Urheilijoilta kerätään verkkarit pois, sponsorit häipyvät – mitä yleisurheiluliitossa oikein tapahtuu? - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Urheilijoilta kerätään verkkarit pois, sponsorit häipyvät – mitä yleisurheiluliitossa oikein tapahtuu?

SUL on pyytänyt urheilijoilta kuvan kaltaiset urheiluasut takaisin.

Julkaistu: 28.3.2018 14:30

Suomen Urheiluliiton taloustilanne on ollut viime aikoina esillä.

Epäilyt Suomen Urheiluliiton vaikeasta rahatilanteesta nousivat tapetille, kun Ilta-Sanomat kertoi hiljattain liiton keräävän maajoukkueurheilijoidensa varusteet kierrätettäväksi uusille urheilijoille.

Myös maajoukkueen kirkkaimmat tähdet kuten Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen joutuvat palauttamaan varusteensa.

SUL:lla ei ole voimassa olevaa varustesopimusta tälle vuodelle, ja sen edustusurheilijat käyttävät edelleen aiemman yhteistyökumppaninsa Asicsin vaatteita.

Liitto on lisäksi menettänyt yhden merkittävistä sponsoreistaan, kun sen yhteistyösopimus Intersportin kanssa päättyi.

Yrityksen logo katosi liiton sivuilta hiljattain, sopimus päättyi jo vuodenvaihteessa. Sivuilla ovat jäljellä vanhojen sponsoreiden Motonetin ja Veikkauksen tunnukset. Uusia yhteistyökumppaneita ei ole esitelty.

Missä mennään taloudellisesti?

Suomen Intersportista kerrottiin Ilta-Sanomille, ettei määräaikaisen yhteistyön päättyminen SUL:n kanssa sisältänyt dramatiikkaa. Yritys oli ollut tyytyväinen yhteistyöhön mutta suuntasi rahojaan toisaalle strategisten valintojensa perusteella.

Ulkopuolelle välittyy kuva, että liitto on vaikeassa taloudellisessa tilanteessa.

SUL:n toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä väitti, ettei tilanne ole niin huono kuin on annettu ymmärtää.

– Koen, että on ollut poikkeuksellista tarvetta saada tilanteemme näyttämään erityisen tukalalta. Tilannetta on ylidramatisoitu, Mäkelä sanoi.

Hänen mukaansa uusista sopimuksista on neuvoteltu ja neuvotellaan edelleen.

Jarmo Mäkelä ei ole huolissaan SUL:n taloustilanteesta.

– Sopimuskantamme on laaja. Kumppanien hankkiminen on never-ending story.

Millaiseksi kuvailet liiton tilannetta?

– En erityisen vaikeaksi. Meillä on ollut haasteita pitkin viime vuosia, mutta uskoisin, että saavutamme hallitun tasapainon, Mäkelä vastasi suoraan kysymykseen.

”Asiaa uutisoitiin väärin”

Sopimustilanteella – tai varustekeräyksellä – ei saisi olla merkittävää vaikutusta itse urheilijoihin.

– En usko, että on. Valmennusvuosi urheilussa on syksystä syksyyn. Urheilijat ovat pystyneet valmistautumaan tähän kauteen. Siihen asiaan liittyvät toiminnat ovat olleet hallittuja, Mäkelä jatkoi.

– Uskon, että meillä on hyvinkin valoisat vuodet edessä, Mäkelä sanoo.

Kauden seuratuin tapahtuma ovat Berliinissä elokuussa järjestettävät EM-kisat. Kotimaan huiput ratkovat Suomen mestaruudet Kalevan kisoissa heinäkuussa Jyväskylässä.

Mäkelä piti myös urheiluvarusteiden takaisin keräämistä normaalina.

– Asiaa uutisoitiin mielestäni vähän väärin.

– Käytäntö on ollut hyvin normaali läpi vuosikymmenten. Nyt, kun varustesopimusta tälle vuodelle ei ole, meidän täytyy tietenkin varmistaa kaikille urheilijoillemme varusteet.

Onko varustekeräys sitten lähtenyt hyvin käyntiin? Maajoukkuemanageri Lassi Korhosen mukaan pyyntö varusteiden palauttamisesta lähti lähes 700 henkilölle.

– Posti lähti vasta perjantaina, mutta kyllä tavaroita on jo jonkin verran palautettu. Ymmärrän, että ulkopuoliset voivat ihmetellä asiaa. Tämä on kuitenkin aivan normaali käytäntö monissa lajiliitoissa, Korhonen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?