Tero Pitkämäki joutui palauttamaan verkkarinsa – kritisoi talouskurimuksessa painivan Urheiluliiton toimintaa: ”Ei olisi liikaa vaadittu” - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tero Pitkämäki joutui palauttamaan verkkarinsa – kritisoi talouskurimuksessa painivan Urheiluliiton toimintaa: ”Ei olisi liikaa vaadittu”

Tero Pitkämäki on seurannut murheellisena Urheiluliiton kurimusta ja on huolestunut lupaavien nuorten kohtalosta.

Tero Pitkämäen uran deadline on Tokion olympialaiset 2020.

8.4.2018 6:57

Vaikka Tero Pitkämäen keihäsmatkat ovat vieneet miestä jo yli 15 vuotta ympäri maapalloa, kotikulmillaan Pitkämäki ei ole ehtinyt kaikkialle. Alvar Aallon piirtämän Lakeuden Risti -kirkon tornissa, Seinäjoen kuuluisassa maamerkissä, hän kävi Ilta-Sanomien kuvauksien takia elämänsä ensimmäisen kerran tämän viikon tiistaina.

Lauantaina tähän saakka koko harjoituskauden kotimaisemissa viettänyt lajilegenda lensi leirille Teneriffalle. Viime viikolla Pitkämäki sairasti rajun, kuumeen 39 asteeseen nostaneen influenssan. Maaliskuussa heittokäden kyynärpäätä puhdistettiin kirurgi Harri Panulan työkaluilla jo neljännen, ja urheilijan mukaan viimeisen, kerran. Nyt kyynärpään pitäisi kestää Tokion olympiakisoihin eli vuoden 2020 elokuuhun saakka.

Ne olisivat Pitkämäen 5. olympiakisat, mikä olisi keihäänheiton kaltaisessa lajissa maaginen suoritus. Saman rajapyykin rikkoisi Tokiossa Tshekin Barbora Spotakova.

– Siinä kohtaa kulkee sitten uran ehdoton deadline. Silloin viimeistään loppuvat ottelupallot, hyväntuulinen, mutta sairastelun jälkeen ensimmäisestä kovasta punttitreenistä voipunut Pitkämäki sanoo lounaspöydän ääressä.

Tero Pitkämäki kuvattiin paikallisen Lakeuden Risti -kirkon tornissa.

Pitkän ja kovan työrupeaman ja menestyksekkään uran jäljiltä Pitkämäki saa valmistautua uransa viimeisiin kausiin ja arvokisoihin vapaana talousmurheista, mutta hänen ”edustustyönantajansa” eli Suomen Urheiluliiton tilanne on kovin toinen.

Ilta-Sanomat kertoi äskettäin, miten liitto ei ole saanut aikaiseksi maajoukkueelleen edes uutta varustesopimusta, vaan käytössä on vuosia vanhoja tekstiilejä, joita keräillään parhailtakin urheilijoilta talteen. Torstaina Ilta-Sanomat uutisoi SUL:n tehneen tilikaudelta 2017 peräti noin 433 000 euroa tappiota. Liiton myyntituotot ja urheilijatuet ovat rajussa alamäessä ja yt-menettely todennäköisesti edessä.

– Kokonaistilanne vetää surulliseksi. Ei olisi liikaa vaadittu, että maajoukkuetasolla olisi voimassa varustesopimus. Kyllä sen pitäisi olla kirkossa kuulutettu asia, liiton nenänpäähän monena vuonna ainoana arvokisamitalistina happea puskenut Pitkämäki kommentoi.

Hän on seurannut tilanteen kehittymistä yhä huolestuneempana jo puoli vuosikymmentä.

– Varainhankinnassa ei ole viiteen vuoteen onnistuttu. Nytkin myytävää olisi: tyylikkäitä ja kansainvälisessäkin katsannossa lahjakkaita nuoria urheilijoita, naisia ja miehiä. Surkeaa, miten tilanne on päässyt tähän.

Pitkämäki tähdentää, että hänen taustallaan ja menestyksellään urheilija jo kestää iskuja. Mutta huoli kohdistuu jälkikasvuun eli porukkaan, joka vielä pohtii, mihin elämässä uskaltaa ja kannattaa satsata.

– Nyt on esimerkiksi lakattu maksamasta pieniä maaottelupalkkioita. Asia voi kuulostaa äkkiseltään mitättömältä, mutta muistan erittäin hyvin, miten konkreettinen merkitys niillä satalappusilla voi tietyssä uravaiheessa olla.

Pitkämäki aikoo avata kautensa Dohan Timanttiliigassa 4. toukokuuta, jos maaliskuussa puhdistettu kyynärpää sallii tehoheittämisen Espanjan-leirillä.

– Muuten avaus siirtyy mahdollisesti kotimaahan eli Vantaan Myyrmäkeen Kultainen keihäs -kilpailuun (26. toukokuuta).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?