Turun keihäskisan voittaja voi saada harvinaislaatuisen palkinnon – 93 metrin keihäskaarella tienaa itselleen saaren - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Turun keihäskisan voittaja voi saada harvinaislaatuisen palkinnon – 93 metrin keihäskaarella tienaa itselleen saaren

Nouseeko jonkun Saksan keihäshirmun kesämökki Saaristomeren maisemiin?

Muun muassa Johannes Vetter heittää kesällä Turussa. Vielä ei ole tiedossa, millaisen saaren keihäskisassa voi voittaa.

6.3.2018 20:20

Kun Turun Paavo Nurmi Gamesin keihäskilpailu on heitetty 5. kesäkuuta, voittaja saattaa huomata saavansa todella erikoisen palkinnon. Jos voittoheitto on pidempi kuin Aki Parviaisen pian 19-vuotias SE-tulos 93,09, voittaja saa omakseen yhden Turun saariston 20 000 saaresta. Tällöin on mahdollista, että Saksan keihäsässistä esimerkiksi Johannes Vetter tai Thomas Röhler mökkeilee tulevaisuudessa Saaristomeren maisemissa. Kumpikin heittää Turussa.

Paavo Nurmi Gamesin toimitusjohtaja Jari Salonen, miten voittaja voi tietää, ettei kyse ole siitä viimeisestä puuttomasta kallioluodosta, joka näkyy ruotsinlaivan kannelta ennen avomerta?

– Tässä vaiheessa ei mistään (nauraa). Olemme vasta kartoittaneet vaihtoehtoja. Kaupat lyödään lukkoon vasta, jos palkintoehdot täyttyvät. Saarikohteita on jatkuvasti myynnissä, ja hintahaarukka näyttää liikkuvan noin 15 000 eurosta satoihintuhansiin. Toki voi käydä niinkin, että voittaja saa palan maata jostain suuresta saaresta, ei koko saarta.

Salosen mukaan idean takana ei ole juoksijalegenda Paavo Nurmen varakas jälkikasvu, joka on vahvasti mukana Suomen parhaan yleisurheilutapahtuman taustalla.

– Kyse ei ole siitä, että Nurmet omistaisivat jonkin saaren, jonka olisivat tähän luvanneet.

Lapissa on jaettu hiihtokisoissa palkintoporoja. Salonen myöntää, että PNG:n idea on tälle sukua.

– Lapin mielikuvat liittyvät talveen, poroihin ja joulupukkiin. Meidän matkailuvalttimme on kesäinen saaristo.

On täyttä realismia, että voittaja huomaa 5. kesäkuuta olevansa saaren omistaja. Vetter heitti viime kesänä kahdesti 93,09:n päälle: 11. heinäkuuta 94,44 Luzernissa ja 18. elokuuta 93,88 Thumissa. Röhler nasautti Dohassa 5. toukokuuta 93,90. Kaikki nämä heitot nähtiin melko avoimilla, pienillä stadioneilla, jollaisella kilpaillaan myös Turussa. Tämä voi sopivissa tuulioloissa antaa keihäälle lukuisia bonusmetrejä.

– Uhka on selvästi suurempi kuin muutama vuosi sitten, Salonen toteaa lajin Saksa-vetoisesta tasonnoususta.

Suomen kärkimiehistä osallistumisensa Turkuun on vahvistanut Tero Pitkämäki. Saksalaistähtien halusta kilpailla Urheilupuistossa kertoo, että heidän kilpailumanagerinsa olivat yhteydessä Paavo Nurmi Gamesin järjestäjiin ennen kuin nämä heihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?