Suomalainen yleisurheilutoivo sai harvinaisen huippudiilin – sanoi suorat sanat Urheiluliiton toiminnasta

Lotta Harala teki ainutlaatuisen kansainvälisen sopimuksen.

Lotta Haralan kauden päätähtäin on kesän EM-kisoissa Berliinissä.

25.5.2018 13:58

Suomalaisten yleisurheilijoiden talousongelmista ja lajin ahdingosta on puhuttu tiuhaan viime vuosina. Positiivisiakin poikkeuksia löytyy.

Kansainvälinen urheiluvaatejätti Puma julkisti perjantaina pitkän yhteistyösopimuksen pika-aituri Lotta Haralan, 26, kanssa. Haralasta tulee saksalaisen jättifirman suomalainen mainoskasvo. Sopimuksen arvo ja kesto pidetään salassa, mutta kyseessä on urheilijalle kullanarvoinen diili.

Haralan mukaan sponsoridiili on hänen uransa suurin. Se mahdollistaa uudella tavalla menestyksen tavoittelemisen Tokion kesäolympialaisissa 2020.

Haralan sopimus antaa toivoa Suomen yleisurheilukentälle, jossa urheilijoiden talousvaikeuksista on tullut liiankin tuttu aihe. Tamperelainen aituri tunnistaa hyvin lajinsa ongelmat muttei halua surkutella vallitsevaa tilannetta.

Lotta Harala korostaa urheilijan vastuuta sponsoreiden ja resurssien hankkimisessa.

Hän korostaa omatoimisuutta yhteistyökumppaneiden ja resurssien metsästämisessä.

– En ole koskaan katkeroitunut tai kokenut, että tämä olisi niin äärimmäisen hankalaa. Olen kääntänyt ajatukset siihen, mitä voisin tehdä asialle ja pyrkinyt rakentamaan itsestäni brändiä, jonka kanssa firmat haluavat tehdä yhteistyötä.

Harala on kokenut suurimmaksi vahvuudekseen kyvyn olla oma itsensä. Urheilija on kertonut avoimesti elämänsä käänteistä ja ollut aktiivinen sosiaalisessa mediassa. Avoimuus herätti jo vuosia sitten sponsoreiden kiinnostuksen.

Lotta Harala on noussut viime vuosina Suomen aitajuoksun kirkkaimmalle huipulle.

– Olen yrittänyt myös miettiä, mitä voisin tehdä yhteistyökumppaneideni hyväksi. Kyse ei ole vaan siitä, että saan resursseja urheilemiseen. Olen käynyt pitämässä hyvinvointipäiviä, toiminut mallina kuvauksissa ja niin edelleen.

– Minulla on ollut jonkinlaista sponsoritoimintaa vajaat kymmenen vuotta, joten olen saanut urheilla siinä mielessä hyvässä asemassa.

”Päätin, että luon itse oman juttuni”

Yleisurheilun kattojärjestön Suomen Urheiluliiton tilanne on puhuttanut kauden alla lajikansaa. Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä kritisoi liiton toimintaa kovin sanoin FinnishNews.fi-sivustolla.

Mäkelän mukaan SUL ei ole tällä hetkellä organisaatio, joka pystyisi tuottamaan huippu-urheilijoista mitalisteja. Harala on samoilla linjoilla.

– Uskon, että asiat ovat Urheiluliitossa aika sekaisin. Mutta haluan keskittyä niihin asioihin, joihin voin vaikuttaa. Olen kokenut aina, ettei urheilu-urani aikana liiton asioissa todennäköisesti tapahdu suuria muutoksia. Olen luonnut itselleni tiimin ja resursseja, joilla voin tehdä omaa juttuani mahdollisimman hyvin.

Harala aloittaa kautensa lauantaina Belgiassa. Siellä luodaan pohjaa kauden päätavoitteeseen.

Harala on saanut huomata, että vaikeina aikoina liiton tukeen on turha luottaa. Loukkaantumiskierteen ja syömishäiriön kanssa kamppaillut urheilija nousi ahdingosta omin voimin. Kokemus oli rankka, mutta se opetti.

– Kun minulla oli tosi vaikea jakso, putosin hetkellisesti kaikista maajoukkueista ja tukien piiristä. En saanut Urheiluliitolta mitään. Silloin päätin, että luon itse oman juttuni. Siihen on täytynyt tyytyä ja tottua.

Positiivisesta elämänasenteestaan tunnettu Harala haluaa pitää myös toivoa yllä. Hän uskoo, että SUL:n asiat järjestyvät ennemmin tai myöhemmin.

Parhaassa kunnossa

Harala kuuluu Suomen lupaavimpiin yleisurheilijoihin. Tamperelaisurheilija nousi viime kaudella Suomen naisten pika-aitojen ykkösnimeksi.

Hallitseva Suomen mestari aitoi viime kesänä ennätyksensä 13,25. Tällä kaudella on edellytykset mennä vielä kovempaa.

– Olen parhaassa kunnossa, mitä olen ikinä ollut. Odotan oikeasti kovia aikoja, kautensa lauantaina Belgian Oordegemissa aloittava Harala kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?