Paljastus kärynneestä keihästähdestä: sai kaikessa hiljaisuudessa kivikovan dopingtuomion - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Paljastus kärynneestä keihästähdestä: sai kaikessa hiljaisuudessa kivikovan dopingtuomion

IAAF paljasti Ilta-Sanomille: egyptiläinen keihäänheittäjä Ihab Abdelrahman kärsii peräti neljän vuoden kilpailukieltoa.

Ihab Abdelrahman antoi huhtikuussa 2016 positiivisen dopingnäytteen.­

9.5.2018 6:06

Saksalaisheittäjien uudelle tasolle viemän miesten keihäänheiton kilpailupaikalle on tulevaksi kesäksi odoteltu suomalaisillekin tuttua hahmoa: Egyptin Ihab Abdelrahmania, 29.

Pekingissä 2015 MM-hopeaa Petteri Piirosen valmennuksessa ja Jukka Härkösen manageroinnissa saavuttanut Abdelrahman antoi huhtikuussa 2016 dopingnäytteen, jonka A-osa analysoitiin positiiviseksi saman vuoden heinäkuussa.

Abdelrahman ei päässyt elokuussa 2016 Rio de Janeiron olympiakisoihin, ja myös B-virtsanäyte todettiin myöhemmin positiiviseksi, synteettisen testosteronin osalta.

Piironen ja Härkönen katkaisivat yhteistyönsä urheilijan kanssa eivätkä ole sen koommin pitäneet Abdelrahmaniin juuri yhteyttä.

– On syntynyt vaikutelma, ettei Ihab ole halunnutkaan pitää porukoihin yhteyttä, Piironen toteaa.

Petteri Piironen ei ole pitänyt juuri yhteyttä entiseen valmennettavaansa Ihab Abdelrahmaniin.­

Vuosina 2016 ja 2017 uutisoitiin laajalti, että parhaimmillaan Afrikan ennätyksen 89,21 (2014, rikottu sittemmin) heittänyt kairolainen kärsisi kahden vuoden kilpailukieltoa. Se on testosteronista yksi mahdollinen rangaistusseuraamus Maailman antidopingtoimiston Wadan säännöissä. Näin Abdelrahman olisi vapautunut heinäkuussa ja saanut kilpailla Afrikan mestaruuskisoissa elokuussa Nigeriassa, jos Egypti olisi valinnut hänet joukkueeseensa.

Totuus on kuitenkin egyptiläiselle tylympi. Ilta-Sanomat tiedusteli hänen tilannettaan Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n riippumattomasta Athletics Integrity Unit Boardista eli liiton dopingtutkintaelimestä.

Testauspäällikkö Thomas Capdevielle vastasi, että ”Abdelrahman on suljettu kaikista yleisurheilukilpailuista heinäkuuhun 2020”.

Tämä tarkoittaa, että IAAF on kaikessa hiljaisuudessa lätkäissyt hänelle testosteronin käytöstä pisimmän eli neljän vuoden kilpailukiellon. Se on nykyisissä Wadan säännöissä myös lähtökohtainen sanktio.

Rangaistusmittauksen pohjana IAAF käytti urheilun kansainvälisen vetoomuselimen CASin päätöstä elokuulta 2016. CASin Rion olympiakisoihin lähettämä ns. ad hoc -välimiesryhmä tutki Abdelrahmanin aloitteesta, oliko hänet asetettu väliaikaiseen kilpailukieltoon väärin perustein ja tulisiko hänen antaa kilpailla olympiakisoissa – koska dopingnäytteen B-osa oli yhä analysoimatta.

Abdelrahman vetosi muun muassa siihen, että hänet oli testattu uransa aikana ”yli 20 kertaa” puhtaaksi eikä kohtalokas testausprosessi urheilijan mukaan ollut mennyt Wadan sääntöjen mukaisesti.

CAS katsoi valituksen perusteettomaksi. Kun B-näytekin aikanaan varmistui positiiviseksi, IAAF langetti heittäjälle pitkälti CASin raportin pohjalta kovaksi dopingaineeksi tulkitun testosteronin käytöstä neljän vuoden pannan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?