Yleisurheilu

Aikuisurheilussa kuohuu – ”Valitettavaa, että tässä on ihmissuhdeongelmia”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Suomen aikuisurheiluliitto varjelee itsenäisyyttään SUL:n integrointiyritystä vastaan.
Suomen urheiluliitto (SUL) hallinnoi maassamme yleisurheilutoimintaa, mutta veteraani-ikäisten yleisurheilijoiden harrastus- ja kilpailutoimintaa on hoitanut Suomen aikuisurheiluliitto (SAUL).

Järjestöt allekirjoittivat vuonna 2008 yhteistyösopimuksen, jonka perusteella SAUL on oikeutettu järjestämään omat Suomen mestaruuskilpailunsa.

Samoin SAUL kuuluu jäsenenä Pohjoismaiden, Euroopan ja Maailman aikuisurheilun kattojärjestöihin sekä edustaa niissä Suomea ja vastaa aikuisurheilun kansainvälisestä toiminnasta.

Viime vuonna pitkään jatkuneeseen työnjakoon tuli muutos, kun SUL perusti keväällä 2017 oman masters-valiokunnan, jonka tavoitteena oli rakentaa liitolle veteraaniyleisurheilun strategia. Valiokunta valmisteli aikuisyleisurheilun siirtymistä SUL:n alaisuuteen sekä masters-toiminnan käynnistämistä liitossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdistymisesitys tyrmättiin

Valiokunnan työn pohjalta Jyväskylän Kenttäurheilijat teki marraskuussa 2017 järjestetyssä SAUL:n syyskokouksessa esityksen järjestöjen yhdistymisestä. JKU:n esitys sai kokouksessa tyrmäävän vastaanoton, ja SAUL päätti selvällä äänten enemmistöllä (94–17) jatkaa itsenäisenä liittona.

SUL:n toimitusjohtajan Jarmo Mäkelän mukaan vihamielinen vastaanotto oli yllätys, koska SAUL:n puheenjohtaja Tapio Lindroos oli ollut mukana SUL:n masters-valiokunnassa valmistelemassa asiaa.

– Valitettava, että tässä on ihmissuhdeongelmia, Mäkelä sanoo ja viittaa kulissien takaiseen peliin.

Kun SAUL torppasi yhdistymisen, SUL päätti jatkaa oman masters-valiokuntansa toimintaa – ilman SAUL:n edustusta.

– Olemme saaneet kansainvälisiltä järjestöiltä viestiä, että aikuisurheilu olisi hyvä saada hallinnollisesti samaan järjestöön, joka hoitaa muunkin yleisurheilutoiminnan, Mäkelä kertoo.

Hän viittaa Kansainväliseen yleisurheiluliittoon ja Euroopan yleisurheiluliittoon sekä aikuisurheilua hallinnoiviin WMA:han ja EMA:an.

Jyväskylän hallikisoissa jaettiin kahdet mitalit

Toistaiseksi SAUL on hoitanut yhteydet jälkimmäisiin järjestöihin ja lähettänyt Suomen joukkueen aikuisurheilun arvokisoihin.

Mäkelän mukaan olisi luontevaa, että aikuisurheilu olisi SUL:n alaisuudessa, koska veteraani-ikäisten arvokisojen järjestelyistä vastaavat yleensä suuret yleisurheiluseurat, kuten Lahden Ahkera, JKU, HKV tai Turun Urheiluliitto.

– Lisäksi näissä seuroissa on virinnyt veteraanien harrastustoimintaa, Mäkelä sanoo.

Ensimmäinen askel kilpailutoiminnan yhdistämisessä koettiin helmikuussa, kun JKU:n järjestämissä veteraanien halliotteluissa jaettiin kahdet SM-mitalit. Palkintopallille nousseiden kaulaan pujotettiin sekä SAUL:n että SUL:n hankkimat mitalit.

SAUL yllättyi Jyväskylän episodista, koska sillä ei ollut ennakkotietoa SUL:n mukanaolosta. Myös monet urheilijat ihmettelivät tuplakattausta palkintojenjaossa.

Kisojen jälkeen SAUL antoi JKU:lle kirjallisen varoituksen ”SAULn kilpailutoiminnan häiritsemisestä, ja sen kanssa kilpailevan kilpailutoiminnan organisoimisesta”.

Erilaiset näkemykset

Mäkelän mukaan järjestö ylireagoi.

– Varoitukset ovat lennelleet, mikä on aika erikoista kulttuuria eikä oikein tätä päivää. Sopimus on aika yleisluontoinen, eikä siinä kielletä mitä kukin saa tehdä, Mäkelä tulkitsee tilannetta.

SAUL:n leirissä ollaan aivan toista mieltä.

– SUL on toiminut omalla tavallaan eikä ole halunnut käydä neuvotteluja, toiminnanjohtaja Oki Vuononranta sanoo.

– Meidän toimintaa ryhdyttiin häiritsemään ja tehtiin sopimusrikkomus.

SAUL jäsenistön piirissä on arvuuteltu SUL:n motiiveja yhdistymisen suhteen. Aikuisurheiluliiton jäsenseuroissa on lähes 11 000 urheilijaa, jotka toisivat mukavan lisän SUL:n toimintaan. Yleisurheiluseurat tarvitsevat kilpailuihinsa toimitsijoita ja vapaaehtoisia, joten SAUL:n puolelta voisi saada apua kisajärjestelyihin.

SUL:n taloustilanne on ollut viime vuodet erittäin vaikea. Säästökohteita on etsitty ja mietitty uusia tulonhankintakeinoja. SAUL:ssa taloudenpito on ollut tarkempaa, ja talousongelmilta on vältytty. Aikuisurheilijat ovat onnistuneet neuvottelemaan maajoukkueelle vaatetuttajan.

– Meidän vuosibudjettimme on 220 000 euroa, ja tase on kunnossa, Vuononranta vakuuttaa.

Kenen mitaleita jaetaan kesällä?

Tällä hetkellä järjestöjen neuvottelut ovat pattitilanteessa. SAUL:n väen energia on suuntautunut tällä viikolla käytäviin aikuisurheilun EM-hallikisoihin.

– Kisat päättyvät lauantaina. Suomi on ollut selvästi paras Pohjoismaa, Vuononkoski kertoo puhelimitse Madridista.

– Olemme sopineet SUL:n kanssa, että keskustelut jatkuvat pääsiäisen jälkeen.

Aikuisurheilijoiden SM-kisat järjestetään kesällä Helsingissä HKV:n toimiessa järjestäjänä.

Jaetaanko silloinkin kahdet mitalit?

– Oletan, että ei jaeta kaksia mitaleita, Mäkelä sanoo.

Vuononkosken mukaan HKV järjestää nimenomaan SAUL:n kisat, ei SUL:n kisoja.

– Meillä on mandaatti järjestää SM-kisat vuonna 2018.

Yhteistyösopimus päättyy vuoden lopussa ja uuden neuvotteluista voi povata hankalia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt