Urheilupomo vihjaa epäreilusta vehkeilystä – Etelä-Afrikka taistelee Caster Semenyan puolesta - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Urheilupomo vihjaa epäreilusta vehkeilystä – Etelä-Afrikka taistelee Caster Semenyan puolesta

Etelä-Afrikan yleisurheiluliitto vie IAAF:n testosteronisäännön uudistuksen CASiin.

IAAF selvitti kuukausien ajan Caster Semenyan oikeutta kilpailla naisten sarjassa jo vuosina 2009–10.­

7.5.2018 12:30

Etelä-Afrikan yleisurheiluliitto aikoo viedä yleisurheilun naisurheilijoiden testosteroniarvoja koskevan sääntöuudistuksen Urheilun kansainvälisen välitystuomioistuimen CASin arvioitavaksi.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n sääntöuudistus koskee naisurheilijoita, joiden testosteronitaso on luonnostaan korkea.

Päätöksen mukaan poikkeuksellisen paljon testosteronia tuottavat urheilijat joutuvat jatkossa laskemaan testosteronitasoaan lääkkein. Sääntöä sovelletaan ensi marraskuusta alkaen juoksumatkoille 400 metristä 1 500 metriin.

– Jaottelemme nais- ja miesurheilijat eri sarjoihin sen takia, että muuten naiset eivät koskaan voittaisi mitaleita. Testosteroni on merkittävin selittävä tekijä fyysisten erojen osalta. Osalla naisista on yhtä korkeat testosteronitasot kuin miehillä, eli ne ovat hyvin korkeat, IAAF kommentoi Twitterissä.

Caster Semenya voitti naisten 1 500 metrin kilpailun viikonvaihteessa Dohassa.­

IAAF:n mukaan sääntöuudistus pohjautuu tieteellisiin todisteisiin, mutta Etelä-Afrikassa uudistuksia pidetään seksistisinä, rasistisina, homofobisina ja yleisesti ottaen epäinhimillisinä.

Säännön katsotaan koskevan etenkin Caster Semenyaa, 800 metrin juoksun eteläafrikkalaista olympiavoittajaa ja maailmanmestaria. Hänen oikeuttaan kilpailla naisten sarjassa IAAF selvitti kuukausien ajan jo vuosina 2009–10.

– Jumala loi minut sellaiseksi kuin olen. Hyväksyn itseni ja olen ylpeä itsestäni, Semenya sanoi alkuviikolla Twitterissä, kun sääntöuudistuksesta nousi kohu.

Semenyaa on kuvattu intersukupuoliseksi, jolla on miehen ja naisen ruumiillisia sukupuoliominaisuuksia.

”Näytöt eivät ole kiistattomat”

Etelä-Afrikassa sääntöuudistusta pidetään totaalisen epäreiluna.

– Sääntöuudistus on osa suunnitelmaa saada Caster pois kisoista, Etelä-Afrikan parlamentaarisen urheilukomitean johtaja Beauty Dlulane kommentoi.

Caster Semenya on olympiavoittaja ja maailmanmestari.­

Eteläafrikkalaisen lakitieteen professorin Steve Corneliuksen mukaan uudistuksen iso ongelma on, että IAAF:n käyttämät tieteelliset näytöt eivät ole kiistattomia.

– Näytöt on kiistetty useassa tieteellisessä julkaisussa, Cornelius sanoi.

Corneliuksen mukaan tutkimukset keskittyivät seiväshyppyyn ja moukarinheittoon, eivät juoksumatkoille.

Professorin mukaan IAAF ryhtyy nyt syrjimään muutamaa naisurheilijaa siitä, millaisiksi he ovat syntyneet.

Cornelius erosi talvella IAAF:n sääntörikkeitä tutkivasta tuomioistuimesta vastalauseena testosteronitasoihin liittyvälle sääntöuudistukselle.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?