Kärynnyt olympiavoittaja väitti joutuneensa kiristetyksi – paljastavatko julkisuuteen tulleet tekstiviestit törkeän korruption?

Julkaistu:

Yleisurheilu
Asbel Kiprop sanoo näytteenottajien saastuttaneen hänen näytteensä.
Viimeisin yleisurheilumaailmaa ravisuttanut dopingskandaali on kestävyysjuoksutähden, kenialaisen Asbel Kipropin käry.

1500 metrin kolminkertainen maailmanmestari ja olympiavoittaja antoi viime vuoden lopulla epohormonia sisältäneen näytteen.

Athletics Integrity Unitin mukaan myös B-näyte on todettu positiiviseksi.

Kiprop julkaisi pitkän tiedotteen, jossa hän kertoi joutuneensa kiristyksen uhriksi. Kipropin mukaan häneltä oli kysytty 26. päivä marraskuuta, olisiko hän seuraavana päivänä kotona näytteenottoa varten. Seuraavana aamuna kaksi testaajaa, Paul Scott ja Simon Karugu olivat tulleet hänen kotiinsa.

– Kerroin tuolloin käyttämästäni flunssalääkkeestä, Kiprop sanoo.

Kipropin mukaan Karugu oli pyytänyt häneltä rahaa mutta ei määritellyt summaa. Kiprop oli siirtänyt pienen summan mutta ei omien sanojensa mukaan tuolloin ajatellut rahan liittyvän testaukseen.

– Minua askarruttaa, miten näytteeni oli positiivinen vain silloin, kun minulta pyydetään rahaa. Uskon, että näytteeni muuttui positiiviseksi, koska en antanut niin paljon rahaa kuin minun olisi pitänyt.

Saksalainen ARD-kanavan toimittaja Hajo Seppelt, joka oli dokumentillaan Geheimsache Doping: Wie Russland seine Sieger macht paljastamassa Venäjän valtiojohtoista dopingjärjestelmää, julkaisi Twitter-tilillään hiljattain mahdollisia todisteita tapauksessa.

Seppelt oli saanut käsiinsä kuitin, jonka mukaan Kiprop oli siirtänyt kyseisenä päivänä Karugulle pienen summan rahaa. Summa oli 55 Kenian shillingiä, mikä on noin 46 euroa.
Seppelt julkaisi myös keskustelun, jossa käy ilmi, että Kipropia varoitettiin dopingtestistä etukäteen. Kiprop oli myös kertonut keskustelun aikana käyttäneensä flunssalääkkeitä.
Kiprop oli toinen 1500 metrillä Pekingin olympialaisissa vuonna 2008. Hän sai kultamitalin jälkikäteen, kun kilpailun voittaja Rashid Ramzi kärysi dopingista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt