Yleisurheilu

Espanjalaisjuoksija juhli villisti MM-kultaa – karu totuus paljastui tv-haastattelussa: ”Tätä pitää tutkia”

Julkaistu:

Yleisurheilu
Birminghamin MM-hallikisoja ovat värittäneet lukuisat hylkäykset.
Espanjan Oscar Husillos juoksi lauantai-iltana 400 metrin mestariksi Birminghamin MM-hallikisoissa. Tai niin hän kilpailun jälkeen luuli. Espanjalaisjuoksija ehti juhlia mestaruuttaan – ja uutta Euroopan halliennätysaikaansa 44,92 – vain hetken, kunnes tuli tieto, että hänet oli diskattu ratarikon vuoksi.

Villisti juhlinut ja Espanjan lippuun kääriytynyt Husillos, 24, sai tietää hylkäyksestään espanjalaisen tv-kanavan haastattelussa. Hän poistui haastattelusta shokissa.

Husillosin kanssa saman kohtalon koki toisena maaliviivan ylittänyt Dominikaanisen tasavallan Luguelín Santos. Myös hänen katsottiin syyllistyneen ratarikkoon.

Maailmanmestariksi nousi kolmannelta sijalta Tshekin Pavel Maslák. Tshekkiläinen voitti 400 metrin hallimestaruuden nyt kolmatta kertaa peräkkäin, mutta tuorein voitto ei häntä juurikaan lämmittänyt.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Mielestäni he (Husillos ja Santos) olivat minua vahvempia. En tiedä, mikä meni vikaan heidän kohdallaan. He olisivat päihittäneet minut joka tapauksessa, joten tässä kultamitalissa on pronssinen maku, Maslák kommentoi IAAF:n mukaan.

Reutersin mukaan Husillosin hylkäys johti areenalla suurin buuauksiin. Espanja teki asiasta protestin, mutta se ei muuttanut tilannetta.

– Tätä pitää tutkia. Ihmiset näkivät kilpailun, mutta lopputulos ei heijastanut sitä, mitä he näkivät, kisoja BBC:lle kommentoinut pikajuoksulegenda Michael Johnson sanoi Reutersin mukaan.

Sosiaalisessa mediassa paljon kohua on herättänyt kuva, jossa neljänneltä sijalta toiseksi noussut Yhdysvaltojen Michael Cherry näyttää syyllistyvän myös ratarikkoon finaalissa. Cherryä ei kuitenkaan hylätty.

Birminghamin kisoja ovat värittäneet useat ratarikoista johtuvat hylkäykset. Esimerkiksi perjantaina 400 metrin alkuerissä nähtiin kummallista urheiluhistoriaa, kun kaikki erän juoksijat hylättiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kansainvälinen yleisurheiluliitto otti kantaa paljon porua aiheuttaneeseen hylkäyssumaan 400 metrin finaalin kisaraportissa. IAAF:n mukaan sisäradat eroavat toisistaan paljon enemmän kuin ulkoradat. Etenkin kaarteissa voi olla huomattaviakin eroja.

– Hallikilpailu on erityinen kilpailumuoto ja monet urheilijat käyttävät hyvin vähän aikaa harjoittelemalla sisäradoilla. Parempi perehtyminen eri ratoihin ennen kilpailua voisi olla hyvä keino näiden hylkäysten vähentämiseen, IAAF:n raportissa todettiin.

IAAF vakuutti, että kaikki hylkäyksiin johtaneet tilanteet on tarkastettu videolta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt