Huippu-urheilija Aleksi Ojala avautui helvetillisestä koulukiusaamisesta – lapsuuden koulukuva kertoo karusta kohtelusta - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Huippu-urheilija Aleksi Ojala avautui helvetillisestä koulukiusaamisesta – lapsuuden koulukuva kertoo karusta kohtelusta

Kilpakävelijä Aleksi Ojalaa kiusattiin rajusti koko peruskoulun ajan. Ojala antoi aiheesta haastattelun ensin Ylelle.

Aleksi Ojalaa kiusattiin yhdeksän vuoden ajan. Urheilu oli hänelle pelastus.­

30.3.2018 20:59

Yle kertoi perjantaina julkaistussa artikkelissa pysäyttävän tarinan koulukiusaamisesta. Olympiaurheilija, kilpakävelijä Aleksi Ojala paljasti joutuneensa kestämään koko peruskouluvuotensa rajua ja fyysiseksi yltynyttä kiusaamista.

Samalla luokalla olleet pojat hakkasivat Ojalaa toistuvasti. Ojalaa myös nimiteltiin ja hänen kävelyharrastuksestaan tehtiin pilaa. Pilkanteosta huolimatta juuri urheilu tarjosi Ojalalle voimavaroja kestää yhdeksän vuotta kestänyt kiusaamishelvetti.

Ojala, 25, kertoo Ilta-Sanomille, ettei päätös kiusaamisesta julkisesti puhumisesta ollut helppo.

– Oli se aika haastava päätös. En tiedä, mitä Petra (Manner, Ylen toimittaja) teki, mutta hän veti oikeista naruista ja sai mut puhumaan, Ojala sanoo.

Kipeiden lapsuusmuistojen esille nostaminen oli vaikeaa, mutta Ojalan mielestä kiusaamisesta pitää puhua.

– Mun tarinan kaltaisia tarinoita pitää tuoda esille, että oikeasti nähdään, mitä kiusaaminen pahimmillaan on. Toivottavasti jotkut viisaat sitten keksisivät, miten siihen pitää puuttua, ettei samanlaisia tilanteita tulee enää koskaan kenellekään.

Aleksi Ojala on moninkertainen kävelyn SM-mitalisti. Hän on urallaan edustanut Suomea kaksissa MM-kisoissa ja Rion olympialaisissa.­

Ojalan tapauksessa kiusaamiseen puuttuminen johti vain entistä pahempaan kiusaamiseen.

– Kun siihen puututtiin, olin seuraavana päivänä vielä huonommassa kunnossa. Siinä kohtaa itselle tuli ajatus, että kahdesta pahasta pienempi on se, että yrittää vain kestää sen jotenkin.

Kiusaaminen oli etenkin fyysistä ja tapahtui koulupäivien aikana.

– Kuten varmaan se yksi kuva todistaa aika karusti, Ojala sanoo.

Se yksi kuva on 11-vuotiaasta Ojalasta otettu viidennen luokan koulukuva. Ujosti kameraan katsovalla Ojalalla on kuvassa silmä mustana. Hänet oli pahoinpidelty koulun pihalla.

Aleksi Ojala 11-vuotiaana.­

– Joka päivä jollakin välitunnilla tapahtui jotain ja siitä sai kärsiä. En muistele sitä mielelläni, Ojala sanoo fyysisestä väkivallasta.

Ojala purki pahaa oloaan lenkkipoluilla.

– Kyllähän se kuulostaa kliseiseltä, mutta urheilu oli pelastus. Siitä jäi se tapa, että kun on huono päivä tai huono mieli, niin puran sen yleensä treenaamiseen.

Ojala alkoi pärjätä kävelyssä yläasteikäisenä. Hän pääsi menestyksekkään kävelyuran tehneen Reima Salosen valmennukseenkin. Sittemmin kävely on vienyt Ojalan aina olympialaisiin asti. Erityisen hyvin sitkeä urheilija muistetaan viime kesän Lontoon MM-kisojen 50 kilometrin kisasta, jossa hän taisteli upeasti kärkijoukon mukana ja sijoittui lopulta hienosti 14:nneksi.

– Kun urheilussa alkoi tulla onnistumisia, pääsin Reiman valmennukseen ja muuta, ne olivat itselle tärkeitä voimavaroja, Ojala sanoo.

Saloselta nuori urheilija ammensi muutakin kuin urheiluneuvoja.

– Reima opetti mulle, että olen kuka olen, ja jos joku ei minusta pidä, se on hänen virheensä. Aloin ajattelemaan niin.

Aleksi Ojala sijoittui Lontoon MM-kisojen 50 kilometrillä 14:nneksi.­

Ojalan mukaan kiusaaminen loppui yläasteen jälkeen. Ojala meni lukioon, pahimmat kiusaajat ammattikouluun. Ainakaan perjantai-iltaan mennessä yksikään kiusaajista ei ollut ottanut Ojalaan yhteyttä Ylen artikkelin tiimoilta.

– Kyllähän heitä kotipitäjällä näkee. Menen ihan piruuttaan morjestamaan ja kyselemään heidän kuulumisiaan, Ojala kertoo. Hän asuu pienessä 5000 asukkaan Urjalassa.

Ojala valmistautuu parhaillaan alkavaan kilpailukauteen. Tulevan kesän päätavoitteena on Berliinin EM-kisat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?