Käsittämätön moka! Pääsponsori katkaisi yhteistyönsä Urheiluliiton kanssa kesken sopimuskauden - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Käsittämätön moka! Pääsponsori katkaisi yhteistyönsä Urheiluliiton kanssa kesken sopimuskauden

Intersport katkaisi yhteistyön Suomen Urheiluliiton kanssa.

Julkaistu: 14.4.2018 19:48

Tapahtunutta käsiteltiin varsin kovasanaisesti Urheiluliiton ylimmän luottamusjohdon tapaamisessa viime viikonloppuna.

Yleisurheilun kattojärjestön Suomen Urheiluliiton tuorein, vuotta 2017 koskeva tilinpäätös oli 433 000 euroa pakkasella. Liiton myyntituotot ovat romahtaneet kymmeniä prosentteja, ja verkkosivuilla komeilee tällä hetkellä vain kaksi pääyhteistyökumppania: Motonet ja Veikkaus. Edustusurheilijoiden varustesopimusta SUL:lla ei ole ollut sen jälkeen, kun yksi pääkumppani eli Asics ei halunnut tehdä jatkosopimusta kauden 2016 jälkeen. Maajoukkueet esiintyvät jopa vuosia vanhoissa verkkareissa.

Yleisurheilupiireissä ihmeteltiin laajasti, miksi yhden elintärkeän pääkumppanin eli urheilukauppaketju Intersportin logo lähti SUL:n sivuilta vähin äänin kesken viime kauden. Urheiluliiton pääkumppanuus maksaa sponsorille vuodessa 200 000–250 000 euroa, mikä on suomalaisen urheilun mittakaavassa valtava summa.

Ilta-Sanomien saamien tietojen mukaan Intersport irtisanoi sopimuksensa, koska katsoi Urheiluliiton rikkoneen räikeästi sopimusehtoja. Urheiluliitto ja Intersport olivat sopineet, että sponsori saa oman toimialansa yrityksistä yksinoikeudella näkyvyyttä kotimaisissa tapahtumissa eli Kalevan kisoissa ja Eliittikisoissa.

Vaikka kisajärjestäjät ja Urheiluliitto toimivat yhteistyössä kisamanuaalin mukaisesti, tiedonkulku pätki kohtalokkaasti sekä Lappeenrannan Eliittikisoissa viime elokuussa että Seinäjoen Kalevan kisoissa heinäkuussa. Intersportin pääkilpailijoihin kuuluva ketju sai kummallekin stadionille oman mainoksensa, jolle siunaantui runsaasti tv-näkyvyyttä.

Jarmo Mäkelä

Kun SUL oli sponsorin reklamoinnista huolimatta rikkonut sopimusehtoja jälkimmäisen kerran, Intersport sanoi sopimuksen yksipuolisesti irti. Kun ketjun kauppiaita on pyydetty sponsoreiksi alkavan kauden yleisurheilukisoihin, vastaus on kuulunut, ettei ketju halua olla tekemisissä yleisurheilun kanssa. Kesko-konserniin kuuluva Intersport Finland Oy on nyt hiihdon A-maajoukkueen pääkumppani.

Tapahtunutta käsiteltiin varsin kovasanaisesti Urheiluliiton ylimmän luottamusjohdon tapaamisessa viime viikonloppuna. Kukaan ei ole joutunut ottamaan vastuuta, eivätkä asiasta kyselleet luottamushenkilöt saaneet tyydyttävää vastausta siihen, miten näin saattoi tapahtua.

Intersport Finlandin ketjujohtaja Juha Nurminen asetteli sanojaan torstaina näin:

– Sopimus oli katkeamassa vuoden 2017 lopussa. Emme lähteneet tekemään uutta, mutta SUL-kumppanuutemme jatkuu liiton juoksutapahtumien yhteydessä. Tietysti keskustelimme SUL:n kanssa (mainosnäkyvyyteen liittyneistä) asioista, mutta ei minulla ole tarvetta enempää käydä menneitä juttuja läpi.

Nurminen ei kysyttäessä kiistäkään tapahtumainkulkua.

Liiton toimitusjohtajan Jarmo Mäkelän mukaan tapahtuneesta ”ei löydy dramatiikkaa”.

– Meillä on edelleen Intersportin suuntaan hyvä yhteistyö- ja keskusteluyhteys, ei toki pääkumppanuustasoinen tällä hetkellä. Se, mitä sopimuksissa lukee tai miten niiden puitteissa on toimittu, on kuitenkin sopimusosapuolten välinen asia, kesällä eläkepäivänsä aloittava Mäkelä totesi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?