Yleisurheilu

Tuloshuijarit halutaan pysäyttää – huipputason yleisurheiluun viritellään isoa muutosta

Julkaistu:

Yleisurheilu
Kansainvälinen yleisurheiluliitto vetää tiistaina suuntaviivoja MM- ja olympiakisojen valintajärjestelmästä.
Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallitus oli maanantaina koolla Englannin Birminghamissa, MM-hallikisojen jälkimainingeissa.

Suomalaisittain hallituksella oli asialistallaan mielenkiintoinen aihe: MM- ja olympiakisojen tulosrajojen poistaminen ja niiden korvaaminen kauden aikana päivittyvällä pistetaulukolla.

IAAF:n tavoitteena on kitkeä pois mahdollisuus manipuloida yksittäisiä tuloksia, joilla osa urheilijoista on päässyt arvokisoihin ja jotka ovat olleet räikeästi ristiriidassa itse kisoissa nähtyihin edesottamuksiin. Epäilyttäviä tuloksia on nähty etenkin olympiavuosina.

Jo aiemmin asiaa käsitellyt Euroopan yleisurheiluliitto EA oli valmis rajaamaan mahdollisia näyttökilpailuja kovalla kädellä, mikä olisi jättänyt esimerkiksi Suomeen vain muutaman kilpailun. IAAF:n käsittelyssä nyt olevassa mallissa kilpailujen kriteerit ovat löyhemmät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

IAAF suunnittelee ottavansa käyttöön kansainvälisen rankingin, joka nojaa samankaltaiseen logiikkaan kuin esimerkiksi tenniksessä on käytössä – mitä isompi kisa, sitä enemmän pisteitä jaossa.

Sijoituksensa lisäksi urheilija saisi tuloksestaan pisteitä, jotka määritettäisiin jokaisen lajin omalla pistetaulukolla.

Alustavassa esityksessä rankingiin laskettaisiin kunkin urheilijan viisi parasta pistekisaa – lajeista esimerkiksi kävelyissä ja moniotteluissa kriteerit olisivat erilaiset.

Edellä mainittu systeemi ei ole tuulesta temmattu, sillä se nojaa vahvasti All-Athletics.com-yleisurheilusivuston itsenäisesti ylläpitämään malliin. IAAF osti sivuston viime kauden päätteeksi.

Suomalaisittain tilanteen tekee mielenkiintoiseksi se, että kun rankingissa huomioidaan jatkossa tuloksen lisäksi kisan arvo, sinivalkoisten osakkeet heikkenevät.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulevana kesänä Suomessa kilpaillaan vain yksi toiseksi korkeimman kategorian kilpailu, Paavo Nurmi Games, mutta esimerkiksi kolmannen tason – EA:n kisasarja – tapahtumaa ei härmästä löydy.

– Urheiluliitossa meidän täytyy miettiä, mitä kisoja nostaisimme EA:n kisasarjaan. Se vaatisi muutamien kymmenientuhansien eurojen lisäpanostusta, SUL:n kilpailupäällikkö Mika Muukka myönsi.

Rankingsysteemissä urheilijat voisivat kerätä pisteitä 12 kuukauden aikana.

– Järjestelmä on mahdollisesti käytössä jo Dohan MM-kisoissa 2019, Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski viestitti IS:lle Birminghamista.

Pihlakoski vahvisti, että liitto aikoo pitää voimassa kolmen urheilijan maakiintiön niin MM- kuin olympiakisoissa. Lisäksi MM-tasolla hallitsevalla mestarilla on jatkossakin oikeus puolustaa titteliään.

Pihlakosken mukaan IAAF:n hallitus äänestänee muutosesityksestä tänään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt