Yleisurheilu

Ruotsalainen naisurheilija väitti joukkuetoverin raiskanneen hänet Helsingissä – jutussa yllätyskäänne

Julkaistu:

Yleisurheilu
Pikajuoksija Moa Hjelmer väitti tulleensa raiskatuksi 2011 Helsingissä yleisurheilun Suomi–Ruotsi-maaottelun yhteydessä.
Ruotsalainen pikajuoksija Moa Hjelmer väitti viime syksynä, että hänet oli raiskattu Helsingissä Suomi–Ruotsi yleisurheilumaaottelun yhteydessä.

Hjelmer väitti raiskaajan olleen Ruotsin joukkueeseen kuulunut mies ja rikos olisi tapahtunut joukkueen hotellissa maaottelun päätösbanketin jälkeen vuonna 2011.

Hjelmer kertoi tuolloin harkitsevansa rikosilmoituksen tekemistä. Nyt hän on kuitenkin päättänyt, ettei vie asiaa eteenpäin oikeusteitse. Pikajuoksija kertoi asiasta Sveriges Radion Radiosporten -ohjelmassa.

– Minä ja yleisurheiluliitto olemme käyneet keskustelua tästä asiasta jatkuvasti. Olemme tulleet siihen lopputulemaan, että minä saan tehdä päätöksen (rikosilmoituksen tekemisestä). Ja olen päättänyt, että olen kertonut asiasta sen mitä haluan sanoa, enkä yhtään enempää, Hjelmer sanoi Radiosportenille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Syy, miksi tulin julkisuuteen tämän asian kanssa, ei liittynyt vain minuun itseeni, vaan halusin osoittaa järjestelmässä olevan virheen.

Hjelmerin mielestä keskittyminen vain hänen tapaukseensa olisi vienyt huomion todelliselta ongelmalta. Hjelmer toi tapauksensa julkisuuteen Instagram-päivityksessään kansainväliseksi ilmiöksi nousseen #Metoo -kampanjan yhteydessä.
Hjelmer kertoi viime syksynä, ettei hänellä ollut aiemmin voimia kertoa tapauksesta julkisuuteen.

– Minusta tuntui, ettei minulla ei ollut voimia kertoa (aikaisemmin). Tapahtumassa oli käsittelemistä ilman sitäkin, että olisi ollut julkisuuden valokeilassa ja että siitä täytyisi kertoa ulkopuolisille, Hjelmer sanoi tuolloin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän oli kertonut tapauksesta aikaisemmin vain läheisimmilleen.

– En olisi voinut käyttää asiaan enemmän energiaa kuin olin jo käyttänyt. Minulle oli tärkeää käsitellä asiaa rauhassa.

Hjelmerin päätöstä puhua asiasta helpotti ratkaisevasti se, että yhä useammat ovat uskaltaneet puhua julkisesti kokemistaan vääryyksistä.

– Fantastista, kuinka #Metoo-kampanja ja koko ilmiö tekevät asian helpommaksi. On helpompi puhua tapahtuneista asioista kuin ennen. Elämme hienoa aikaa, Hjelmer sanoi.