Suomessa nähdään kesällä ennätystasoinen yleisurheilukilpailu – ”Ei missään sikalan takana” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomessa nähdään kesällä ennätystasoinen yleisurheilukilpailu – ”Ei missään sikalan takana”

Paavo Nurmi Games houkuttelee yhteen lajiin kaikkien aikojen kattauksen Suomen maaperälle.

Puolan moukarikuningas Pawel Fajdek oli mukana Paavo Nurmi Gamesissa viime kesänä. Hän on tulossa Turkuun myös tänä vuonna.

26.4.2018 6:33

Sosiaalinen media täyttyy tämän tästä moukarinheittäjien ja muiden lajiaktiivien purkauksista, joissa valitetaan, miten lekanviskojat on puskettu paitsioon yleisurheilukilpailujen kattauksesta.

Turussa 5. kesäkuuta järjestettävä Paavo Nurmi Games ei anna aihetta protesteihin, sillä Urheilupuistossa nähdään moukarinheitossa eräällä tavalla kovatasoisin Suomessa koskaan käyty kilpailu.

Järjestäjät ovat varmistaneet, että peräti 70 prosenttia viime kauden maailmantilaston kymmenestä parhaasta heittäjästä tulee paikalle. Jos unohdetaan Suomessa vuosina 1952, 1971, 1994, 2005 ja 2012 käydyt olympia-, MM- ja EM-kisat, erittäin todennäköisesti mihinkään muuhun tapahtumaan ei ole saatu paikalle näin suurta osuutta edelliskauden tilastokärjestä. Lähimpänä on oltu miesten keihäänheitossa.

– Moukarinheittäjät ovat vuosia arvostelleet sitä, että eivät pääse framille. Meillä Turussa ei todellakaan heitetä missään sikalan takana, vaan moukarinheitto on iltamme profiililajeja, sanoo Paavo Nurmi Gamesin markkinointivastaava Harri Halme.

– Suomalaisten lajisivistys on Olli-Pekka Karjalaisen ja David Söderbergin jäljiltä vahva, joten laji sopii sikälikin hyvin kuvioihin, Halme sanoo.

David Söderberg on ollut Suomen ykköstykki moukariringissä viime vuosina.

Suomalaisia kisaan mukaan

Moukarinheiton vahva asema Turussa perustuu järjestäjien valitsemaan linjaan. Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n kilpailukategorian kakkosluokkaan eli Challenge-sarjaan nousseen tapahtuman puuhamiehet tiesivät alun alkaen, että ykköskategorian eli Timanttiliigan hylkimässä moukarinheitossa olisi mahdollista saada säännöllisesti maailmanvaliot paikalle.

Paavo Nurmi Games onkin nykyään moukarinheiton pääkilpailukiertueen (IAAF Hammer Throw Challenge) osakilpailu. Muut osakilpailut heitetään Kingstonissa, Osakassa, Szczecinissä, Ostravassa, Madridissa, Samorinissa, Szekesfehervarissa ja Chorzowissa.

Suomen kärkiheittäjistä eli Söderbergistä, Henri Liipolasta, Aleksi Jaakkolasta ja Tuomas Seppäsestä Turussa kilpaillee ainakin kolme.

Maailmaneliitistä Turkuun ovat tulossa Puolassa megatähden statuksesta nauttiva Pawel Fajdek (viime kauden maailmantilaston ykkönen), tämän maanmies Wojciech Nowicki (2), Unkarin Bence Halasz (4), Valko-Venäjän Pavel Bareisha (5), Slovakian Marcel Lomnicky (7), Ranskan Quentin Bigot (8) ja Tadzikistanin Dilshod Nazarov (9). Illan kilpailijoista 80 metrin rajan on tänä vuonna puhkaissut Britannian Nick Miller.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?