Legendaariseen protestiin olympialaisissa osallistunut sai anteeksipyynnön vasta kuoltuaan – nyt tulossa uusi tunnustus - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Legendaariseen protestiin olympialaisissa osallistunut sai anteeksipyynnön vasta kuoltuaan – nyt tulossa uusi tunnustus

Australialaisjuoksija Peter Norman on saamassa muistomerkin Melbourneen.

Peter Norman (vas.) Meksikon olympialaisten miesten 200 metrin palkintojenjaossa vuonna 1968.

1.5.2018 19:01

Australialaiselle pikajuoksijalle Peter Normanille on ehdotettu postuumisti muistomerkkiä Melbourneen. Hankkeen taustalla on The Peter Norman Commemorative Committee, joka haluaisi Normanin saavan saavutuksistaan tunnustusta.

Australian Olympiakomitea (AOC) on jo myöntämässä postuumisti ansiomerkkiä juoksijalle.

Norman oli vuoden 1968 Meksikon olympialaisten miesten 200 metrin hopeamitalisti. Hänet muistetaan yhdysvaltaisjuoksijoiden Tommie Smithin ja John Carloksen rinnalta kisan palkintojenjakoseremoniasta.

Palkintojenjakoseremoniassa Smith ja Carlos olivat pukeneet mustan hanskan käteensä ja nostivat nyrkkiin puristetun kätensä ilmaan USA:n kansallislaulun aikaan samalla painaen päänsä alas. Protesti oli suunnattu USA:n rotusyrjintää vastaan.

Tommie Smith (kesk.) ja John Carlos (oik.) poistettiin Meksikon olympiakisoista protestin jälkeen.

Myös Norman oli mukana protestissa. Hän tuki kollegoitaan pitämällä rinnassaan Olympic Project for Human Rights -kangasmerkkiä. Palkintojenjakoseremoniasta tuli yksi kaikkien aikojen ikimuistoisimmista tapahtumista olympialaisten historiassa.

Kotimaassaan Norman sai rangaistuksensa vasta 1972. Normania ei tuolloin valittu edustamaan Australian joukkuetta Münchenin olympialaisiin, vaikka hän oli maailmantilastossa viidentenä. Norman lopetti uransa pian tämän jälkeen.

Norman menehtyi ennenaikaisesti vuonna 2006, mutta pysyi Smithin ja Carloksen kanssa hyvinä ystävinä elämänsä loppuun saakka. Yhdysvaltalaisjuoksijat olivat Normanin hautajaisissa kantamassa hänen arkkuaan.

Vuonna 2012 Australian parlamentti julkaisi julkisen anteeksipyynnön, tunnustuksena Normanin kilpailusuorituksista ja rohkeasta roolistaan ihmisoikeuksien puolesta.

Norman pitää hallussaan 200 metrin Australian ennätystä tänäkin päivänä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?