Vanhoja verkkareita keräävä Suomen Urheiluliitto teki dramaattisen taloustappion – yt-neuvottelut uhkaavat - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Vanhoja verkkareita keräävä Suomen Urheiluliitto teki dramaattisen taloustappion – yt-neuvottelut uhkaavat

SUL teki 433 000 euroa miinusta, oma myynti on romahtanut dramaattisesti.

SUL on halunnut myös Tero Pitkämäen verryttelyasut takaisin.­

5.4.2018 14:54

Yleisurheilun kattojärjestö SUL eli Suomen Urheiluliitto ui syvissä taloudellisissa ongelmissa, ja yhdistyksen henkilöstöä odottaa erittäin todennäköisesti yt-menettely.

Asia paljastuu Ilta-Sanomien torstaina haltuunsa saamasta, vuotta 2017 koskevasta tilinpäätöksestä. Tilikauden tappio on hieman alle 433 000 euroa, kun tavoite oli tehdä 301 000 euron positiivinen tulos.

Tilinpäätös paljastaa, että Urheiluliiton oma myynti on romahtanut dramaattisesti.

Asia kävi ilmi jo toissa viikolla, kun Ilta-Sanomat kertoi, ettei edes lajin lippulaivalle eli Team Finlandille ja muulle A-maajoukkueelle ole saatu aikaiseksi uutta varustesopimusta edellisen 2016 päätyttyä.

Edustuskäytössä onkin jo vuosia vanhoja varusteita, joita keräillään välivarastoihin jopa tähtitason urheilijoilta. Samaan aikaan kyseinen merkki ei maksa liitolle merkittävästä näkyvyydestä lanttiakaan.

Urheiluliiton tänä vuonna eläköityvä toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä oli torstaina vaitonainen tilinpäätöksestä. Dokumenttia käsitellään lauantaina liittovaltuustossa, jolle liiton hallitus kertoo tilikauden tuloksen perusteet ja saa tai on saamatta tili- ja vastuuvapauden.

– Koska asia on omassa organisaatiossa kesken, en halua kommentoida lukuja syvällisemmin. Lopputulema ei ollut tietenkään yllätys, mutta kommentoin asiaa enemmän vasta, kun SUL:n oma tilinpäätösprosessi on valmis, Mäkelä sanoi.

Jarmo Mäkelä vuonna 2015.­

Liitolla on takanaan peräti viisi positiivista tilinpäätöstä mm. liiton omalta Yleisurheilun Tuki -säätiöltään saamien erityisavustusten ansiosta.

Vuoden 2016 tilinpäätös oli plussalla peräti 1,2 miljoonaa, mutta lähinnä siksi, että liitto myi Espoon kaupungille 25 prosentin osuutensa espoolaisesta liikuntapyhätöstä Otahalli Oy:stä runsaalla miljoonalla eurolla.

Se raha on nyt syöty: liiton oma pääoma sukelsi jälleen pakkasen puolelle.

Urheiluliiton ongelmat johtuvat osittain edelleen miljoonien eurojen tappiot aiheuttaneista vuoden 2012 EM-kotikisoista, mutta tilinpäätös kertoo, että järjestön heikoin kohta on oma myynti. Vuoden 2017 myyntituotot oivat 5,66 miljoonaa, tavoite oli vajaa 1,2 miljoonaa euroa suurempi.

Appy oli EM-kisojen maskotti vuonna 2012.­

Tulos on noin puolitoista miljoonaa euroa heikompi kuin koko 2010-luvun yleistaso. Tilanne johtuu pitkälti myös liiton omien liikunta-, käytännössä juoksutapahtumien epäonnistuneesta myynnistä.

Urheilijoille ja valmentajille SUL jakoi vuonna 2017 tukea enää yhteensä 651 000 euroa, kun perustaso vielä vuosikymmenen taitteessa liikkui yli miljoonassa ja viime vuosinakin 700 000–830 000 eurossa.

Kaksista edellisistä yleisurheilun arvokisoista eli Rion olympia- ja Lontoon MM-kisoista Suomi ei ole saavuttanut mitalia. Tuorein mitali on keihäänheittäjä Antti Ruuskasen EM-pronssi kesältä 2016.

Antti Ruuskanen heitti EM-pronssia kesällä 2016.­

Perinteisen urheilujärjestön kannalta huolestuttavinta tekstiä lukee tilinpäätöksen johdannossa: minkäänlaista helpotusta kurimukseen ei nähdä.

Liiton hallitus myöntää johdannossa, että myös vuoden 2018 tulopuoli näyttää erittäin haasteelliselta. Hallituksen mukaan luvassa on myös henkilöstöratkaisuja entisten jatkoksi. Liiton palkkalistoilta on jo lyhyessä ajassa poistunut tai irtisanottu kolme henkilöä.

Säästöjä haetaan mahdollisesta yt-menettelystä sekä siten, ettei eläkkeelle jäävien tilalle palkata ketään. Esimerkiksi Mäkelän seuraaja Harri Aalto tulee oman organisaation sisältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?