Kolumni: Tätä ei saanut ottaa nauhalle – kärynneestä olympiavoittajasta paljastus Rion olympiakisojen kulisseissa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kolumni: Tätä ei saanut ottaa nauhalle – kärynneestä olympiavoittajasta paljastus Rion olympiakisojen kulisseissa

Huippu-urheilussa on koettu merkittävästi isompiakin kummallisuuksia kuin 3.26-tason 1 500 metrin miehen paljastuminen verimanipuloijaksi, kirjoittaa Pekka Holopainen.

10.5.2018 10:16

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n antidopingverkossa näyttää sätkivän iso kala, kun 1 500 metrin olympiavoittajaa ja matkan kaikkien aikojen kolmosaikaan (3.26,69) kipittänyttä Asbel Kipropia epäillään punasolutuotantoa kiihdyttävän epohormonin käytöstä.

Useista muistakin kestävyyslajeista tuttu valmiste on aiheuttanut valtaosan Kenian juoksijoiden noin 40 dopingkärystä viime vuosina.

Kipropin, 28, tapauksesta odotetaan uutta tietoa – todennäköisimmin positiivisen dopingnäytteen vahvistumista ja 2–4 vuoden kilpailukieltoa.

Odottavan aika voi olla pitkä, mutta senhän Kiprop tietää kokemuksesta. Hän joutui odottamaan Pekingin olympiakultaansa elokuusta 2008 pitkälle vuoteen 2009.

Silloin olympianäytteiden uusinta-analyysi löysi alkuperäisvoittajan, Bahrainia edustaneen Rashid Ramzin näytteestä epohormonia.

Lähdekritiikkiä

Ramzi herätti epäilyksiä monella tavalla. Hän juoksi vasta Pekingissä kesän 2008 ensimmäiset starttinsa päämatkallaan ja viihtyi parhaiten aivan muualla kuin testausryhmät.

Kipropin tiedotteessa maileri kertoo oman käsityksensä tuoreista tapahtumista. Positiivisen dopingnäytteen antaneiden urheilijoiden versioihin kannattaa suhtautua lähdekriittisesti.

 Venäjä on maailman 35. ja Kenia 36. korruptoitunein maa.

Mutta ainakin Kenian testausjärjestelmästä Kiprop onnistuu antamaan varsin erikoisen kuvan – jos kerrottu on totta.

Kolminkertainen maailmanmestari kertoo testaajan soittaneen hänelle 26. marraskuuta, että on tulossa ottamaan seuraavana päivänä dopingnäytettä.

Kiprop kuuluu IAAF:n testauspooliin ja joutuu joka vuorokaudesta ilmoittamaan yhden tunnin ja paikan, jona ja jossa on testattavissa. Toiminta perustuu yllätyksellisyyteen; urheilijaa etukäteen testistä informoiva testaaja saattaa rikkoa Maailman antidopingtoimiston Wadan koodistoa, johon IAAF on sitoutunut.

Näytteenoton jälkeen testaaja olisi pyytänyt urheilijalta rahaa ja saanut. Ei ihan perustoimintaa.

Venäjä on maailman 35. ja Kenia 36. korruptoitunein maa, kertoo Ranker-sivuston tilasto. IAAF:n testimäärätilastoissakin ne esiintyvät peräkanaa sijoilla 1 ja 2.

Venäjään kohdistuvan kiinnostuksen ymmärtää jokainen urheilumediaa seuraava. Keniassa määrä ei liene aina laadun tae. Maan suuret testimäärät selittyvät pitkälti huippumaratoonarien valtavalla pääluvulla.

IAAF:n omissa kategorioissa Kiprop kuuluu porukkaan, johon kohdistuu intensiivisin testaus. Suomalaisista tähän 4+-luokkaan (neljä testiä vuodessa tai enemmän) kuuluivat toissa kaudella vain Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen.

Epoa marraskuussa

Huippu-urheilussa on koettu merkittävästi isompiakin kummallisuuksia kuin 3.26-tason 1 500 metrin miehen paljastuminen verimanipuloijaksi, semminkin kun hänen edustamansa agentuurin urheilijoita on samoista puuhista yllätetty useasti aiemminkin.

Mutta miten ihmeessä Kiprop jää kiinni kilpailukauden aineeksi mielletystä eposta jo marraskuussa – jolloin vasta aloittelee harjoituskauttaan puolisen vuotta ennen totisia otatuksia?

Kisakaudella 2017, mahdollisesti, käytetty epo ei missään nimessä näkyisi enää marraskuun testissä.

Rion olympiakisojen mediatilassa puhui elokuussa 2016 uusseelantilainen urheilija, jota viime päivien Kiprop-uutisointi ei ole ällistyttänyt.

Zane Robertson muutti Keniaan kaksosveljensä kanssa treenaamaan kestävyysjuoksua jo teini-iässä ja tutustui syvällisesti myös maan kansalliseen, korruptoituneeseen antidopingkuvioon.

Robertsonin sensaatiomaiset ja rohkeat paljastukset kansainvälisessä mediassa vaaransivat hänen turvallisuutensa Itä-Afrikassa.

Mediatilaisuudessaan Riossa hän kertoi hyvin tuntemastaan juoksijasta ja tämän toistuvasta, epäilyttävästä vehkeilystä tietyn lääkärin ja dopingtestaajien kanssa. Robertson ei suostunut sanomaan nimeä, kunnes oli varmistunut, että kaikkien, myös Ilta-Sanomien tallentavat laitteet oli suljettu.

– Puhuin Asbel Kipropista, Robertson sen jälkeen paljasti.

...ja vielä

Suomalainen yleisurheilu ei ole globaalilta kilpailukyvyltään aivan historiansa parhaassa hapessa. Asia on noteerattu myös Kansainvälisessä yleisurheiluliitossa IAAF:ssä. Sen korkeimpaan dopingvalvontakategoriaan eli testauspooliin on nimetty 874 urheilijaa. Joukossa ei ole yhtään suomalaista.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?