Leo-Pekka Tähti muisteli naurettavia kommentteja tasa-arvosta urheilussa: ”Kovempia jätkiä ei olisi ihan heti löytynyt” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Leo-Pekka Tähti muisteli naurettavia kommentteja tasa-arvosta urheilussa: ”Kovempia jätkiä ei olisi ihan heti löytynyt”

Tasa-arvokeskustelun henki kismittää Leo-Pekka Tähteä.

Leo-Pekka Tähti tähtää 100 metrillä ME-aikansa 13,63 parantamiseen. ME on niinkin kaukaa kuin kesältä 2012.­

1.5.2018 18:05

Vammaisurheilun arvostuksesta on viime vuosina puhuttu paljon. Näin tapahtui korostetusti tammikuussa 2017, jolloin pyörätuolikelaaja Leo-Pekka Tähti valittiin Vuoden 2016 urheilijaksi – ensimmäisenä vammaisurheilijana koskaan.

Monet urheilufanit kannattivat valintaa, toiset pettyivät raskaasti. Tähden mukaan vammaisurheilijat eivät ole tuloksista ja saavutuksista puhuttaessa tasa-arvoisia terveisiin urheilijoihin verrattuna.

– Ymmärrän hyvin, että olympiakultaa voittaneita arvostetaan enemmän kuin paralympiakultaa saavuttaneita. Se on loogista, Tähti linjaa Ilta-Sanomien viikonlopun isossa haastattelussa.

– Keskustelu menee kuitenkin helposti naurettavaksi, suorastaan absurdiksi. Esimerkiksi omalla kohdallani alettiin puhua siitä, että terveet urheilijat pesisivät minut 100 metrin ratakelauksessa.

– No, ensinnäkin ratakelauksessa terveistä jaloista ei olisi mitään hyötyä, vaan kyse on täysin omasta lajista. Toiseksi en usko, että itseäni kovempia jätkiä olisi ihan heti löytynyt.

Tähden mukaan sitä vastoin muun muassa yhteistyösopimusneuvotteluissa tasa-arvon ääni on kunniassaan.

– Yritykset ovat nykyään melkeinpä kiinnostuneempia uusista mielenkiintoisista tarinoista kuin tuloksista, ja juuri niitä kovia tarinoita paraurheilu tarjoaa, Tähti sanoo.

Leo-Pekka Tähden ylävartalossa on erittäin paljon voimaa.­

Paralympialaisten viisinkertainen kultamitalisti on huolissaan siitä, ettei vammaisurheilu houkuttele nykyajan nuoria omistautumaan sataprosenttisesti asialleen.

Monet 17–20-vuotiaat lahjakkuudet asettavat opiskelun urheilun edelle.

– Toivottavasti mahdollisimman moni nuori näkisi vammaisurheilussa mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Urheilu-uran ja opiskelun pystyy myös yhdistämään, Tähti uskoo.

– Minulle sanottiin aikanaan, että en koskaan hankkisi elantoani paraurheilulla. Nyt olen kuitenkin tehnyt niin jo vuodesta 2004 lähtien.

”Uusi maailmanennätys on mahdollinen!”

Kuluvan talven 34-vuotias Tähti on viettänyt Espanjassa, jossa hän on harjoittelun lisäksi pelannut pyörätuolikoripalloa Espanjan pääsarjassa.

Kausi sivulajissa on ollut menestyksekäs. Tähden edustama Malaga selvitti juuri tiensä sarjan huipennukseen, neljän parhaan lopputurnaukseen.

– Peli on kulkenut sekä joukkueella että itselläni. Tämä on jo nyt tämän joukkueen historian paras saavutus Espanjan kovatasoisessa pääsarjassa, Tähti näkee.

– Koriskauteni jatkuu vielä kolmisen viikkoa, mikä hieman häiritsee ratakelauskauteen valmistautumista, mutta sen asian kanssa pystyn kyllä elämään. Ei hätää.

Leo-Pekka Tähti on elättänyt itsensä paraurheilulla jo vuodesta 2004.­

Pyörätuolikelauskautensa Tähti aloittaa 25. toukokuuta Sveitsissä, kolmen kilpailun putkella.

Satasen maailmanennätysmies on omien sanojensa mukaan huippukunnossa.

– Treenit ovat menneet mainiosti, ja esimerkiksi sekä 200:n että 400 metrin tuloksissa olen nyt selvästi aiempaa edellä. Viime aikoina myös nopeutta on alkanut jälleen löytyä, mikä puolestaan lupaa hyvää sataselle, matkan ME:tä 13,63 hallussaan pitävä Tähti sanoo.

– Uusi maailmanennätys on mahdollinen!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?