Joutui ahdinkoon Nooralotta Nezirin lähdettyä – menetti lisäksi työpaikkansa: ”Hyvä, kun on pystynyt syömään” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Joutui ahdinkoon Nooralotta Nezirin lähdettyä – menetti lisäksi työpaikkansa: ”Hyvä, kun on pystynyt syömään”

Jussi Ihamäki on joutunut elämään taloudellisesti raskaita aikoja.

Nooralotta Nezirin ja Jussi Ihamäen yhteistyö päättyi kesäkuussa 2017. Sen jälkeen Ihamäki on saanut lisää huonoja uutisia.­

20.4.2018 14:53 | Päivitetty 20.4.2018 17:13

Aitajuoksuvalmentaja Jussi Ihamäki, 41, myöntää, että hänen elämäänsä on kuulunut miellyttävämpiäkin vaiheita kuin ajanjakso viime syksystä tähän kevääseen.

– Olen sairastellut syksystä lähtien enemmän tai vähemmän koko ajan, asuntolainaa en ole pystynyt lyhentämään ja hyvä, kun on pystynyt syömään, porilainen Ihamäki kertoo Ilta-Sanomille.

Nooralotta Neziristä pika-aitojen Suomen ennätysnaisen ja välierätasoisen juoksijan sekä MM- että olympiatasolle valmentaneen Ihamäen ongelmat alkoivat viime syksynä.

Urheiluliitto ilmoitti, että Ihamäen liiton, Olympiakomitean sekä Tampereen urheiluakatemian yhdessä rahoittama työ aitajuoksun lajivalmentajana päättyy neljän kuukauden koeajan jälkeen.

Ihamäki oli lajivalmentajapestin takia jo ilmoittanut aiemmalle päätyönantajalleen Porin kaupungille ottavansa opettajantyöstään virkavapautta.

Näin kahden lapsen asuntovelkainen perheenisä huomasi yhtäkkiä olevansa toimeentulollisesti täysin tyhjän päällä.

– Oli täydellinen yllätys, että työ päättyi, samoin sekin, ettei tilalle palkattu ketään uutta, Ihamäki muistelee ja kertoo, ettei ole saanut Urheiluliitosta tyhjentävää vastausta kohtaloonsa.

Jussi Ihamäki elokuussa 2016.­

Hän oli ehtinyt esitellä suunnitelmansa alkavaksi yleisurheilukaudeksi sekä liitossa että Olympiakomiteassa ennen työn päättymistä. Suunnitelmat saivat ristiriitaisen vastaanoton.

Ihamäki myöntää pohtineensa yhtä relevanttia vaihtoehtoa eli sitä, vaikuttiko Nezirin kesäkuussa 2017 tekemä ratkaisu hänen kohtaloonsa. Neziri vaihtoi Petteri Jousteen valmennukseen ja muutti myöhemmin Jyväskylään.

Ei olisi ollut aivan otollisin tilanne, että suurimman tähden entinen valmentaja olisi Urheiluliitossa lajin vastuuvalmentaja. Ihamäen ja Nezirin välit ovat nykyään melko etäiset.

– Tietenkin olen miettinyt, vaikuttiko kohteluuni se, etten enää ollut Nooralotan valmentaja. En kuitenkaan voi aukottomasti esittää väitettä suuntaan tai toiseen, koska näyttöä ei ole. Valmentajana ammattiosaamiseni ei kuitenkaan Nooralotan päätöksestä muuttunut miksikään, ensi lukuvuodeksi opettajantyöhönsä palaava Ihamäki pohtii.

Petteri Jouste on nykyään Nooralotta Nezirin valmentaja.­

Ihamäki on nyt ensimmäisen kerran elämässään ”saanut” viettää pidemmän jakson niin, että elämän ainoa työsisältö on ollut valmentaminen. Pitkinä taloudellisen niukkuuden kuukausina hänellä on riittänyt aikaa miettiä yksilölajivalmentamisen mielekkyyttä Suomessa.

– Jos Suomessa kovan luokan huippu-urheilusatsausta joutuu miettimään nuori lahjakas urheilija, kyllä sitä joutuu miettimään valmentajakin, jos oletetaan, että hän haluaa toimia ammattimaisesti ja saa elantonsa ryhmänsä urheilijoilta, Ihamäki kertoo ja esittää esimerkin:

– Oletetaan, että saat ryhmään kolme urheilijaa, joista jokainen maksaa vaikka tuhat euroa kuussa ja kulukorvauksia. Se voisi toimia hyvin, mutta entä kun yksi urheilija kertookin vaihtavansa valmentajaa ja tulot putoavat kolmanneksen?

”Kohtuuton ajatus, että he elättäisivät minua”

Jussi Ihamäki sanoo, että vaikka virkavapaus ja Urheiluliiton päätös ovat maksaneet hänelle paljon, hän on yrittänyt ottaa valmentamisesta kaiken irti.

Porilaisen merkkiurheilijoita ovat tällä hetkellä pika-aituri Lotta Harala ja maan kovimpiin lupauksiin kuuluva Viivi Lehikoinen, 18. Hän on pitkien aitojen kaksinkertainen nuorten arvokisamitalisti.

Viivi Lehikoinen­

Ihamäen toimeentuloksi saakka naiset eivät urheilusta ansaitse.

– On ihan kohtuuton ajatuskin, että he minua elättäisivät. Aikuisen, talovelkaisen perheenisän kulurakenne on eri planeetalta kuin heidän resurssinsa. Täydet pisteet kuitenkin kummallekin siitä, että heillä olisi suuri halu hoitaa minulle täysammattimaiset mahdollisuudet toimia. Tärkeintä on nyt kuitenkin heidän uransa ja kehityksensä.

Ihamäki on käynyt paljon Tampereella Haralan luona ja ajoittain Helsingissä asuvan Lehikoisen harjoituksia katsomassa. Lisäksi Lehikoinen on käynyt Porissa harjoittelemassa pidempiä pätkiä. Ensi viikolla Ihamäki lentää urheilijoidensa kanssa Turkin Belekiin peräti kolmen viikon harjoitusleirille.

– Olisin halunnut antaa valmentajana heille vielä enemmän, mutta oma terveystilanne on ailahdellut. Olen sairastanut kaikki mahdolliset flunssat ja bonusflunssat. Välissä muutama terve päivä. Arvelisin, että sekin liittyy jotenkin niihin viime syksyn stressaaviin tapahtumiin.

Päivitetty otsikko klo 17.12.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?