Kommentti: Nämä asiat johtivat Antti Ruuskasen ja valmentajan eroamiseen – siltoja savuaa edelleen - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kommentti: Nämä asiat johtivat Antti Ruuskasen ja valmentajan eroamiseen – siltoja savuaa edelleen

Antti Ruuskanen ja valmentaja Jarmo Hirvosen yhteistyö päättyi. Ruuskasen tilanne herättää huolta, ihmetystä ja hämmennystä, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Antti Ruuskasen ja Jarmo Hirvosen monivuotinen yhteistyö päättyi.

3.5.2018 12:58

Suomalaisessa huippuyleisurheilussa tapahtuu jo kevään korvalla siihen malliin, että tiedä, mitä ulkokaudesta uskaltaa odottaa.

Vappusima lensi rinnuksille, kun Urheiluliiton verkkosivuille ilmestyi keihäänheittäjä Antti Ruuskasen ja valmentaja Jarmo Hirvosen tiedote, joka kertoi syksyllä 2014 alkaneen valmennusyhteistyön päättyneen.

Kun urallaan veitsenterällä oleva, torstaina tärkeälle harjoitusleirille Turkkiin matkustava tähtiurheilija päättää juuri nyt lopettaa valmennusyhteistyön, ja päinvastoin, kommunikeaa ei kaikella kunnialla pysty hymyilemättä lukemaan.

Ei dramatiikkaa

Perataan ensin hieman tekstiä ja käydään sitten asiaa lisää läpi.

– Tähän ei liity dramatiikkaa, edellisen kerran ennen olkapääleikkaustaan vuoden 2016 syyskuussa kilpaillut Ruuskanen toteaa tiedotteessa.

Eli kauden ja ehkä koko loppu-uransa tärkeimmälle harjoitusleirille matkustaa juuri valmentajansa menettänyt 33-vuotias tekniikkalajin urheilija, mutta tilanteesta on turha hakea dramatiikkaa.

Antti Ruuskanen suuntaa harjoitusleirille Turkkiin.

Ruuskanen on rehellinen ja hyväsydäminen kaveri, mutta edelle kirjattu kuulostaa yhtä uskottavalta kuin poliitikko, jota ei vaaleja edeltävän viikon aikana ”mikään voisi kiinnostaa vähemmän kuin gallupit”.

Yllättävä aikapula

Ruuskasta 2007–14 managerina ja sen jälkeen valmentajana auttanut Hirvonen taas kertoo yhdeksi painavaksi vetäytymisensä perusteeksi ”aikapulan”. Se on iskenyt todella yllättäen.

Ruuskasen tyylinäyte Rion olympialaisissa vuonna 2016.

Kun Ruuskanen ja Hirvonen viime syksynä suunnittelivat alkavan kauden harjoitus- ja kilpailuohjelmaa, Hirvoselta liikeni vielä aikaa matkustaa mukana harjoitusleireille ja kesän mahdollisille kisamatkoille sekä valvomaan laadukkaan paluun vaatimia heittoharjoituksia – juuri niitä, joita Turkissa piti yhdessä tehdä.

Jokainen yleisurheiluun tai muuhun vaativaan yksilölajiin edes ns. skootterin päältä tutustunut ymmärtää, ettei Ruuskasen tasoisen atleetin valmentamiseen sitoutunut henkilö huomaa ajautuneensa aikapulaan, kun kilpailut pitäisi taas aloittaa ensi kuussa.

Turkissa on paikalla keihäsvalmentaja Olavi Parjanen, joka toki voi katsoa ja arvioida Ruuskasen heittoharjoitukset. Mutta kun tämän tason urheilijalle haetaan pysyvämpää auktoriteettia avuksi, Suomessa eivät kansainvälisen tason päät yhteen kolise.

Lakeuksien miehistä Tapio Korjus, Petteri Piironen ja Hannu Kangas eivät olleet käytettävissä, ei myöskään Ruuskasesta maailmanhuipun leiponut kiireinen yrittäjä Aki Parviainen. Tähän kun lisätään Kimmo Kinnunen ja Leo Pusa, laarin pohja paistaa. Keskiviikkona tietoon tullut Jyrki Blom on täysin katsomaton kortti valmentajana.

Huolta ja hämmennystä

Lyhytkin soittokierros suomalaisille keihäänheiton syväosaajille paljastaa, että Ruuskasen tilanne herättää huolta, ihmetystä ja hämmennystä.

Kun Hirvonen siirtyi vuonna 2014 Ruuskasen managerista valmentajaksi, hänen paikkansa täytti kuopiolainen manageriyhtiö Oy Business Athletics Ltd, jossa Juha Lindblom vastaa urheilijan yhteistyösopimuksista ja hänen poikansa Jarno Lindblom mediasuhteista.

Isä on tehnyt talouspuolella laatujälkeä. Ruuskasen verotettavat ansiot nousivat toissa vuonna 107 000 euroon ja oman yrityksen Antti Ruuskanen Oy:n tulos 42 000 euroon 119 000 euron liikevaihdolla. Nämä ovat suomalaiselle yleis- ja ylipäätään yksilöurheilijalle erittäin kovia lukuja.

Samaan aikaan manageritaho ei ole juuri peitellyt, että Hirvonen on ollut sille punainen vaate – eivätkä ajatukset toiseenkaan suuntaan ole väreilleet lämpöä.

Jarmo Hirvonen aloitti Antti Ruuskasen valmentajana syksyllä 2014.

Siltoja savuaa muuallakin. Valmennussuhteen päättymisen syitä kannattanee hahmottaa tästä kuviosta eikä niinkään ylempänä mainitusta tiedotteesta.

Yksilöhuippu-urheilussa on joitakin pyhiä asioita. Pyhin on urheilijan ja valmentajan välinen suhde.

Jostain syystä esimerkiksi managerit Tero Heiska, Hannu Koivusalo tai Harri Halme eivät ole halunneet sorkkia duoja Tero PitkämäkiHannu Kangas, Iivo NiskanenOlli Ohtonen tai Kaisa MäkäräinenJarmo Punkkinen kuin vilpittömästi auttaakseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?