Keihästähti Johannes Vetteriltä hurjan itsevarmaa tekstiä – Jan Zeleznyn 22 vuotta täyttävä ME pian historiaan? - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Keihästähti Johannes Vetteriltä hurjan itsevarmaa tekstiä – Jan Zeleznyn 22 vuotta täyttävä ME pian historiaan?

Ennusmerkit viittaavat, että Johannes Vetter rikkoo Jan Zeleznyn hurjia ennätyksiä. Saksalainen ei yllättyisi itse edes ME:stä.

Viime kaudella lopullisesti läpi lyönyt keihästähti Johannes Vetter on yksi yleisurheilun kirkkaimmista vetonauloista.

13.3.2018 20:23

Vuosi 2017 jäi keihäshistoriaan historian toiseksi kovimpana, sillä 90 metrin raja rikkoutui peräti 13 kertaa nykyisellä keihäsmallilla kaikki kilpailuheitot mukaan laskien. Noista hirmukaarista Saksan Johannes Vetter viskasi seitsemän.

Kuten tämän artikkelin ohesta löytyvät grafiikat osoittavat, vain vuonna 1995 on nähty hurjempaa tykitystä. Silloin 90 metrin raja ylitettiin 15 kertaa. Niistä keihäslegenda Jan Zeleznyn piikkiin meni ennätykselliset 14.

Jos taulukko ei näy, katso se tästä.

Tshekkilegendan yhden kauden ennätys on nyt suuremmassa vaarassa kuin koskaan, sillä 24-vuotias Vetter on jatkanut siitä mihin viime kaudella jäi. Kun kovimmat kilpakumppanit eivät ole vielä edes avanneet kauttaan, saksalainen on rikkonut niin sanotun haamurajan jo kahdesti: ensin Etelä-Afrikassa 91,22 ja viime sunnuntaina Portugalissa 92,70.

Tuloksista entistä hurjemman tekee se, että Vetter kutsuu niitä ”pelkiksi sivutuotteiksi”.

– En herkistellyt näihin kilpailuihin, vaan nämä tulokset tulivat viime kauden satona, kesken kovien harjoitusten. Uusi kausi starttaa ikään kuin vasta Dohassa, Vetter sanoo puhelimitse Ilta-Sanomille Portugalin Leiriasta.

Kansainvälinen yleisurheilukausi käynnistyy todenteolla 4. huhtikuuta Dohan Timanttiliigan osakilpailulla. Mitä Vetteriltä on lupa odottaa silloin?

Doha on profiloitunut kovan tulostason kisaksi, jota edesauttaa reilusti päälle 30 asteen lukemissa paahtava helle. Juuri tuollaisissa oloissa Vetterin maanmies Thomas Röhler kiskaisikin viime kauden pohjiksi 93,90, josta Vetter pani myöhemmin kesällä vielä paremmaksi.

Heinäkuussa 2017 Johannes Vetter heitti Luzernin sateisessa kesäillassa hurjan sarjan: 90,75–91,06–93,06–94,44–89,50. Hän ei heittänyt viimeisellä kierroksella.

Hän heitti Luzernissa – sadekisassa, 15 asteen lämpötilassa – kaikkien aikojen tilastokakkoseksi tuloksella 94,44. Vetterin kolme muuta heittoa kantoi samassa kisassa lisäksi yli 90 metrin. Neljä yli ysikymppistä yhdessä kilpailussa ei ole silti ennätys, vaan Zelezny rikkoi rajan nykymallilla peräti viidesti Stellenboschissa 1997.

Jos olosuhteet ovat Dohassa samanlaiset kuin vuosi sitten, Vetter ei pidä mahdottomana myöskään Zeleznyn maailmanennätyksen rikkomista. ME-tulos, 98,48, on ollut heittäjille vain kaukainen haave jo toukokuusta 1996 alkaen, vaan ei ole enää.

– En yllättyisi ME:sta, mikäli pääsen heittämään kunnon myötätuuleen lämpimässä niin, että pienet asiat loksahtavat heitossa kohdalleen. En kuitenkaan ajattele sitä. Ennätysheitto tapahtuu, jos on tapahtuakseen.

– Vaikka heittäisin loppu-urani 96–97-metrisiä, olisin silti tyytyväinen. En stressaa ennätyksistä, Vetter sanoo.

Johannes Vetter juhli MM-kultaa Lontoossa viime elokuussa.

Poikkeuksellisen Vetterin tilanteesta tekee se, että Zeleznystä poiketen hän joutuu heittämään huikeita heittoja päästäkseen ylipäätään arvokisoihin, koska kilpailu kisapaikoista on Saksassa niin kovaa.

Nyt taskussa oleva kärkitulos 92,70 tuo Vetterille turvaa loukkaantumisille herkässä lajissa, jossa saksalaisista viime kaudella yli 90 metrin heitti Vetterin ja Röhlerin lisäksi myös Andreas Hofmann (91,07). Myös vaikeasta loukkaantumisesta toipuva Julian Weber on tänä vuonna varteenotettava uusi jäsen rajapyykin rikkoneiden kerhoon.

Saksalaisten porkkanana ovat elokuussa odottavat Berliinin EM-kotikisat.

– Jo ylipäätään EM-kisoihin pääsy on haaste. Meillä on useampi kaveri, jotka heittävät kärjen takana 85–89 metrin väliin. Juuri tässä me saksalaiset olemme tällä hetkellä onnekkaita, sillä näin kova kilpailu kehittää väkisinkin.

– Vasemman lonkkani lähentäjälihas on vihoitellut, koska takana on kova harjoitusleiri. Seuraavina viikkoina heitän vähemmän, jotta kroppani saa levätä. Mikäli pysyn terveenä, voin heittää yli 90 metriä päivänä kuin päivänä, Vetter sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?