Puolentoista metrin ero seuraavaan! Ruotsalainen superlupaus ei uskonut isänsä ohjeita – rikkoi seiväshypyn nuorten ME:n - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Puolentoista metrin ero seuraavaan! Ruotsalainen superlupaus ei uskonut isänsä ohjeita – rikkoi seiväshypyn nuorten ME:n

Yhdysvalloissa asuva Armand Duplantis järjesti viimeisessä lukiokilpailussaan melkoisen show’n.

Armand Duplantis oli täysin ylivoimainen Louisianan osavaltion mestaruuskilpailuissa Baton Rougessa. Arkistokuva.

6.5.2018 17:14

Ruotsalainen seiväshyppääjä Armand Duplantis on hämmästyttänyt parin viime vuoden aikana maailman yleisurheilupiirejä. Lauantaina 18-vuotias Duplantis osallistui viimeiseen lukiokisaansa Louisianan osavaltion mestaruuskilpailuissa Baton Rougessa.

Ja millaisen näytöksen lempinimellä ”Mondo” tunnettu teinitähti järjesti. Oppilaitosten mestaruuskilpailuissa kerätään ennen kaikkea pisteitä omalle koululle, mutta myös henkilökohtaiset voitot lämmittävät mieltä. Etenkin, jos ne tulevat ennätystuloksella.

Satanen kulkee mukavasti

Duplantis hyppäsi keväällä paraatilajissaan nuorten (19-vuotiaat) maailmanennätyksen 592, joka on samalla Ruotsin ennätys. Lukioiden mestaruuskilpailuissa hän osallistui myös 100 metrin juoksuun. Hän oli voittanut karsintana toimineen alueellisen mestaruuden ajalla 10,57.

Lajit suoritettiin samana päivänä, joten nuorukaisen piti miettiä aikatauluaan tarkasti. Seiväskilpailussa toiseksi sijoittunut jäi tulokseen 455, joten Duplantis sai hypätä kaikessa rauhassa. Hän aloitti korkeudesta 543, jonka selvittämiseen tarvittiin kaksi yritystä. Sitten rima nostettiin lukemiin 581. Se ylittyi helposti avaushypyllä.

Tässä vaiheessa hyppääjän valmentajaisä Greg Duplantis kehotti poikaansa jättämään leikin kesken, jotta tämä ehtii valmistautumaan tulossa olevaan sadan metrin kisaan. Poika ei uskonut ohjetta.

– Ajattelin, että minun täytyy hoitaa homma loppuun. Tiesin, että haluan juosta myös satasen ja päästä palkintopallille, mutta en voinut jättää hyppäämistä kesken, Duplantis sanoi The Advertiser -lehdelle.

Ensimmäisellä yli

Kilpailu jatkui, ja rima nostettiin nuorten ME-lukemiin 593. Keskittymisensä jälkeen ruotsalainen hämmästytti Lousianan osavaltion yliopiston stadionille saapuneen yleisön kohoamalla vihreävalkoisessa koulunsa edustusasussa riman päälle ja taivuttaen itsensä sen yli.

Ennätyshypyn jälkeen seurasivat asianmukaiset tuuletukset ja halaukset kotijoukkojen kanssa. Sitten oli aika rientää etusuoran päähän, jossa 100 metrin kilpailijat valmistautuivat lähtöön. Vaikka Duplantis oli selvinnyt seiväskisasta neljällä hypyllä, äärimmäisiin suorituksiin keskittyminen painoi jaloissa.

– Huomasin sen kymmenen metrin juoksun jälkeen, Duplantis kertoi.

Sisko voitti tyttöjen seiväshypyn

Hän jäi koitoksessa kahdeksanneksi ajalla 10,74. Kisan voittajaksi juoksi 3,9 metrin myötätuulessa Dorian Camel ajalla 10,39.

Baton Rougen seiväspaikalla kilpaili toinenkin Duplantis, sillä Armandin nuorempi sisko Johanna voitti tyttöjen mestaruuden tuloksella 350.

Armand Duplantis kilpailee seuraavan kerran Timanttiliigan osakilpailussa Eugenessa. Kesäkuussa hänet on mahdollista nähdä Tukholman stadionilla Bauhaus-galanissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?