Olkapääleikkauksesta toipuva Antti Ruuskanen yhä arvoituksellisena paluustaan – ”Sitten kilpaillaan, kun mies on kunnossa” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Olkapääleikkauksesta toipuva Antti Ruuskanen yhä arvoituksellisena paluustaan – ”Sitten kilpaillaan, kun mies on kunnossa”

Antti Ruuskasen kilpailukunto on valmentajan mukaan jokusen harjoituksen päässä.

Julkaistu: 24.5.2018 20:27

Euroopan mestarin paluu edellyttää kahta hyvää harjoitusta ja lujaa uskoa.

Antti Ruuskasen paluu kilpailuihin on jokusen harjoituksen päässä. Viime kesänä hän ei kilpaillut olkaleikkauksensa jäljiltä lainkaan, ja kauden avaus on lykkääntymässä jonnekin juhannuksen tuntumaan.

Mediaa torstaina Helsingissä tavannut Ruuskanen heittää seuraavan kerran kilpaa joko ennen tai jälkeen juhannuksen, tai niillä main.

– Ei kai savolaiseen voi luottaa. Voip olla, voip olla olematta. Sitten kilpaillaan, kun mies on valmiina ja kunnossa, Ruuskanen teki asian selväksi savolaisille.

Euroopan mestarin uusi valmentaja Jyrki Blom on Kymenlaaksosta Kaakkois-Suomesta, mutta työskentelee ja asuu Kuopiossa. Hän tulkkasi Ruuskasen asiaa toispaikkakuntalaisille.

– Pari huippuhyvää harjoitusta, ja Antti on valmis, Blom selitti ja paljasti, mistä vielä kiikastaa.

– Pitää saada ukko uskomaan kivuttomuuteen.

Keihäänheittäjä ei juuri joudu urallaan olkaleikkausta kovempaan paikkaan. Sen takia Ruuskasen paluuta on lykätty ja säädetty huolellisesti.

Vuoden 1986 EM-kisoissa neljänneksi sijoittunut Blom, 56, tuntee taudin, sillä hänelle on tehty kaksi olkaleikkausta.

Täysi teho vielä koettelematta

Vasta päättyneellä Turkin leirillä Ruuskasen harjoitusheitot olivat aluksi totuttelua. Blom reissasi paikalle kahteen viimeiseen harjoitukseen, joissa miestä ja olkapäätä jo koeteltiin.

– Aika hyvin pystyin leirillä nyppäilemään, Ruuskanen arvioi kuntoaan.

Taas tarvittiin Blomin tulkkausta.

– Antti heitti aluksi nurmikolta, kaksi viimeistä harjoitusta heittopaikalta. Tavoitteena oli saada heittoon kymmenen metriä lisäpituutta joka treenissä, Blom kertoi.

Antti Ruuskanen kuvattuna Ruotsi-ottelussa vuonna 2016. Viime kaudella hän ei kilpaillut ollenkaan.

Leirillä Blom piiskasi Ruuskasen täyteen vauhtiin ja täysin leikittömään käsivetoon, mutta niitä ei vielä yhdistetty samaan suoritukseen. Kilpailukausi voi alkaa, kun täysi vauhti ja täysi veto on onnistuneesti yhdistetty harjoituksissa.

Uudet jengat loppuvetoon

Kuluvaan kauteen Ruuskanen lähtee tutulla tekniikalla. Kääntyvä jalka tuuppaa miestä eteen ja jää laahaamaan perässä päkiä poikittain, vartalo nojaa taakse, eikä tuki tahdo löytää kestopäällystettä. Jos vetoaskel venyy liiaksi, keihään kaari jää matalaksi.

Blomilla olisi villi keksintö koron korjaamiseksi.

– Pitää laittaa kiilat Antin kämmenpohjaan, Blom ehdotti.

Hyvä, muttei toimiva idea. Blom lupaa kuitenkin puuttua asiaan lujasti ensi talvena.

– Aiemmat valmentajat ovat ehkä liiaksi hyväksyneet, että Antti heittää riittävän hyvin. Minä uskon, että hän voi parantaa tekniikkaansa ja ainakin luulen, että voin auttaa.

Ruuskanen sipaisi kolme vuotta sitten ennätyksensä 88,98 ja kaksi vuotta sitten EM-karsinnassa rapsakasti 88,23. Ysikymppiset edellyttävät uusiutumista, ja se sopii olympiakultaan tähtäävälle Ruuskaselle.

– Urheilija on kuin pikkulapsi. Tarvitsee aina jotain uutta, ettei homma mene puurtamiseksi, Ruuskanen kertoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?