Yleisurheilun superlupauksen tulokset hämmästyttävät – jopa 15 vuotta vanha ME vaarassa? - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yleisurheilun superlupauksen tulokset hämmästyttävät – jopa 15 vuotta vanha ME vaarassa?

18-vuotiaasta Sydney McLaughlinista odotetaan 400 metrin aitojen uutta ME-naista. Nuori aiturikomeetta on jo nyt juossut matkan käsittämättömän kovaan aikaan.

Sydney McLaughlin oli mukana Rion olympialaisissa vain 17-vuotiaana. Hän sijoittui 400 metrin aidoissa oman semifinaalinsa viidenneksi eli finaalipaikka jäi vielä toistaiseksi saavuttamatta.

20.5.2018 7:59

Kansainvälinen yleisurheilukausi on kilpailujen osalta vasta aivan alkutekijöissään, mutta jo nyt kisakentillä on nähty huimia urheilusuorituksia. Saksalaiset keihäänheittäjät ovat Johannes Vetterin ja Thomas Röhlerin johdolla jatkaneet siitä, mihin viime kaudella jäivät ja paukuttaneet jo alkukaudesta 90-metrisiä.

Ruotsalais-yhdysvaltalainen Armand Duplantis, 18, on puolestaan loistanut seiväshypyssä hilaamalla alle 20-vuotiaiden ME-tuloksen jo 5,93 metriin.

Juoksuradoilla alkukauden sensaatio on ollut Duplantis’n ikätoveri, yhdysvaltalainen Sydney McLaughlin. 18-vuotias juoksijalahjakkuus on hämmästyttänyt lajiväkeä ikäänsä nähden uskomattoman kovilla tuloksilla 400 metrin aidoissa.

Sydney McLaughlin on yksi tämän hetken kiinnostavimmista yleisurheilijoista. Kuvassa yhdysvaltalainen juhlii alle 17-vuotiaiden maailmanmestaruutta vuonna 2015.

Kentuckyn yliopistoa edustava McLaughlin hurjasteli itsensä viime sunnuntaina 400 metrin aitojen kaikkien aikojen top-kymppiin, kun hän juoksi yliopistosarja NCAA:n SEC-konferenssin mestaruuskisoissa huiman ajan 52,75.

McLaughlinista tuli vain 18-vuotiaana matkan kaikkien aikojen yhdeksänneksi nopeimmin pinkonut nainen. Hän jakaa tilastosijoituksensa viisi vuotta vanhemman maannaisensa Shamier Littlen kanssa. Little juoksi saman ajan 52,75 viime kesänä 24-vuotiaana.

McLaughlin paranteli matkan alle 20-vuotiaiden maailmanennätyksen aivan uusille sekuntilukemille. Ennätys oli toki jo hänen nimissään; McLaughlin oli vain kaksi viikkoa aiemmin tehnyt ennätykseksi 53,60.

Onko tässä 400 metrin aitojen tuleva ME-nainen? Moni uskoo, että Sydney McLaughlin pystyy rikkomaan Julia Nosova-Pechonkinan 15 vuotta vanhan ennätyksen.

400 metrin aitojen maailmanennätys on venäläisen Julia Nosova-Pechonkinan vuonna 2003 juoksema 52,34. Venäläistähti, joka voitti urallaan muun muassa matkan MM-kultaa vuonna 2005 Helsingissä, oli ME-aikansa juostessaan 25-vuotias.

Kaikkien aikojen tilastokakkonen Melaine Walker (aika 52,42) oli oman huippuaikansa juostessaan 26-vuotias. Tilastokolmonen Lashinda Demus (52,47) puolestaan 28-vuotias, tilastonelonen Kim Batten (52,61) 26-vuotias ja tilastoviitonen Tonja Buford-Bailey (52,62) 25-vuotias.

400 metrin aidoissa kaikkien aikojen nopeimpia aikoja on siis tavallisesti juostu yli 25-vuotiaana. Yhdysvaltalaiskomeetta McLaughlin on kuitenkin jo nyt, vielä teini-ikäisenä, juossut vain 0,41 sekunnin päähän maailmanennätyksestä.

Ei siis ihme, että yleisurheilua seuraava maailma odottelee jo, milloin nuori supertähti rikkoo ikäluokkaennätysten ohella myös naisten maailmanennätyksen.

McLaughlinin kanssa saman ikäinen suomalaisaituri Viivi Lehikoinen uskoo täysin yhdysvaltalaistähden ME-mahdollisuuksiin.

– Hän voi olla ensimmäinen nainen, joka juoksee 51 sekuntiin, Lehikoinen kommentoi huimassa vedossa olevan ikätoverinsa potentiaalia.

Viivi Lehikoinen edustustehtävissä viime kesän Euroopan joukkuemestaruuskisoissa Vaasassa.

18-vuotiaan Lehikoisen päälaji on McLaughlinin tavoin 400 metrin aidat. Nuori suomalainen on saavuttanut urallaan muun muassa alle 18-vuotiaiden EM-kultaa (2016) ja alle 20-vuotiaiden EM-pronssia (2017). Hänen ennätyksensä on 56,49.

Lehikoinen on monen muun tavoin pohtinut, miten ihmeessä McLaughlin tekee jo nyt niin hirmuisia aikoja.

– On tullut mietittyä, mikä tekee hänestä niin kovan. Hän on varmasti ennennäkemätön lahjakkuus. Harjoittelu, olosuhteet ja muu on sitten saatu yhdistettyä onnistuneesti siihen. Myös toimiva järjestelmä hänen ympärillään on yksi avaintekijöistä, Lehikoinen analysoi.

Koska kyseessä todellakin on nimenomaan ”ennennäkemätön lahjakkuus”, Lehikoinen varoo vertaamasta itseään McLaughliin. Yhdysvaltalaistähden ajat ovat täysin ainutlaatuisia kansainvälisessäkin vertailussa.

– On pidettävä fokus omassa tekemisessä. Itse olen tehnyt jo Suomen ja Euroopan tasolla tulosta. Sydney on tosi kovan luokan lahjakkuus, hänenlaisiaan tulee harvoin. Omassa tekemisessä on pidettävä tietty realismi, Lehikoinen sanoo.

– Sydney juoksee jo nyt aikuisten maailmanluokan tuloksia, suomalaistähti painottaa.

Viivi Lehikoinen osallistui Tampereen alle 20-vuotiaiden MM-kisojen mediatilaisuuteen huhtikuussa.

McLaughlinin hurja meno jo kansainvälisen kisakauden kynnyksellä ei sinänsä ole mikään yllätys, sillä Yhdysvalloissa yliopistokausi on kuumimmillaan. NCAA:n yliopistomestaruuskisat on ohjelmassa 6.–9. kesäkuuta.

Kysymys kuuluukin, pystyykö McLaughlin pitämään hurjan tasonsa läpi pitkän kansainvälisen kauden.

– Yliopistosysteemi määrää tietysti hänen kisakauttaan aika paljon. Mutta ovathan jenkit aina olleet kovassa kunnossa olympialaisissa, joten miksei hänkin pystyisi pitämään koko kautta kuntoaan yllä, Lehikoinen pohtii.

Tulevana kesänä Lehikoinen saattaa päästä samalle starttiviivalle McLaughlinin kanssa. Yhdysvaltalaista odotetaan Tampereella heinäkuussa pidettäviin alle 20-vuotiaiden MM-kisoihin. Lehikoinen ei ole vielä päässyt mittauttamaan vauhtiaan ikäluokkansa ykköstykkiä vastaan.

Tampereen kotikisat ovat Lehikoiselle kauden päätähtäin. Hän kertoo, että valmistautuminen alkavaan kauteen on sujunut hyvin.

– Kokonaisuutena harjoituskausi on ollut hyvä. Palasin juuri kolmen viikon leiriltä Turkista. Leiri meni tosi hyvin, joten olen ihan luottavaisin mielin.

Oman lisästressinsä kauteen valmistautumiseen toivat kevään ylioppilaskirjoitukset: Lehikoinen ahkeroi monesta muusta urheilijasta poiketen lukion loppuun kolmen vuoden määräajassa. Hän valmistuu parin viikon päästä Helsingin Mäkelänrinteen urheilulukiosta.

Lehikoisen kohdalla lukion ja huippu-urheilu-uran yhdistäminen sujui hyvin, sillä ylioppilaskirjoituksista tuloksena olivat M:n paperit.

– Aina en ole voinut niin paljon panostaa koulun käyntiin, mutta kirjoitukset menivät tosi hyvin. Niihin panostinkin enemmän, Lehikoinen kertoo.

Lehikoinen avaa kilpailukautensa ensi lauantaina Belgiassa. Alle 20-vuotiaiden MM-kisat odottavat 10.–15. heinäkuuta.

Juttua korjattu maanantaina 21.5. kello 15.15: Korjattu U20-kisojen oikea päivämäärä, kisat pidetään Tampereella 10.–15.7.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?