Yleisurheiluun tuleva radikaali uudistus jakaa mielipiteet – lajina muun muassa kuntopallon heitto: ”Tyhmintä, mitä olen kuullut” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yleisurheiluun tuleva radikaali uudistus jakaa mielipiteet – lajina muun muassa kuntopallon heitto: ”Tyhmintä, mitä olen kuullut”

Euroopan yleisurheiluliitto lanseeraa kesäkuussa 2019 Minskissä järjestettävissä Euroopan olympiakisoissa uuden kilpailumuodon.

Uudessa joukkuekisassa kilpaillaan muun muassa sekaviestissä, kuulanheitossa ja laskuvarjon kanssa juoksemisessa. Monille urheilijoille (kuten Tero Pitkämäki ja Carl Lewis) uudet lajit ovat tuttuja harjoitussessioista.

7.5.2018 7:00

Valko-Venäjällä kesäkuussa 2019 käytävissä Euroopan olympiakisoissa ei kilvoitella perinteiseen tapaan yksilölajeissa, vaan yleisurheilun paremmuus ratkotaan joukkuekisana maiden välillä.

Asiaa on valmisteltu Euroopan yleisurheiluliitossa (EA) jo pari vuotta. Järjestö teki nuorille kyselytutkimuksen, jossa tiedusteltiin, millaista rata- ja kenttäurheilua he haluaisivat seurata. Vastauksissa korostui kolme asiaa.

Markkinatutkimuksen mukaan nuoret kaipaavat mieluummin joukkue- kuin yksilökilpailuja, haluavat kilpailun jännityksen säilyvän loppuhetkille ja toivovat näkevänsä lajeja, joissa miehet ja naiset muodostavat yhdessä joukkueen.

Kyselyn perusteella EA on suunnitellut uutta kilpailumuotoa, jonka sisällöstä se kertoi jo viime vuoden marraskuussa. Kisalle on annettu työnimi DNA (Dynamic new athletics).

Mallia jalkapallosta

Perjantaina ruotsalaismediat kertoivat aiheesta tarkemmin, kun Ruotsin yleisurheiluliiton edustajana EA:n hallituksessa istuva Toralf Nilsson antoi lisäinformaatiota asiasta.

Suomalainen Antti Pihlakoski istuu myös EA:n hallituksessa ja on ollut mukana miettimässä lajin metamorfoosia.

– Kyseessä on vähän samantapainen kilpailumuoto kuin jalkapallossa. Kestokin on sama eli tapahtuma kestää kaksi tuntia, Pihlakoski kertoo.

 Nahka pitää luoda uudelleen, ja olen uusien juttujen kannattaja. Kahden tunnin setti, jossa on ensimmäinen puoliaika, sitten tauko viihdyttäjineen ja päälle toinen puoliaika, kuulostaa minusta järkevältä idealta.

Minskissä on mukana 30 maata, jotka kisaavat ensin alkulohkoissa ja sitten pudotuspelivaiheessa.

– Ensin on viisi kuuden maan alkulohkoa. Kolme parasta selviytyy jatkoon, ja kisa jatkuu huipentuu välieriin ja loppuotteluun, Pihlakoski selvittää.

Kirjava lajikavalkadi

Ja lajiohjelma on siis kirjava. Mukana ovat satasen sileä, pika-aidat, korkeus, pituus, keihäs ja 4x400 metrin sekaviesti, mutta kymmenen lajin joukossa on muutama hieman eksoottisempi laji.

EA:n suunnitelmasta löytyvät nimittäin vauhditon pituus, kuntopallon heitto ja kuulan heitto eteenpäin.

Koko kisa huipentuu viimeiseen lajiin, joka on nimeltään The Hunt (metsästys), jossa sekajoukkueet juoksevat 800, 600, 400 ja 200 metrin osuudet.

– Se on sekaviesti, johon lähdetään Gundersen-menetelmällä, Pihlakoski raottaa suunnitelmia.

Siten maalilinjan ensimmäisenä ylittävä on myös koko kisan voittaja ja toiseksi sijoittunut kakkonen ja niin edelleen.

Antti Pihlakoski on ollut mukana suunnittelemassa isoa uudistusta yleisurheiluun.

Pihlakosken mukaan kilpailusuunnitelma on vielä prototyyppi, jonka tarkkaa sisältöä ei ole lyöty lukkoon.

– Tätä on kokeiltu Portugalissa tammikuussa 2018, ja sitä on tarkoitus kokeilla vielä pari kertaa uudelleen ennen Minskin kisoja kesällä 2019.

Pihlakoski muistuttaa myös suunnitelman heikosta kohdasta.

– Yleisurheilun kilpailujärjestelmä muuttuu joka tapauksessa, kun rankingjärjestelmä otetaan käyttöön. Jos urheilijat eivät saa rankingpisteitä tästä joukkuekilpailusta, he tuskin lähtevät Minskiin kilpailemaan.

Miro Zalar tyrmäsi ajatuksen

Ruotsissa ehdotukseen suhtauduttiin varauksellisesti. Entinen seiväshyppääjä Miro Zalar antoi tylyn arvion.

– Tyhmintä, mitä olen kuullut. En ymmärrä lainkaan ajatusta, Radiosportenin yleisurheiluasiantuntijana nykyään toimiva Zalar kommentoi.

Ja lisäsi vettä myllyyn:

– Jos halutaan houkutella nuoria, silloin pitäisi kai ottaa mukaan myös videopelit.

Evilällä on omia ideoita

Suomessa asiasta ei ole ehditty keskustella, mutta Ilta-Sanomat kysyi entisen pituushyppääjän Tommi Evilän näkemystä.

– Olen itse ehdottanut kilpailuihin sekaviestejä. Minusta esimerkiksi ruotsalaisviesti toimisi mahtavasti normaalikisojen yhteydessä, Evilä sanoo ja heittää toisenkin idean.

Tommi Evilän mukaan yleisurheilun on uudistuttava, jottei suosio hiivu.

– Miksei esimerkiksi Eliittikisojen yhteydessä voida tarjota katsojille hieman erilaisia kilpailumuotoja niissä lajeissa, jotka eivät ole Eliittikisojen lajeina. Esimerkiksi kuulantyönnössä joukkuekilpailu, jossa joukkueen muodostaa kaksi miestä ja kaksi naista.

Evilä muistuttaa ihmisen perusluonteesta.

– Ihminen on sosiaalinen eläin, joka nauttii yhteisöllisyydestä.

Yleisurheilun on pakko uudistua

Evilä tietää, että lajien välinen kilpailu on ankaraa, joten yleisurheilun on pakko uudistua, mikäli se aikoo säilyttää asemansa olympiakisojen tärkeimpänä urheilumuotona.

– Nahka pitää luoda uudelleen, ja olen uusien juttujen kannattaja. Kahden tunnin setti, jossa on ensimmäinen puoliaika, sitten tauko viihdyttäjineen ja päälle toinen puoliaika, kuulostaa minusta järkevältä idealta, Evilä pohtii.

Hän toivoo EA:n kokeilevan uutta mallia pienemmissä kisoissa ennen kuin se tuodaan aikuisten arvokisoihin, jotta nähdään homman toimivuus käytännössä.

– Mutta isossa mittakaavassa näen tässä enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?