiteitä. Sellaisilla urheilijoilla, jotka kokevat että heitä autetaan, ei välttämättä ole tarvetta siitä viestiä suuntaan tai toiseen, hän sanoi.

– Olen sitä mieltä, että kyllä Suomessa yleisurheilija pystyy varsin hyvin ja vertailukelpoisesti viemään uraansa eteenpäin.

Myös arvostetun urheiluvaikuttajan, Tampereen Pyrinnön toiminnanjohtajan Jarmo Hakasen mielestä Mäkelän kritiikki on kohtuutonta.

– Täytyy muistaa, että SUL on urheiluseurojen muodostama liitto, joten kun Mäkelä kritisoi sitä, hän arvostelee myös urheiluseuroja. Urheilijalla on myös itsellään vastuu asioistaan.

Sen sijaan pika-aituri Lotta Harala jakoi osaksi Mäkelän näkemyksen.

– Uskon, että asiat ovat Urheiluliitossa aika sekaisin. Mutta haluan keskittyä niihin asioihin, joihin voin vaikuttaa. Olen kokenut aina, ettei urheilu-urani aikana liiton asioissa todennäköisesti tapahdu suuria muutoksia, hän kommentoi.

Lotta Haralan asenne on se, että hän hankkii tarvitsemansa asiat itse.

Yle Radio Suomen Urheiluhullut-ohjelmassa haastateltiin maanantaina tästä aiheesta pitkäaikaista urheilumanageria Jukka Härköstä. Härkösen urheilijoiden kuuluvat muun muassa moninkertainen olympiavoittaja ja maailmanmestari, juoksija Caster Semenya ja maailmanmestari, keihäänheittäjä Julius Yego.

Härkönen ei säästellyt sanojaan kertoessaan näkemyksensä tilanteesta.

– Totuus on se, että suomalainen yleisurheilija on millä tahansa kansainvälisellä mittarilla hyvässä tilanteessa taloudellisesti. Meillä on hyvät harjoituspaikat, joita pidetään monissa maissa loistavina.

– Jos Kristiina Mäkelä kuvittelee ulostulollaan auttavansa tulevia urheilijoita, niin ok. Totuus on se, että Mäkelä on omaan tasoonsa nähden yleisurheilukartalla maailman tuetuin urheilija, ja hänellä on tukiasiat äärimmäisen hyvin hoidossa. Siinä mielessä ulostulo tuntui ihmeelliseltä, Härkönen sanoo.

Jukka Härkösen mukaan yleisurheilu on raaka laji.

Härkösen mukaan yleisurheilu on lajina raaka, ja ainoastaan geneettisesti huippulahjakkaat pärjäävät siinä. Hän uskoo silti, että Suomesta voi nousta tällaisia lahjakkuuksia silloin tällöin. Sekään ei vielä takaa mitään automaattisesti.

– Ei liitto takaa urheilijalle mitään. Sen täytyy lähteä liikkeelle urheilijasta itsestään. Suomessa lahjakas yksilöurheilija saa apua, mutta se on myös paljon urheilijasta itsestään ja taustaryhmästä kiinni, haluaako sen homman tehdä.

Härkönen ei neuvo ketään ryhtymään huippu-urheilijaksi, sillä se vaatii täydellisen omistautumisen eikä ole helppo tie.

– Kun sen valinnan on tehnyt, on itse vastuussa taloudesta.

– Toivon, että Kristiina hyppää pitkälle, olen tuntenut hänet pienestä pitäen. Tämä hänen ulostulonsa ei ollut hirveän harkittu, eikä se ollut kovin relevanttia, mitä hän puhui, Härkönen päättää.

Klo 12.17: otsikkoa muokattu, aiemmin väitettiin Mäkelän valittaneen tukien puutetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?